FOLLOW US: facebook twitter

«Μοναδικός μας αντίπαλος, τα προβλήματα του τόπου»: Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ζαχάρως Παναγιώτης Φ. Γρηγορόπουλος ανοίγει τα χαρτιά του στην “Πρωινή”

Ημερομηνία: 28-09-2018 | Συντάκτης:
-Με παλιά υλικά δε μπορείς να χτίσεις καινούργιο σπίτι
-Σχολή Δημάρχων δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως διάθεση για δουλειά και προσφορά
-Ανάμεσα στο κερδίζω-χάνω υπάρχει και το αγωνίζομαι
-Ανθρώπινα λάθη, παραλείψεις και αστοχίες ανήκουν στο παρελθόν
-Προσπάθεια μας η δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού τουριστικού Δήμου

 

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για το Δήμο μας. Δε θέλουμε να εξασφαλίσουμε τους εαυτούς μας». Με τα λόγια αυτά, ο Παναγιώτης Φ. Γρηγορόπουλος, ανακοινώνει και επίσημα, μέσω της «Πρωινής» την πρόθεση του να κατέλθει ως υποψήφιος Δήμαρχος στο Δήμο Ζαχάρως, τον τόπο που γεννήθηκε και στον οποίο επιστρέφει, όπως ο ίδιος λέει, με στόχο να «παλέψει» και να «παραδώσει» στους επόμενους, ένα τόπο καλύτερο, από αυτό που «παρέλαβαν».

Έχοντας συμπληρώσει 30 χρόνια στην Ιατρική με πολλούς τίτλους και διακρίσεις, γνώση και εμπειρίες, ο Παναγιώτης Φ. Γρηγορόπουλος ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του και μιλά για την αυτοδιοικητική του εμπειρία και την πολιτική, υποστηρίζοντας πως είναι «προσφορά και όχι επάγγελμα», για το πρόγραμμα της παράταξης που θα ηγηθεί και το οποίο θα καταθέσουν μαζί με την διακήρυξη τους αρχές του νέου έτους αλλά και για τους συνδιεκδικητές του Δήμου, ξεκαθαρίζοντας πως μοναδικός αντίπαλος τους είναι τα προβλήματα του τόπου.

 

Κύριε Γρηγορόπουλε σας ευχαριστώ για την πρόθεσή σας να μας παραχωρήσετε την πρώτη σας συνέντευξη αν και η αλήθεια είναι ότι το προσπαθούσαμε από τις αρχές του καλοκαιριού.

Εγώ σας ευχαριστώ και σας ζητώ συγγνώμη για την αναμονή αλλά το διάστημα που εσείς μας κατηγορούσατε για “κρυφτούλι” εμείς δουλέψαμε σκληρά προκειμένου αφενός μεν να έχουμε την πραγματική εικόνα στο σύνολο των προβλημάτων, μικρών και μεγάλων που απασχολούν τον τόπο μας, αφετέρου δε για να ετοιμάσουμε το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας με εφικτές και κοστολογημένες λύσεις, με στρατηγική και προγραμματισμό που θα μπορούν να κατανοήσουν οι πάντες προκειμένου, και να δεσμευτούμε επί ρεαλιστικών προγραμματικών δηλώσεων αλλά, το κυριότερο, για να μη χάσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο στην προσπάθεια δημιουργίας ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού τουριστικού Δήμου. Είμαι στη διάθεσή σας λοιπόν και ανοιχτός για μια συζήτηση εφ´ όλης της ύλης.

 

-Θα μπορούσατε να μας προσδιορίσετε χρονικά την επίσημη ανακοίνωση της νέας δημοτικής παράταξης της οποίας θα είστε επικεφαλής;

Συμπτωματικά αύριο κλείνουμε 18 μήνες αδιάλειπτης εργασίας που περιελάμβανε έρευνα, μελέτες, στρατηγικό σχεδιασμό, πολιτική επικοινωνία, διαχείριση κρίσεων, masterplan και κάποια ταξίδια στις Βρυξέλλες. Τώρα που μιλάμε, στελέχη της παράταξής μας επεξεργάζονται τα κείμενα και το αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η διαβούλευση με πολίτες και φορείς του Δήμου μας προκειμένου αρχές του νέου έτους μαζί με την διακήρυξη να καταθέσουμε και ένα ολοκληρωμένο πλάνο διακυβέρνησης και ανάπτυξης για την τετραετία 2019-2023. Λίγη υπομονή ακόμα.

 

-Η Ελλάδα προέρχεται από μια περίοδο πολυετούς κρίσης και “συναντά” μια τοπική Αυτοδιοίκηση με έναν νέο νόμο, τον Κλεισθένη 1. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Η Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια μετατράπηκε σε πείραμα, επί του οποίου πολλοί έκαναν καριέρες τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στους ΟΤΑ. Εμείς λέμε τέλος στα πειράματα και τους “σωτήρες” και καλούμε τους πάντες σε μια γενική συστράτευση αλλαγής πέρα από κόμματα και χρώματα. Πάντα έλεγα ότι το κλειδί για να έχει η πατρίδα μας ένα καλύτερο μέλλον το κρατά η τοπική αυτοδιοίκηση. Να ξεκινήσουμε γειτονιά-γειτονιά, χωριό-χωριό και δήμο-δήμο και όλοι μαζί αρχικά να αλλάξουμε νοοτροπίες και πρακτικές και μετά να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες και όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Όσο για τον Κλεισθένη 1 νομίζω ότι η κυβέρνηση αφού είχε την πρόθεση να αλλάξει το νόμο και να διορθώσει τα κακώς κείμενα έπρεπε να ακούσει τις εισηγήσεις και της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. Γνωρίζω ότι και ο Πατούλης και ο Αγοραστός είχαν δουλέψει πολύ και προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο οι νόμοι έχουν αξία όταν εφαρμόζονται. Και στην εφαρμογή θα δούμε τι πρέπει να διορθώσουμε.

 

-Αν ένας ψηφοφόρος σας ζητούσε να του εξηγήσετε με δύο λόγια τον βασικό λόγο που πήρατε αυτή την απόφαση τι θα του λέγατε;

Την αλήθεια. Έχοντας συμπληρώσει 30 χρόνια στην Ιατρική μπορώ να πω ότι ο Θεός  στάθηκε γενναιόδωρος απέναντί μου. Από την επιστήμη και το λειτούργημα του γιατρού “κατέκτησα” τίτλους και διακρίσεις μα το σημαντικότερο γνώρισα σπάνιους ανθρώπους, ταξίδεψα σε 5 ηπείρους, πήρα γνώση και εμπειρίες από οργανωμένα κράτη και τώρα στη δύση της καριέρας μου αποφάσισα όλα τα παραπάνω να τα “επιστρέψω” στον τόπο μου για να βοηθήσω τα παιδιά του Δήμου μας.

Θεωρώ ότι ως γενιά κάναμε λάθη και οφείλουμε να παλέψουμε ώστε να  “παραδώσουμε” στους επόμενους έναν τόπο καλύτερο από αυτόν που “παραλάβαμε”.

 

-Για την παρούσα Δημοτική Αρχή και τους άλλους συνδιεκδικητές του Δήμου ποιό είναι το σχόλιο σας;

Ανθρώπινα λάθη, παραλείψεις και αστοχίες ανήκουν στο παρελθόν.

Υπό εξέλιξη έργα, μελέτες και προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία όχι μόνο δεν ακυρώνονται αλλά αναγνωρίζονται και τοποθετούνται ψηλά στη λίστα με τους στόχους.

Αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει συγχωροχάρτι. Όσοι δοκιμάστηκαν σε θέσεις ευθύνης δημοτικές ή κρατικές διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και δεν μπόρεσαν να παράξουν έργο (αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες, τα υπόλοιπα αν υπάρχουν ας τα βρει η Ελληνική Δικαιοσύνη) οφείλουν τουλάχιστον να το ξανασκεφτούν και να διευκολύνουν ώστε να ελευθερώσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας να δουν ανεμπόδιστα τα προγράμματά μας, να κάνουμε μια εποικοδομητική προεκλογική συζήτηση χωρίς κοκορομαχίες, υπονοούμενα, αίολες κατηγορίες και πρακτικές του προηγούμενου αιώνα. Για μας μοναδικός αντίπαλος είναι τα προβλήματα του τόπου. Να έχουμε μια προεκλογική περίοδο με νέα ήθη και έθιμα.

 

-Την δική σας εμπειρία στην Αίγινα πως θα την χαρακτηρίζατε;

Η αυτοδιοικητική μου θητεία στην Αίγινα ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης και ως δημοτικός σύμβουλος ήταν ένα μεγάλο σχολείο. Εκεί έκανα το “αγροτικό μου” και ως βασικό συμπέρασμα  θα σας πω ότι είναι σοφό το γνωμικό που λέει ότι δεν χωράνε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις το Δημοτικό Συμβούλιο της Αίγινας αλλά δυστυχώς δε μπόρεσα να αφιερώσω τον απαιτούμενο χρόνο λόγω τον επαγγελματικών μου υποχρεώσεων και γι’ αυτό στη δεύτερη θητεία διευκόλυνα με την παραίτησή μου.

 

-Μετανιώσατε για αυτή σας την επιλογή;

Ποτέ! Τα έχουμε λίγο μπερδέψει. Μετανιώνει κάποιος για μια επαγγελματική κίνηση ή για μια επενδυτική απόφαση. Για την ανάμειξή του για τα κοινά πως μπορεί  να μετανιώσει; Η πολιτική είναι προσφορά, δεν είναι επάγγελμα.

-Κάποιοι ακούγοντας τις προθέσεις σας για συμμετοχή  νέων και πρωτοεμφανιζόμενων ανθρώπων στο ψηφοδέλτιό σας θα μιλήσουν για απειρία στα θέματα αυτοδιοίκησης. Τι απαντάτε;

Σχολή Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως διάθεση για δουλειά και προσφορά και μάλιστα στη δική μας παράταξη με την συμμετοχή νέων και ικανών ανθρώπων, περισσεύει.

Με παλιά υλικά δε μπορείς να χτίσεις καινούργιο σπίτι. Τη γνώση και την εμπειρία όμως την κρίνουμε αναγκαία και λέγοντας ότι ερχόμαστε για να συνθέσουμε δε μπορούμε σε καμία περίπτωση να αποκλείσουμε τις υγιείς δυνάμεις που θέλουν να προσφέρουν.

 

-Θα ήθελα σας παρακαλώ ένα σχόλιο για την “διαμάχη” του Δήμου με το Παρά θίν’ αλός, κατάστημα συμφερόντων του αδελφού σας.

Όπως αντιλαμβάνεστε δε μπορώ να απολογηθώ για μια επιχειρηματική δραστηριότητα του αδελφού μου, ούτε να αποφανθώ όταν μάλιστα έχει επιληφθεί για το θέμα η Ελληνική Δικαιοσύνη. Μπορώ όμως να δεσμευθώ σε σας και τους δημότες του Δήμου μας, ότι την επομένη των εκλογών θα απολογηθώ αν δεν τηρήσω τα συμφωνηθέντα. Και εξηγούμε. Για όλα τα κτίρια Δημοτικά ή αμφιβόλου ιδιοκτησιακού καθεστώτος δύο δρόμοι υπάρχουν που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Να “επιστρέψουν” στην νομιμότητα και να λειτουργήσουν με απόλυτη διαφάνεια ή να κατεδαφιστούν. Καθαρές κουβέντες.

 

-Για το κοινό μυστικό της συγγένειάς σας με τον κο Χρονόπουλο και τα όσα ακούγονται τι έχετε να μας πείτε;

Αστεία πράγματα! Ποιό μυστικό; Αν διακόψουμε για λίγο τη συζήτησή μας και το ψάξουμε λιγάκι το πιθανότερο είναι να βγούμε και εμείς συγγενείς. Αλίμονο αν το κριτήριο του κόσμου είναι το γενεολογικό δέντρο. Και είμαι βέβαιος πως δεν είναι ειδικά σε μικρούς δήμους σαν τον δικό μας. Που είμαστε όλοι ή ξαδέρφια ή κουμπάροι. Εν τω μεταξύ προηγουμένως με ρωτήσατε για την δικαστική διαμάχη που υπάρχει ανάμεσα στον εκλεγμένο δήμαρχο και τον αδελφό μου. (γέλια)

 

-Σας ακούσαμε τις προάλλες να καταλογίζετε ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις  αναφερόμενος σε παλαιολιθικές τακτικές και παλαιοκομματισμό.

Τι εννοείται ακριβώς;

Κακά τα ψέματα. Την τελευταία 10ετία και από την επόμενη μέρα από την τραγική συμφορά που βίωσε ο τόπος χάθηκαν και χρόνος και χρήμα και ευκαιρίες. Και καταλογίζω ευθύνες και στην Αντιπολίτευση.

Ξέρετε, ανάμεσα στο κερδίζω-χάνω υπάρχει και το αγωνίζομαι κι αυτό δεν το είδαμε τα τελευταία χρόνια από καμία από τις δύο πλευρές. Η δομική ανεπάρκεια κάθε κρατικής και αυτοδιοικητικής δομής η οποία λειτουργεί χωρίς κίνητρο ανταποδοτικότητας, με θεσμική και ηθική αυθαιρεσία ταυτόχρονα, δεν οδηγεί πουθενά. Όσες φορές και να την κάνουμε την άσκηση θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Εάν για παράδειγμα θέλουμε ανταποδοτικότητα στα σοβαρά ζητήματα όπως αυτό της πολιτικής προστασίας ή των σκουπιδιών ή του νερού οφείλουμε να απευθυνθούμε στην αγορά με τους νόμους, τα εργαλεία και τις ασφαλιστικές δικλείδες που μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν οι ΟΤΑ προκειμένου να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και παράλληλα εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Ακούω για τρίτη φορά τα τελευταία 8 χρόνια για τη Λίμνη Καϊάφα, την ακτογραμμή, το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, τη Νέδα, το κλειστό γυμναστήριο, τα κονδύλια που χάθηκαν ή αυτά που βρίσκονται ακόμα στο δρόμο. Εμείς λέμε ότι τα παραπάνω έργα που η ολοκλήρωσή τους εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την πολιτική βούληση και την πρόθεση για σύγκρουση και διεκδίκηση μπήκαν στη ζυγαριά και η πλάστιγγα έγειρε προς το πολιτικό κόστος και δυστυχώς βρίσκονται σε τέλμα.

Επομένως είμαστε αναγκασμένοι να τα ξεκολλήσουμε και έχουμε τον τρόπο να το κάνουμε και ταυτόχρονα να βάλουμε στην ατζέντα και άλλα εξίσου σημαντικά έργα.

Να μιλήσουμε επιτέλους για ΣΔΙΤ, για αξιοποίηση κονδυλίων από την Ε.Ε., για χαμηλότοκο δανεισμό από το ΤΠκΔ. Για νέες εφαρμογές και τεχνολογίες για την έξυπνη πόλη, την ανακύκλωση, την ανάπλαση δημοτικών εκτάσεων και τη δημιουργία θεματικών πάρκων, τη δυνατότητα δημιουργίας συνεταιρισμών, τη στήριξη των συλλόγων, την εξωστρέφεια, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές, την προβολή του τόπου μας σε διεθνή φόρα.

Η δική μας δέσμευση λοιπόν είναι καθημερινός αγώνας για ένα καλύτερο μέλλον.

Με την ευκαιρία θέλω να ξεκαθαρίσω ότι από όλα τα παραπάνω εξαιρώ τους αυριανούς μου συνεργάτες. Τους υπαλλήλους του Δήμου. Τους οποίους θεωρώ βασικούς πυλώνες της επόμενης ημέρας. Και τους εξαιρώ γιατί θέλω να είμαι δίκαιος. Οι άνθρωποι αυτοί από το 2010 είναι αναγκασμένοι να λειτουργούν υπό ένα καθεστώς αβεβαιότητας και αλλαγών και να ανταποκρίνονται άριστα. Μη ξεχνάς ότι μέσα σε αυτό το διάστημα άλλαξαν 4 δήμαρχοι και καμιά 15αριά αντιδήμαρχοι.

 

-Δηλαδή ποιό θα είναι το καινούργιο και το διαφορετικό που θα δούμε από εσάς κατά την προεκλογική περίοδο;

Από την πρώτη ημέρα έναρξης της προεκλογικής περιόδου και μέχρι το βράδυ των εκλογών όλα θα τα κάνουμε ρεφενέ και με επώνυμες προσφορές φίλων μας ως δείγμα της ανιδιοτελούς προσφοράς ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν με μόνο αντάλλαγμα να δουν τον τόπο τους να προοδεύει.

Πολιτευόμαστε γιατί θέλουμε να εξασφαλίσουμε το καλύτερο μέλλον του Δήμου μας. Δε θέλουμε να εξασφαλίσουμε τους εαυτούς μας. Και όποιος δεν είναι σύμφωνος με αυτό δεν χωράει στο ψηφοδέλτιό μας.

Στην δική μας καμπάνια λοιπόν δε θα υπάρξει ούτε ρύπανση, ούτε ηχορύπανση.  Αφισοκόλληση, εκλογικά κέντρα, μπαλκόνια και ντουντούκες από μας δε θα δείτε.

Στην παροχολογία και τη μπουρδολογία εμείς βάζουμε τέλεια και παύλα. Τις πρακτικές του τύπου, τάζω τα πάντα στους πάντες και την επομένη το πρωί κάνω τα δικά μου, τις αφήνουμε σε άλλους.

 

-Κύριε Γρηγορόπουλε σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία.

Να είστε καλά!

Ποιος είναι ο Π. Γρηγορόπουλος

Γεννήθηκε το 1958, στη Ζαχάρω του νομού Ηλείας, από όπου μετακόμισε στην Αθήνα στο 16ο έτος της ηλικίας του. Μετά την στρατιωτική του θητεία, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή της Ρώμης LA SAPIENZA και το 1991 μετά την αποφοίτησή του, ως πτυχιούχος, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ξεκίνησε ως ειδικευόμενος χειρουργικής, στο Νοσοκομείο “ΕΛΠΙΣ” και παράλληλα έκανε εξάσκηση και εκπαίδευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1993 τοποθετήθηκε Αγροτικός Ιατρός στην Αίγινα και το  1994 συνέχισε την ειδικότητά του, της Γενικής Χειρουργικής, στο Νοσοκομείο “ΤΖΑΝΕΙΟ” και παράλληλα, το 1997 έγινε Καθηγητής Φυσιολογίας στη Μέση Σχολή Νοσηλευτριών του “ΤΖΑΝΕΙΟΥ”.  Το 1998 απέκτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη βεβαίωση του σεμιναρίου “Επείγουσα Προνοσοκομειακή και Νοσοκομειακή Ιατρική”.

Μετά την ολοκλήρωση της Ειδικότητας στο Νοσοκομείο “ΤΖΑΝΕΙΟ”, από το 1999 έως και σήμερα εργάζεται ως ιδιώτης Ιατρός, Γενικός Χειρουργός, με θητεία σε κλινικές και ιατρικούς Ομίλους των Αθηνών (Γενική Κλινική Αθηνών, Μητέρα, Ευρωκλινική, Ιατρικό Αθηνών κτλ), σε αρκετές από τις οποίες ως Διευθυντής Χειρουργός, διατηρώντας παράλληλα Ιδιωτικά Ιατρεία στην Αίγινα και το Μοσχάτο. Επίσης επί 4 έτη ήταν μέλος της Ιατρικής ομάδας της “Κεντρικής Κλινικής” που υποστήριζε ιατρικά, το Αθλητικό Σωματείο Ολυμπιακός Πειραιώς στα αθλήματα του ποδοσφαίρου και του Μπάσκετ. Έχει συμμετάσχει σε 10άδες συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Αίγινας, ενώ και ο αθλητισμός ήταν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός του.  Το 2003 ως πρόεδρος του Σαρωνικού Αίγινας -της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αίγινας- κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Δ΄ Εθνική ενώ και ως Ιατρός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου Α.Ο. Αίγινας, που ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδος και εκπροσώπησε επί 3 συναπτά έτη τη χώρα μας στο Πρωτάθλημα Ευρώπης Champions League. Γνωρίζει άπταιστα την Ιταλική γλώσσα και άριστα την Αγγλική. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος