FOLLOW US: facebook twitter

Χρήστος Χριστόπουλος: Πραγματική Οικονομία και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Ημερομηνία: 30-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”6780″ img_size=”full”][vc_column_text]

Επιβεβλημένη η στήριξη των ΜΜΕ και της τοπικής αγοράς τονίζει ο Χρήστος Χριστόπουλος

Θέσεις και παραβάσεις για μέτρα με αποτέλεσμα από τον οικον. επόπτη του Επιμελητηρίου Ηλείας

«Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας μας και ιδιαίτερα της τοπικής μας οικονομίας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι αυτές οι επιχειρήσεις και ειδικότερα οι μικρές οι πολύ μικρές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, ακόμη και στον τομέα της απασχόλησης».

Τα παραπάνω τόνισε με χθεσινές του δηλώσεις το μέλος της Διοικ. Επιτροπής και Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Χρήστος Χριστόπουλος ο οποίος πρόσθεσε ότι στην περίοδο της κρίσης οι ΜΜΕ έχουν δώσει αρκετές φορές την διέξοδο και την λύση όμως δεν έχουν βγει μέχρι τώρα τα ανάλογα ουσιαστικά και αποτελεσματικά στηρίγματα από την Πολιτεία…

Σε μια τέτοια κατεύθυνση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προσπάθησε και κινήθηκε ο Επιμελητηριακός θεσμός, και τούτο επιβάλλεται να κάνει και στην συνέχεια, πάντα σε συνεργασία με τα μέλη του, και τον εξωστρεφή τρόπο διαχείρισης και προβολής των θεμάτων των Μικρομεσαίων του Νομού μας.

Η σημασία της δυναμικής τους

Ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η στήριξη απαιτείται περισσότερο από ποτέ και αυτό αν αναλογισθούμε ότι η συμμετοχή των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην προστιθέμενη αξία του Επιχειρηματικού Τομέα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (φθάνει στο 75% των συνολικών αποδόσεων των ΜΜΕ) και μάλιστα είναι πολύ πιο μεγάλη από εκείνη που καταγράφεται στο μ.ο. των ευρωπαϊκών δεδομένων.

Ωστόσο –επεσήμανε- δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζει το γεγονός των απωλειών σε επιχειρήσεις και σε θέσεις εργασίας από τα πρώτα χρόνια της κρίσης μέχρι και σήμερα. Με δεδομένη την συρρίκνωση της εικόνας των Μικρομεσαίων το έργο ανασυγκρότησης και ανάτασης σε αυτό τον χώρο γίνεται σαφώς πιο δύσκολο ενώ μικρή ελπίδα φαίνεται να δίνουν τα σημάδια μικρής αύξησης για το ενδεχόμενο της ανάκαμψης.

Οι αναγκαίες παρεμβάσεις

Το τελευταίο στοιχείο αποδεικνύει ότι μια οποιαδήποτε έξοδος από την κρίση περνά σίγουρα από τον κλάδο των μικρών, πολύ μικρών αλλά και μεσαίων επιχειρήσεων.

Αναμφίβολα λοιπόν η βελτίωση προϋποθέσεων για την θετική αναστροφή του κλίματος απαιτεί παρεμβάσεις οι περισσότερες από τις οποίες έχουν να κάνουν με την σχέση πολιτών – επαγγελματιών και Δημόσιας Διοίκησης.

Χρειάζεται – αναφέρει ο Οικον. Επόπτης του ΕΒΕ Ηλείας – να δημιουργηθεί πολύ πιο φιλικό περιβάλλον προς τις ΜΜΕ, να οδηγηθούμε στην τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων, να ενθαρρύνουμε την απασχόληση και να αποφασίσουμε – επιτέλους – την μείωση της γραφειοκρατίας και την μείωση της ταλαιπωρίας για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η απόκτηση επιπλέον δεξιοτήτων και η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς, πρέπει πρωτίστως να ωφελούν και να διευκολύνουν τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς αυτή την κατεύθυνση οι ελληνικές πολύ μικρές, μικρές κι μεσαίες επιχειρήσεις  πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερο βαθμό προσαρμοστικότητας αφομοιώνοντας τις τρέχουσες τάσεις.

Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε ακόμη σε μια σειρά από προτάσεις που βασίζονται σε προϊόν έρευνας που έγινε για λογιαριασμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και ειδικότερα:

Χρηματοδοτήσεις εναλλακτικές

Eφαρμογή νέων δεικτών και εργαλείων παρακολούθησης των εξελίξεων στις επιχειρήσεις, αντλώντας σημαντικές πληροφορίες για την υφιστάμενη κατάστασή τους αλλά και τις προοπτικές τους.

Σχεδιασμό και αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, προσφέροντας λύσεις στο έντονο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η συντριπτικη πλειοψηφία αυτών.

Διαφοροποίηση της φορολογικής αντιμετώπισης των «micro» επιχειρήσεων, αναλόγως τόσο των απολογιστικών τους δεδομένων όσο και λοιπών ποιοτικών παραμέτρων που επηρεάζουν τη λειτουργία τους.

Πρόσθεσε ακόμη, την ανάγκη θέσπισης ενός σταθερού και ευέλικτου φορολογικού συστήματος, την επιβολή όρων ισότιμης μεταχείρισης και τον εξορθολογισμό των χρεώσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα κ.λπ.

Έδωσε τέλος έμφαση, στο θέμα της εξεύρεσης και διοχέτευσης πόρων στην πραγματική οικονομία και τις μικρές επιχειρήσεις με πολλές εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης πέρα από την σημερινή εικόνα της χορήγησης δανείων για την διευκόλυνση της ρευστότητας στην αγορά…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot