FOLLOW US: facebook twitter

Η μάχη της μαρκίζας στο δήμο Πύργου: Η εφαρμογή του νόμου για επιγραφές και πινακίδες επιχειρήσεων προκαλεί αντιδράσεις

Ημερομηνία: 09-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Στην εφαρμογή του νόμου 2946/2001 προχωρά ο δήμος Πύργου, σε μια ομολογουμένως δύσκολη εποχή οικονομικά για τους πολίτες. Ο νόμος αφορά στις διαφημιστικές πινακίδες, είτε αυτές που αναφέρουν την επωνυμία μιας επιχείρησης είτε για αυτές της υπαίθριας διαφήμισης. Ήδη το τοπίο έχει αλλάξει σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους της πόλης όπως η οδός Μανωλοπούλου, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών και των δικηγόρων που διατηρούν γραφεία εκεί προσάρμοσαν ή αφαίρεσαν τις πινακίδες που είχαν. Η επιλογή της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει το νόμο τώρα έχει δημιουργήσει αρκετά ερωτήματα στους επαγγελματίες, καθώς όταν ψηφίστηκε ο νόμος ο σημερινός δήμαρχος διένυε την πρώτη του θητεία και τώρα διανύει την τρίτη…

Και αν το θέμα της απομάκρυνσης κάποιων πινακίδων για λόγους ασφαλείας είναι σαφές και αποδεκτό από την πλειοψηφία των επαγγελματιών της πόλης, η απομάκρυνση των επιγραφών στην μαρκίζα των εμπορικών καταστημάτων ή ακόμα περισσότερο η αναγραφή του κειμένου στα ελληνικά έχει δημιουργήσει σημαντικές αντιδράσεις. Τη στιγμή που ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής κάνει άνοιγμα και αγώνα για να έλθουν ξένοι τουρίστες στον Πύργο… Και φυσικά τίθεται επίσης το ερώτημα, στην τουριστική περιοχή του Κατακόλου, θα εφαρμοστεί κάτι ανάλογο; Θα αφαιρεθούν οι επιγραφές των καταστημάτων ή θα αλλάξουν τη γλώσσα γραφής από τα αγγλικά για παράδειγμα στα ελληνικά; Να σημειώσουμε εδώ πως μέχρι στιγμής στην Ηλεία, κανένας άλλος δήμος δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, παρά μόνο στο σκέλος που αφορά στην παράνομη υπαίθρια διαφήμιση…  Να σημειώσουμε πως καθημερινά πραγματοποιούν αυτοψίες στελέχη της δημοτικής αστυνομίας και τα πρόστιμα για τους παραβάτες που θα καταλογιστούν ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ.

Αντιδράσεις αλλά…

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Κώστας Πετρόπουλος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα. «Πρέπει να αλλάξουν κάποιοι νόμοι πρώτα και μετά όλα τα άλλα. Υπάρχουν απαρχαιωμένοι νόμοι που δεν ακολουθούν το σήμερα. Ήρθαμε σε επαφή με το δήμο και μας ανέφεραν πως εφαρμόζουν το νόμο του κράτους και τίποτα παραπάνω. Ωστόσο αυτό που βλέπουμε είναι πως ο νόμος εφαρμόζεται μόνο στον Πύργο και όχι σε άλλες πόλεις. Δεν το βλέπουμε πουθενά αλλού να εφαρμόζεται Είμαστε αντίθετοι σε αυτό που συμβαίνει γιατί κάθε επιχείρηση χρειάζεται την πινακίδα της, ελληνική ή ξένη. Όμως και σε επαφή που είχαμε και τους άλλους επαγγελματικούς συλλόγους της πόλης, βλέπουμε πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα πέρα από το νόμο.

Συμμορφώθηκαν άμεσα οι δικηγόροι 

Οι δικηγόροι στην συντριπτική πλειοψηφία τους, συμμορφώθηκαν άμεσα με το νόμο που εφαρμόζει ο δήμος Πύργου. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των γραφείων που βρίσκονταν σε ορόφους και οι πινακίδες κρέμονταν από τα μπαλκόνια, η παρέμβαση ήταν απαραίτητη, για λόγους ασφαλείας πρωτίστως και έπειτα για λόγους αισθητικής.

«Ο νόμος που ισχύει σχετικά με την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων σε κτίρια είναι σαφής και το περιεχόμενό του δεν επιδέχεται διαφορετικών προσεγγίσεων. Απαγορεύεται η τοποθέτηση τέτοιων πινακίδων στους ορόφους κτιρίων είτε κάθετα είτε οριζόντια προς αυτά και μόνο σε πολύ συγκεκριμένες και περιοριστικά καθοριζόμενες περιπτώσεις προβλέπονται εξαιρέσεις. Αυτό προβλέφθηκε καταρχάς για λόγους ασφαλείας, καθώς δεν είναι λίγα τα ατυχήματα που έχουν συμβεί από πτώση πινακίδων που ή δεν έχουν τοποθετηθεί με στέρεο τρόπο ή δεν άντεξαν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες» σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος. Συμπλήρωσε δε πως «… προβλέφθηκε επίσης και για λόγους αισθητικούς, καθώς η κατάσταση που κυριαρχούσε σε πολλές ελληνικές πόλεις, όπου τοποθετούνταν με άναρχο και ανεξέλεγκτο τρόπο πινακίδες διαφόρων διαστάσεων, ενίοτε υπερβολικών και μη συμβατών με το ευρύτερο αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό περιβάλλον, κάθε άλλο παρά κολακευτική ήταν για τη δημόσια εικόνα μίας περιοχής. Όσον αφορά πάντως στους δικηγόρους του Συλλόγου μας η μεγάλη πλειοψηφία έχει από καιρού συμμορφωθεί με την συγκεκριμένη υποχρέωση και έχει προβεί στην αποκαθήλωση των διαφημιστικών πινακίδων από τα δικηγορικά γραφεία, καθώς πλέον θεωρείται και μία μάλλον παρωχημένη μορφή προβολής» κατέληξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας.

Εφαρμογή για όλους και όχι επιλεκτικά λένε οι γιατροί

Σε ένα σύντομο σχόλιό του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας, Νίκος Κατσαρός, ανέφερε πως «… δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το νόμο. Όμως η εφαρμογή του να γίνει σε όλους και όχι επιλεκτικά. Είναι ένα σοβαρό θέμα που παρακολουθούμε και θα τοποθετηθούμε και με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουμε. Να εφαρμοστεί ο νόμος αλλά όχι επιλεκτικά. Έχουν κατέβει οι πινακίδες σε κάποιους δρόμους της πόλης και σε άλλους, παραμένουν άλλες τεράστιες στη θέση τους. Έρχονται άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας, που δεν βλέπουν και αναζητούν τους γιατρούς…» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσαρός.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος