FOLLOW US: facebook twitter

«Φωνή» σε όλους

Ημερομηνία: 19-08-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”36383″ img_size=”full”][vc_column_text]Τέσσερα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα προβλέπει για τον πρωτογενή τομέα το νομοσχέδιο για τον Αγροτικό Συνδικαλισμό που έθεσε από χθες (και για τον επόμενο μήνα) σε διαβούλευση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία φέρνει μεγάλες αλλαγές στη συνδικαλιστική δομή του κόσμου της υπαίθρου καθώς: Διαχωρίζει την εκπροσώπηση των παραγωγών ανάλογα με το κλαδικό τους αντικείμενο και την παραγωγή. Ειδικότερα, θεσπίζονται τέσσερις διακριτές, πυραμιδωτής μορφής διακλαδώσεις συνδικαλιστικής εκπροσώπησης: για αγρότες, για κτηνοτρόφους, για μελισσοκόμους και αλιείς.

Για τους δε τελευταίους προβλέπεται η ίδρυση ξεχωριστών συλλόγων παράκτιας και μέσης αλιείας.

Απαγορεύει σε όλες τις βαθμίδες συνδικαλιστικών οργάνων την άσκηση παραγωγικών και εμπορικών δραστηριοτήτων «είτε άμεσα, είτε έμμεσα».

Επιτρέπει τη συμμετοχή στα συνδικαλιστικά όργανα μόνο όσων παραγωγών είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Θεσπίζει την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα ανάδειξης διοικήσεων σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα.

Ορίζει ότι οι οικονομικοί πόροι των συνδικαλιστικών οργάνων θα προέρχονται από συνδρομές και εισφορές -εκούσιες η επιβαλλόμενες από τις γενικές συνελεύσεις- των μελών τους, προσόδους της περιουσίας της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ενισχύσεις από αγροτικούς συνεταιρισμούς και «πάντοτε επώνυμες» δωρεές και επιχορηγήσεις, απαγορεύοντας «εισφορές και ενισχύσεις από πολιτικά κόμματα ή άλλες πολιτικές οργανώσεις».

Πρωτοβάθμια όργανα προβλέπεται να αποτελέσουν οι Κλαδικοί Αγροτικοί Σύλλογοι (ΚΑΣ).

Η συμμετοχή έχει γεωγραφικά χαρακτηριστικά, πέρα από κλαδικά, καθώς τα μέλη των ΚΑΣ πρέπει να κατοικούν μόνιμα και να έχουν αγροτική εκμετάλλευση στην περιφερειακή ενότητα που έχει έδρα ο σύλλογος.

Ομοίως και στην περίπτωση των δευτεροβάθμιων οργάνων, τις Κλαδικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων (ΚΟΑΣ) τις οποίες μπορούν να συστήσουν οι ΚΑΣ τις ίδιας περιφέρειας εφόσον συμπράξουν σε ποσοστό τουλάχιστον 51%.

Για τη σύσταση τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων, των Κλαδικών Εθνικών Συνομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων (ΚΕΣΑΣ), απαιτείται η σύμπραξη τουλάχιστον του 51% των ΚΟΑΣ.

Στο προωθούμενο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για πολυκλαδικό συνδικαλιστικό όργανο, ωστόσο πηγές του υπουργείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.», άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί η κοινή συνεδρίαση των τριτοβάθμιων οργανώσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εφόσον αυτή η ανάγκη προκύψει από τα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι για τη σύσταση Ενωσης Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) απαιτείται η σύμπραξη τουλάχιστον δέκα αγροτών και αγροτισσών ηλικίας μέχρι 42 ετών από την ίδια περιφερειακή ενότητα.

Για την ίδρυση Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) απαιτείται η σύμπραξη 15 ΕΝΑ από τουλάχιστον 7 περιφερειακές ενότητες.

Σαφώς και τα μέλη αυτών των ενώσεων μπορούν να είναι μέλη και άλλων συνδικαλιστικών οργάνων.

Τέλος, η νομοθετική πρωτοβουλία αναφέρεται και στους παραγωγούς, βιολογικής ή συμβατικής γεωργίας, που προωθούν τα προϊόντα τους σε αγορές παραγωγών (farmer markets), δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ιδρύουν Ενώσεις Αγορών Παραγωγών (ΕΑΠ) και αντιστοίχως Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδία.

Για όλες τις μορφές συνδικαλιστικής εκπροσώπησης η θητεία κάθε διοίκησης ορίζεται στα τρία χρόνια.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot