FOLLOW US: facebook twitter

Τρόμος στην Αγ. Βαρβάρα από την πύρινη λαίλαπα: Εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σωθούν

Ημερομηνία: 05-07-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”32140″ img_size=”full”][vc_column_text]Τις στιγμές του απόλυτου πανικού και του τρόμου που έζησαν βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν τα σπίτια τους, περιέγραψαν με δηλώσεις τους, κάτοικοι από την περιοχή της Αγ. Βαρβάρας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε πίσω από τον βρεφονηπιακό σταθμό «Ρήγα» και επεκτάθηκε γρήγορα μέσα από τα ακαθάριστα οικόπεδα, απείλησε τα σπίτια και χάρη στην επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, γλίτωσαν οι κάτοικοι της περιουσίες τους.

Λίγο έλλειψε να καούν κατοικίες σε απόσταση λίγων μέτρων από το κέντρο του Πύργου, γιατί οι ιδιοκτήτες γης και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν δείξει την υπευθυνότητα που απαιτείται, κι ας βρισκόμαστε δέκα χρόνια μετά την πύρινο όλεθρο που βίωσε η Ηλεία το 200…

«Είμαστε δίπλα στο κέντρο του Πύργου και η φωτιά κόντεψε να κάψει τα σπίτια μας. Είναι θαύμα που την γλιτώσαμε. Ήρθε η πυροσβεστική και την σταμάτησε,  διαφορετικά τώρα θα ήμασταν για τσαντίρι» είπε ο Κώστας Μακρής περιγράφοντας τις στιγμές που έζησε. «Οι φλόγες είχαν ξεκινήσει από το βάθος και ενώ καθόμασταν με την κόρη μου στην βεράντα, έρχεται η γυναίκα μου και μου λέει πως υπάρχει φωτιά στο βάθος. Της είπα πως είναι μακριά και πήραμε τηλέφωνο την Πυροσβεστική, ενώ άρχισε να ρίχνει νερό με το λάστιχο. Το θέμα είναι ότι ξεκίνησε από του Ρήγα το σχολείο και κατάληξε εδώ. Έφτασε στον τοίχο του σπιτιού. Εάν δεν είχα σηκώσει τις τέντες θα είχαν καεί» μας είπε.

Το οικόπεδο δίπλα στο σπίτι του είναι ακαθάριστο και αποτελεί μια «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί. «Το δίπλα οικόπεδο δεν έχει καθαριστεί. Εμείς μαζέψαμε υπογραφές πήγαμε στο δημαρχείο, αλλά σημασία δεν μας έδωσαν» κατήγγειλε μιλώντας με σκληρή γλώσσα για τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Εάν καιγόταν εμένα το σπίτι μου θα μου έλεγε ο κάθε δήμαρχος έλα να μείνεις στο δικό μου; Εμείς από μόνοι μας κινήσαμε τις διαδικασίες για να γίνει ο καθαρισμός, τον οποίο και δεν έκαναν. Είμαι ναυτικός και έχω κάνει σεμινάρια για πυρκαγιές. Τέτοιο πράγμα όμως δεν μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε με τίποτα λόγω του αέρα. Εγώ είπα πάει το σπίτι… έμεινα για να σώσω ότι μπορούσα» είπε φανερά σοκαρισμένος.

«Πανικοβληθήκαμε! Οι φλόγες τύλιξαν το σπίτι»!

Η σύζυγός του Ντίνα Μακρή που αποτυπώσαμε με το φακό μας να προσπαθεί έως την ύστατη ώρα με ένα λάστιχο να καταβρέξει τον τόπο γύρω, μας μίλησε για εκείνες τις στιγμές. «Οι φλόγες τύλιξαν το σπίτι. Το σπίτι δεν φαινόταν. Φοβηθήκαμε ότι τελικά δεν θα γλιτώναμε. Η αιτία είναι ότι τόσο το δίπλα οικόπεδο όσο και τα πίσω οικόπεδα είναι ακαθάριστα. Κάναμε την διαδικασία, μάζεψα υπογραφές, πήγα στο δημαρχείο, πήρα πρωτόκολλο και τίποτα δεν έγινε. Βρήκα μέχρι και τα στοιχεία των ιδιοκτητών αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα. Έχουμε το καλοκαίρι μπροστά μας και σίγουρα φοβόμαστε για το τι θα γίνει. Η φωτιά ξύπνησε μνήμες του 2007, αφού όλο το σπίτι ήταν στις φλόγες. Υπήρχαν καπνοί παντού και αναγκαστήκαμε να φύγουμε άρον άρον…» περιέγραψε.

purkagia-agia-varvara1

Ο Γιάννης Έγκαρχος κάτοικος και αυτός της περιοχής μίλησε για τα όσα έζησαν όλοι σε αυτή τη γειτονιά της πόλης. «Έγινε χαμός και γιατί κάποιοι δεν καθαρίζουν τα χωράφια τους ποτέ και δεν τους ενδιαφέρει κανέναν και τίποτα. Μαζέψαμε υπογραφές για την κατάσταση εδώ πέρα αλλά δεν καθαρίζουν ποτέ. Η περιοχή είναι ακαθάριστη και έχουμε κάθε φορά το ίδιο σκηνικό. Δεν είναι λύση να κινδυνεύουν τα σπίτια και να πληρώνουμε από την τσέπη μας εργάτες για να καθαρίζουν ξένη περιουσία, γιατί ο δήμος δεν ενδιαφέρεται. Εμείς μαζέψαμε υπογραφές και δεν πάτησε ποτέ κανένας να καθαρίσει. Και το κέντρο του Πύργου απέχει 100 μέτρα από εδώ…» είπε με παράπονο…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot