FOLLOW US: facebook twitter

Η εκλεκτή δωρεά στην Παπαχριστοπούλειο

Ημερομηνία: 27-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Ο Ηλείος λόγιος Βύρων Δάβος δώρισε στο Σωματείο της Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας το σύνολο του πολυσχιδούς έργου του με πάνω από 90 τίτλους βιβλίων

Ο Ηλείος λόγιος κ. Βύρων Δάβος δώρισε στο Σωματείο της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης την Τρίτη 11/4/2017 το σύνολο του πολυσχιδούς έργου του (με περισσότερους από 90 τίτλους),που έχει τεράστια λογοτεχνική και ιστορική αξία.

Ο εμπλουτισμός της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης από το πλήρες έργο του κ. Βύρωνα Δάβου έχει ιδιαίτερη σημασία για τους πολίτες του δήμου Ήλιδας και το αναγνωστικό κοινό της Βιβλιοθήκης.

Αφενός τα μυθιστορήματα, οι νουβέλες και τα διηγήματα διακρίνονται σαν ηθογραφικές ψυχογραφίες και έχουν καθιερώσει την πνευματική προσωπικότητα του συγγραφέα.

Αφετέρου το ερευνητικό έργο του συγγραφέα για την ιστορία της Ηλείας καλύπτει μια μεγάλη χρονική περίοδο ,από την εποχή της Ενετοκρατίας έως τα πρόσφατα χρόνια.

Με το λογοτεχνικό έργου του κ. Βύρωνα Δάβου, έρχονται στο φως άγνωστες λεπτομέρειες και γεγονότα που εμπλουτίζουν και την ιστορία της Αμαλιάδας.

Το υλικό αυτό είναι απαραίτητο στον ιστορικό μελετητή που επιθυμεί μια αξιόπιστη βιβλιογραφία για την αναζήτηση στοιχείων ,όσο και σε κάθε Αμαλιαδίτη που ενδιαφέρεται “για να βρει μέσα στα σπλάχνα του χρόνου την ιστορία του τόπου του”.

Ενδεικτικά διαβάζει κάποιος για τις φοβερές μάχες με ιππικό του Ιμπραήμ στο Δερβί-Τσελεπή και Καλίτσα,την αποστολή 300 προσφύγων από τη Χίο και τη Λέσβο το 1916 για να χρησιμοποιηθούν ως εργάτες στην Αμαλιάδα.

Τη θαυμάσια πολιτιστική κίνηση από τους φιλοπρόοδους και δραστήριους Αμαλιαδίτες μέσα από τις αναφορές που κάνουν συχνά οι εφημερίδες τις εποχής του μεσοπολέμου.

Τα λουτρά κατά τους θερινούς μήνες με περισσότερη την κίνηση του “αβρού φύλου”, αλλά και ο “λίθος αναθέματος” κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία της Σοχιάς τον Δεκέμβριο του 1916!

Πληροφορούμαστε ότι πρώτοι οι κάτοικοι της Αμαλιάδας εφάρμοσαν το 1917 τη συστηματική και εντατική σπορά της πατάτας και των οσπρίων.

Οι οπαδοί του κόμματος των Φιλελευθέρων της πόλης θα πανηγυρίσουν για την κατάληψη της Σμύρνης το 1919.

Στο άκουσμα της είδησης της απόπειρας κατά της ζωής του Βενιζέλου το 1920 και τη διάσωσή του ,με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών και του κλήρου θα τελεστεί δοξολογία και η συγκίνηση του παραβρισκόμενου πλήθους θα φτάσει στο κατακόρυφο όταν ο ψάλτης Τσαπαλήρας έψαλλε τον επίκαιρο ύμνο του Βενιζέλου!

Η πνευματική κληρονομιά του Βύρωνα Δάβου

Η ανήσυχη ερευνητική φύση του λόγιου συμπατριώτη δεν έμεινε όπως ήταν φυσικό στα εντός της Ηλείας θέματα, αλλά παρουσιάζει ένα αξιόλογο ιστορικό έργο με αντικείμενα όπως Το Μακεδονικό ζήτημα 1893-1903, Το Αρμενικό ζήτημα 1890-1896,τη Μικρασιατική εκστρατεία.

Λόγω επαγγέλματος θα γράψει την ιστορία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 1830-1980 και το Απομνημονεύματα από το Πυροσβεστικό Σώμα 1955-1980.

Από τη μακρά παραμονή του στην Αθήνα θα προκύψουν τα Ιστορικά της Αθήνας(1800-1900),τα ΑθηναιογραφήματαΛογοτεχνία κατά την εποχή του Μάριου Βαϊάνου,κα.

 

Στο Κριεκούκι…

Ο Βύρων Δάβος θα αποτυπώσει στο χαρτί -και είναι ο μοναδικός- την ιστορία του γενέθλιου τόπου, του χωριού Πελόπιο-Κριεκούκι.

Γράφει “Καθένας όμως, που βγήκε και υπάρχει στον κύκλο του, θέλει πάντα ν΄ακούη τ΄όνομά του, να συνεχίζει τη ζωή του σ΄αυτό ,να βρίσκη κοντά του την ανάμνηση κάποιων αγαπητών του προσώπων.

Έτσι, ν΄αγκαλιάζη στη φαντασία του,τους χαμένους του μέχρι τώρα προγόνους .

Δεν ανήκει το έργο μου τούτο λοιπόν ,σ΄όλον τον κόσμο. Ανήκει αποκλειστικά στου χωριού που ιστορούμε τον κόσμο και το αφιερώνω σ΄αυτόν ,ώστε να περισωθή κάτι για όσους τον διαδεχτούν, στους ερχόμενους αιώνες”.

Για όσους έχουμε την τύχη να γεννηθούμε στο Πελόπιο ,μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Βύρωνα Δάβου αναζητούμε τις ρίζες μας ,τις ιστορίες των παππούδων και των γονιών μας.

Με συγκίνηση αναθυμόμαστε την αεικίνητη και σεβάσμια μορφή του ξεχωριστού συγχωριανού να συμμετέχει στα κοινά με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο .

Μέσα από τις σελίδες των δυο εφημερίδων Το Πετροβούνι και Τα Κρεκουκιώτικα που γράφει και τις διανέμει δωρεάν στους κατοίκους του Πελοπίου προσφέρει τις γνώσεις του, συμβουλεύει, ιστορεί ,νουθετεί.

Στις εφημεριδούλες αυτές ξαναβρίσκουμε κομμάτια της εφηβείας μας που πέρασε μέσα από τις δραστηριότητες του χωριού, αλλά και τις άλλες τις πικρές στιγμές με την αναφορά στην απώλεια των γονιών, συγγενών και προσφιλών προσώπων.

Η πόλη ευγνωμονούσα…

Το πολύπλευρο έργο του Βύρωνα Δάβου προάγει τον πολιτισμό, συνιστά άθλο ψυχικό και πνευματικό και αποτελεί τεράστια προσφορά προς την πατρίδα γενικότερα και τον Ηλειακό λαό ειδικότερα.

Η ευγενική προσφορά του εκλεκτού συμπατριώτη προς την Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη συντελεί στον εμπλουτισμό της και διατίθεται για μελέτη από τους πολίτες του δήμου Ήλιδας και όχι μόνο.

Το Σωματείο της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες του.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1493284080876-1529f8e2-ecdb-4″ include=”25136,25135,25134,25133″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot