“Φτώχεια – γροθιά στο στομάχι”
Αλλά και μεγαλείο ανθρώπινης αξιοπρέπειας – Συντάραξε η ομιλία και τα παραδείγματα που ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου η εκδήλωση «Άρωμα Αλληλεγγύης» στην «Αλφειός Ρόδι» χθες στον Πύργο
Περιπτώσεις ακραίας φτώχιας αλλά και μεγαλείου ανθρώπινης αξιοπρέπειας παρέθεσε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κατά την παρουσία του στην εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα «Άρωμα Αλληλεγγύης» που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας «Αλφειός Ρόδι» χθες το μεσημέρι. Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε ο πρόεδρος της εταιρίας Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, και σε μια στάση στα γραφεία της εταιρίας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται στην «Αλφειός Ρόδι» αλλά και σε συνάντηση που είχε προηγηθεί με τον Μακαριότατο στην Αθήνα. Ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας τόνισε πως το παράδειγμά του αποτελεί ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός και εξήρε τις ικανότητές του ιδιαίτερα τις οργανωτικές και το πνεύμα συνεργασίας του. Κάτι που επανέλαβε και στην ομιλία του επαινώντας και το κοινωνικό του έργο στην Ηλεία.
«Γλυκός ο Γολγοθάς που ανεβαίνουμε»
Στην ομιλία του μπροστά στο πολυπληθές κοινό μέσα στο εργοστάσιο της εταιρίας, ο πρόεδρος της «Αλφειός Ρόδι» Παρασκευάς Παρασκευόπουλος μίλησε για την εκδήλωση που «έχει αρώματα ουσίας, αλληλεγγύης και αγάπης», γεμάτη συμβολισμούς που ενισχύονται από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου. Σχολίασε πως είναι το πρόσωπο που εκφράζει σε μεγάλο βαθμό την ενότητα, την αγάπη, την αλληλεγγύη και την καταλογή. «Δεν θα σας διαψεύσουμε σε ότι υποσχεθήκαμε και εσείς τα αγκαλιάζεται και δεν θα διαψευστούν οι προσδοκίες των 234 μετόχων οικογενειών της Αλφειός και οι αναπτυξιακές προσδοκίες για την περιοχή της Ηλείας και της Πελοποννήσου. Αναφέρθηκε στο ταξίδι των πέντε ετών της λειτουργίας της «Αλφειός Ρόδι» και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχει πετύχει η εταιρία με αισιόδοξη προοπτική. Τόνισε πως δεν φτάνει το μάνατζμεντ και το μάρκετινγκ αλλά υπάρχουν δυνατά στοιχεία πίστης αφοσίωσης και εθελοντισμού, αλληλεγγύης και αγάπης. «Είναι ένας γλυκός Γολγοθάς που τον ανεβαίνουμε όλοι μαζί και θέλουμε να φτάσουμε στην κορυφή» είπε μεταξύ άλλων. Αναφέρθηκε δε στις δυνατότητες του εργοστασίου, στους ροδώνες της εταιρίας και την ποιότητα του προϊόντος που παράγεται. Για την πράξη κοινωνικής εταιρικής ευθύνης «Άρωμα Αλληλεγγύης» τόνισε πως προέρχεται όχι από το πλεόνασμα του προϊόντος αλλά από το υστέρημα και γίνεται για να υπογραμμιστεί ο χαρακτήρας της εταιρίας και οι αξίες της. Εξήγησε πως 10.000 φιάλες – αριθμός μιας ημερήσιας παραγωγής – θα διανεμηθούν σε ιδρύματα και κοινωνικά παντοπωλεία της εκκλησίας και πρότεινε επιχειρηματίες να αγοράσουν μέρος της ποσότητας για να το διανείμουν εκείνοι ως μέρος προσφοράς τους.
«Πρόσωπα, όχι άτομα»
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μίλησε για την εκκλησιαστική περιουσία την οποία χαρακτήρισε ως ανύπαρκτη ή αλυσοδεμένη με νόμους που δεν μπορεί να ελευθερωθεί και εξέφρασε την απογοήτευση του.
«Τα πρόσωπα αλλάζουν και ο υπουργός που θα φύγει θα πάρει μαζί του όλα τα χαρτιά και τους φακέλους. Ο νέος θα έρθει και τίποτα από αυτά δεν θα υπάρχουν και θα συζητήσουμε ξανά από την αρχή, κάτι που δημιουργεί μια βαρετή ατμόσφαιρα» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην εκδήλωση δεν έκρυψε την συγκίνησή του και μίλησε για το αισιόδοξο μήνυμα που δίνει μια τέτοια πράξη. Σχολιάζοντας πως πρέπει να γίνουν ανάλογες κινήσεις επιχειρηματικές και αλληλεγγύης όπως αυτή της «Αλφειός Ρόδι» είπε πως χρειάζονται πρόσωπα με την έννοια της προσωπικότητας και όχι άτομα, καθώς το άτομο κρύβει έναν ατομισμό. «Το πρόσωπο έχει αρετή, ελευθερία, φαντασία, δυναμικότητα… Ενώ στον ατομιστή επικρατεί το ατομικό συμφέρον και από την ατομοκρατία δεν μπορεί κανείς να περιμένει τίποτα. Πρέπει να γίνουμε πρόσωπα και τα πρόσωπα δεν γίνονται εύκολα ούτε μπορούμε να αγοράσουμε ορισμένες αξίες… Χρειάζεται να το λέει η καρδιά μας να παλεύουμε να προσπαθούμε» είπε χαρακτηριστικά «Τα άτομα διαλύουν, τα πρόσωπα ενώνουν» σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ μίλησε ακόμα για την αξία της αλληλεγγύης. Στο τέλος της ομιλίας του τόνισε πως αν οι Έλληνες δεν γυρίσουν πίσω στη γη τους που εγκατέλειψαν και ρήμαξε ο τόπος, δεν θα υπάρξει ανάσταση και σωτηρία.
Ακραία φτώχια και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος μίλησε για τα περιστατικά ακραίας φτώχιας που καθημερινά καταγράφουν οι φορείς της Εκκλησίας στους χώρους της.
«Κάποιοι επικρίνουν πως δεν χρειάζεται η ελεημοσύνη και η φιλανθρωπία γιατί αυτό είναι η κατάπτωσις του ανθρώπου. Και εμείς δεν θα θέλαμε να υπάρχουν, αλλά όσο υπάρχουν πρέπει να θυσιαζόμαστε όταν υπάρξουν άνθρωποι θα τα τελειώσουν και θα είναι όλα ιδανικά».
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα των καταστάσεων που καθημερινά αντιμετωπίζει η Εκκλησία της Ελλάδας στη διανομή συσσιτίων. Αναφέρθηκε στο σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου που δυστυχώς λιγοστεύει. «Άνθρωποι νεόπτωχοι έρχονται να πάρουν ένα πιάτο φαγητό και επειδή υπάρχουν τα κανάλια και οι φωτογραφικές μηχανές κρύβουν τα πρόσωπά τους για να πάρουν το πιάτο του φαγητού. Αυτός είναι ο ελάχιστος σεβασμός στην προσωπικότητα του ανθρώπου. Για αυτό η Εκκλησία επινόησε πλέον τα δέματα να πηγαίνουν στα σπίτια» είπε ο Αρχιεπίσκοπος…
Σε δεύτερο παράδειγμα αναφέρθηκε σε μια μητέρα που εμφανιζόταν στα συσσίτια με μια κατσαρόλα ζητώντας ευγενικά να της βάλουν τέσσερις ή πέντε μερίδες μέσα σε αυτή. Ο Αρχιεπίσκοπος όταν είδε τη γυναίκα αυτή του εξήγησε πως «παίρνω το φαγητό αυτό στην κατσαρόλα και όταν φτάνω σπίτι μου το βάζω πάνω στην κουζίνα να φανεί ότι το μαγειρεύω ώστε τα παιδιά μου που θα έρθουν από το σχολείο να μην ξέρουν και να μην φαντάζονται ότι το φαγητό αυτό το πήρα στα συσσίτια του δρόμου», όπως περιέγραψε ο Αρχιεπίσκοπος με τρεμάμενη φωνή.
Στο τρίτο παράδειγμά αναφέρθηκε στη διαμαρτυρία του υπευθύνου ενός παρεκκλησίου της Αρχιεπισκοπής για την καθημερινή απώλεια κεριών. Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε πως δύο μικρά παιδιά τα έπαιρναν. «Μου είπε ο υπεύθυνος πως έπιασαν δύο μικρά παιδιά και θα τα πάνε στην Αστυνομία. Ζήτησα να τα δω. Τρεμάμενα, φοβούμενα όπως ήταν τα ρώτησα γιατί το κάνουν αυτό το πράγμα»… «Πάτερ δεν έχουμε φως στο σπίτι και παίρνουμε τα κεριά, τα στρίβουμε για να τα μεγαλώσουμε για να μπορούμε να διαβάσουμε τα βράδια» μετέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, λέγοντας πως υπάρχουν πολλά άλλα ανάλογα παραδείγματα που σίγουρα στεναχωρούν τους περισσότερους.
Εξήγησε πως η Εκκλησία δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος και πολλοί πολίτες που έχουν τη δυνατότητα βοηθούν. Παρέθεσε δύο παραδείγματα με μια γυναίκα από την Κύπρο που προσέφερε ένα ακριβό ασημένιο σερβίτσιο – παρά την φτώχια της – για να πωληθεί και τα χρήματα να ενισχύσουν το έργο της Εκκλησίας. Επίσης μίλησε για μια άλλη γυναίκα από την Πτολεμαϊδα και έστειλε από το υστέρημά της σε ένα φάκελο κολλημένο σε μια επιστολή δύο ευρώ. «Αυτό το έχω κρατήσει ως μια ανάμνηση όταν όλα αυτά έχουν τελειώσει για την προσπάθεια του κόσμου» εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.
Συμβολικές πράξεις…
Η εκδήλωσε έκλεισε με συμβολικές πράξεις. Ο Αρχιεπίσκοπος, οι επίσημοι προσκεκλημένοι και οι μέτοχοι της «Αλφειός Ρόδι» έριξαν στη γραμμή παραγωγής από ένα τελάρο ρόδια, μαζί με μικρά παιδάκια που συμβολίζουν το μέλλον και την αισιοδοξία. Ακολούθησε μια ξενάγηση στη γραμμή παραγωγής, όπου ο κ. Παρασκευόπουλος παρέδωσε το πρώτο μπουκάλι αυτής της παραγωγής που θα αποτελέσει τη δωρεά στο πλαίσιο της δράσης «Άρωμα Αλληλεγγύης» και ολοκληρώθηκε με τη φύτευση δύο ροδιών στο ροδώνα δίπλα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τον Μητροπολίτη Ηλείας και τον πρόεδρο της εταιρίας.
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, οι βουλευτές Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Κουτσούκος, οι αντιπεριφερειάρχες Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, εκπρόσωποι κομμάτων, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικών φορέων κ.α.