FOLLOW US: facebook twitter

«Τα παιδιά σε πρώτο πλάνο….»

Ημερομηνία: 05-12-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

fetival-enarxi4

Τελετή έναρξης του 19ου Διεθνούς  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους – και της 16ης CAMERA ZIZANIO

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος κήρυξε το Σάββατο βράδυ την έναρξη του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους σε μια κεφάτη τελετή και σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στο θέατρο Απόλλων,  στην οποία πρωταγωνίστησαν  τέως Ζιζάνια του Φεστιβάλ Ολυμπίας: παιδιά δηλαδή που «ανδρώθηκαν» στο φεστιβάλ, γυρίζοντας τις δικές τους ταινίες στην Camera Zizanio –κάποια μάλιστα ήδη από το ξεκίνημά του, 19 χρόνια πριν. Μερικά από αυτά, ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους στην όπερα, το τραγούδι και την κιθάρα*, κερδίζοντας θερμό χειροκρότημα και  δικαιώνοντας τον χαρακτηρισμό του φεστιβάλ, που του χρόνου θα κλείσει τα 20 του χρόνια, ως «φυτώριου» νέων καλλιτεχνών. Ζιζάνια άλλωστε υπήρξαν και οι δύο Ισπανοί παρουσιαστές, ο IñakiLamua και η MarinaMuñoz, που πλέον μιλούν σχεδόν άπταιστα τα ελληνικά, που μαζί με την Δήμητρα Μυφτάρι βρέθηκαν στην σκηνή του Απόλλωνα για την παρουσίαση! Η αίθουσα του Απόλλωνα, ήταν πλημμυρισμένη από παιδιά και νέους που αδημονούσαν να ξεκινήσει το πρόγραμμα προβολών και όλο το φάσμα των εργαστηρίων και των αφιερωμάτων που θα γίνουν, αυτήν την γόνιμη και δημιουργική γι αυτά εβδομάδα.

fetival-enarxi2

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν ένα τέτοιο πρώην Ζιζάνιο, ο Πάνος Χατζηλαζαρίδης, ολόκληρος άντρας πια, έπαιξε με την κιθάρα του και τραγούδησε υπέροχα προς τιμήν του προέδρου της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή, που ήταν παρών στην τελετή, ένα πασίγνωστο τραγούδι του τελευταίου: το «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον». Ο στίχος «Συνένοχο στον φόνο δεν θα μ’ έχετε», συντάραξε το ακροατήριο.

fetival-enarxi6

Συγκινημένος και «ταραγμένος» όπως είπε, και ο ίδιος, ο Διονύσης Τσακνής ευχήθηκε «ο καιρός να καταργήσει αυτό το τραγούδι, να μην χρειάζεται πλέον οι άνθρωποι να το τραγουδούν». Και ομολόγησε πως του μοιάζει παράξενο που πλέον κάθεται στην πρώτη σειρά των «επισήμων», όταν  νεαρός καθόταν πίσω και σχολίαζε όλους αυτούς τους κυρίους της πρώτης σειράς. Μιλώντας με τα θερμότερα λόγια για το φεστιβάλ και όπως είπε με την ιδιότητα του καλλιτέχνη, υπογράμμισε πόσο απίστευτο του φαίνεται να βλέπει «μια ολόκληρη πόλη να είναι αλλού, εντελώς αλλού σε σχέση με τα νεανικά πρότυπα που προβάλλει η ιδιωτική τηλεόραση». Και αναρωτήθηκε: «Ποιός είναι λοιπόν ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης; Μα να ταυτιστεί με αυτό που γίνεται εδώ! Μπράβο στα νιάτα! Μπράβο στον Δημήτρη Σπύρου που φτιάχνουν αυτήν την εικόνα. Γιατί αυτή θέλουμε να είναι η εικόνα της Ελλάδας». Τόνισε ακόμα ότι η ΕΡΤ θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο το Φεστιβάλ και όλη την εβδομάδα θα υπάρχει εδώ κάμερα της Δημόσιας Τηλεόρασης που θα καλύψει διάφορες φάσεις και γεγονότα της διοργάνωσης.

fetival-enarxi8

Παρών στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ ήταν επίσης ο υφυπουργός Παιδείας κύριος Δημήτρης Μπαξεβανάκης,  ο οποίος υπογράμμισε πως «η πολιτεία οφείλει να στηρίξει έμπρακτα αυτήν την παγκόσμιας ακτινοβολίας διοργάνωση» και πως «η συμβολή των ίδιων των μαθητών στην επιτυχία της είναι μεγάλη» και επίσης ότι τα παιδιά και οι συνάδελφοί του εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι που παίζουν σημαίνοντα ρόλο σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.

fetival-enarxi7

Μ. Βλαζάκη «Μα το Φεστιβάλ είναι θεσμός»

Παλιά φίλη του Φεστιβάλ, η αρχαιολόγος και Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη θυμήθηκε πως πέρυσι τα Ζιζάνια την ρώτησαν πότε θα θεσμοθετηθεί το Φεστιβάλ Ολυμπίας. «Μα έχει γίνει ήδη θεσμός!», υπογράμμισε. «Είναι μια θερμοκοιτίδα του σινεμά. Και μην ξεχνάτε, πως υπάρχουν τα νέα ΕΣΠΑ. Κύριε Σπύρου σας περιμένουμε…», κατέληξε.

fetival-enarxi1

«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια δύσκολη κατάσταση, ενώ πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω απ’ όλον τον Δυτικό Κόσμο», ανέφερε, κηρύσσοντας την έναρξη του φεστιβάλ, ο πρόεδρος της διοργάνωσης κ.Γεωργιόπουλος. «Και συχνά οι αντιδράσεις σε όλη αυτήν την κατάσταση παίρνουν επικίνδυνους δρόμους. Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι θαυμαστό που στις δύο αυτές πόλεις, τον Πύργο και την Αμαλιάδα, τα παιδιά πυρπολούνται από καλλιτεχνικές ανησυχίες. Και περιμένω με ανυπομονησία να δω μέσα από τις δικές τους ταινίες πως εισπράττουν τα ίδια την παγκόσμια αυτή κρίση και πώς την μεταπλάθουν σε τέχνη».

Ο επικεφαλής της Camera Zizanio, o Νίκος Θεοδοσίου, εξήγησε πως το όμορφο ζωγραφισμένο εξώφυλλο του φετινού καταλόγου «είναι μια ζωγραφιά από ένα κορίτσι 15 ετών, προσφυγάκι από το Αφγανιστάν με κινητικά προβλήματα. Και όμως, το παιδί αυτό αναγκάστηκε να διασχίσει πολλές χώρες, μέχρι που τελικά εγκλωβίστηκε στην Ελλάδα. Ακινητοποιημένη σε ένα καροτσάκι, σε ένα στρατόπεδο προσφύγων, περνά τις ώρες της ζωγραφίζοντας.”. Καταλήγοντας είπε πως το φετινό  φεστιβάλ «το αφιερώνουμε σε όλα τα παιδιά που αναζητούν έναν ήρεμο τόπο να σταθούν και να ζήσουν»

fetival-enarxi3

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Σπύρου, η «ψυχή» του Φεστιβάλ Ολυμπίας, αναφερόμενος στις ταινίες  απ΄όλον τον κόσμο που φέτος επέλεξε, τόνισε πως «κανένα θέμα που απασχολεί σήμερα τον πλανήτη δεν έχει μείνει απ΄έξω». Και εξήγησε πως «ένα παιδικό  φεστιβάλ δεν επιθυμεί παιδιά-καταναλωτές εικόνων, αλλά παιδιά που σκέφτονται, κρίνουν, καλλιεργούν την αισθητική τους και δεν καταπίνουν αμάσητα αυτά που τους προσφέρουν όσοι αντιμετωπίζουν την τέχνη ως εμπόρευμα. Ενα παιδικό φεστιβάλ φιλοδοξεί να συμβάλλει ώστε οι θεατές του να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες…».

Με χαρά διαπίστωσε πως φέτος «όλοι οι φορείς, ομόφωνα δέχθηκαν να στηρίξουν τον θεσμό. Κι αυτό είναι σημαντικό. Είναι σημαντικό να τα δώσουμε όλα στα παιδιά!».

Εκ μέρους του δήμου Πύργου και του δημάρχου, χαιρέτισε την έναρξη του Φεστιβάλ ο Γ.Γ του δήμου Χάρης Αντύπας, τονίζοντας ότι φέτος επιτέλους ο δήμος Πύργου είναι απαλλαγμένος από τα βαρίδια- εννοώντας το θέμα των απορριμμάτων- που «λάβωσαν» την πόλη και δεν είχαν δώσει και την καλύτερη εικόνα της κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ και τώρα μπορεί με όχημα τον Πολιτισμό να προχωρήσει μπροστά.

fetival-enarxi5

Από τις πολύ ωραίες εκπλήξεις της τελετής έναρξης, η σοπράνο Έφη Παπαδοπούλου, με την αγγελική φωνή της, τέως ‘ζιζάνιο’ και αυτή μαζί με τον  Παναγιώτη Κριμπά (κλασσική κιθάρα) παρουσίασαν διασκευές οπερατικών και σύγχρονων μουσικών κομματιών, για φωνή και κιθάρα. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, οι θεατές πήραν μια μικρή γεύση από τις ταινίες του διαγωνιστικού μέρους, ενώ παρουσιάστηκαν και οι κριτικές επιτροπές.

Την τελετή έναρξης παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, η Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, ο υφ. Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, η βουλευτής Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη, ο βουλευτής  Ευβοίας Γιώργος Ακριώτης, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Πύργου Χάρης Αντύπας, ο αναπληρωτής δήμαρχος Ολυμπίας Γιώργος Δεββές, ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Κωσταριάς, η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη κ.α


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος