FOLLOW US: facebook twitter

«Καθαρίστε τους υπαίθριους χώρους»: Έκκληση από την Πυροσβεστική μετά την επικίνδυνη πυρκαγιά στον Πύργο

Ημερομηνία: 05-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
fotia-pyrgos13
  • Τι επισημαίνουν Αντωνακόπουλος, Αργυρόπουλος, Μιχαλακόπουλος

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας το απόγευμα της Δευτέρας στον Πύργο, που απείλησε την κατοικημένη ζώνη, «τρόμαξε» όχι μόνο τους κατοίκους, αλλά και τους φορείς. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, απευθύνει για πολλοστή φορά έκκληση προς τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων να καθαρίσουν τις εκτάσεις τους, ενώ και η δημοτική αρχή θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ώστε να μην υπάρξει ξανά αυτή η απειλή.

Σε δηλώσεις του χθες ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιάννης Πετρούτσος μίλησε για τις τελευταίες πέντε δύσκολες ημέρες από τις 29 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, όπου υπήρξαν 18 συμβάντα με αγροτοδασικές πυρκαγιές, παροχή βοήθειας και καύσεις απορριμμάτων.

«Το πιο σημαντικό συμβάν σημειώθηκε χθες γύρω στις 7:50 μ.μ. με πυρκαγιά που εξελίχθηκε στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και ξεκίνησε από οικοπεδικό χώρο. Λόγω των ανέμων που έπνεαν εκείνη τη στιγμή στην περιοχή, κινδύνευσαν άμεσα κατοικίες, αλλά χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και τη βοήθεια των οχημάτων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου, έγινε κατάσβεση και δεν είχαμε πρόβλημα σε οικίες επί της οδού Γιαννιτσών.

Ήταν μια δύσκολη ημέρα χθες (σ.σ. προχθές), καθώς μετά από τρεις ημέρες καύσωνα ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν στο «3» και είχαμε δυνατούς ανέμους στην περιοχή και το μεσημέρι έφτασαν στα 6-7 μποφόρ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρούτσος.

Αναφερόμενος στο θέμα των ακαθάριστων οικοπέδων τόνισε πως «… εκείνο όμως που έχω παρατηρήσει είναι ότι ο κόσμος δεν έχει ευαισθητοποιηθεί να καθαρίσει τα οικόπεδα γύρω από τις κατοικίες, τα οικόπεδα, τα αγροτεμάχια. Θα παρακαλέσω όλους τους πολίτες, να καθαρίσουν τους χώρους γύρω από τα σπίτια τους και τα αγροτεμάχια. Μπήκαμε στο καλοκαίρι, έχουμε καύσωνες, έχουμε ανέμους στην περιοχή και θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε στο να μην έχουμε περιστατικά όπως το 2007» επισήμανε.

Αργυρόπουλος: «Οικόπεδα – μπαρουταποθήκες στον Πύργο»

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Όραμα Δημιουργίας» με αφορμή την πυρκαγιά το απόγευμα της Δευτέρας δήλωσε τα εξής: «Το καμπανάκι χτύπησε και ήταν το ηχηρό. Η έγκαιρη και καλά συντονισμένη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απέτρεψε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις  από την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας μέσα στον οικιστικό ιστό του Πύργου, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα συμβεί το ίδιο και την επόμενη φορά. Ο Διοικητής της Π.Υ Πύργου κ. Γιάννης Πετρούτσος με δημόσιες δηλώσεις του έχει επανειλημμένα καλέσει τη Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία για όσους ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν συμμορφώνονται και δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα τους, τα οποία λόγων της ξηρασίας έχουν μετατραπεί σε «μπαρουταποθήκες».  Μέχρι τώρα οι επισημάνσεις του δεν βρήκαν ευήκοα ώτα.  Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το χθεσινό μήνυμα θα ενεργοποιήσει επιτέλους τα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής και θα πράξει αυτά που προβλέπει ο νόμος. Πριν είναι πολύ αργά…»

Τάκης Αντωνακόπουλους “Η αδιαφορία του Δήμου για τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα στην πόλη”

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΝΑΣΑ» για το θέμα της φωτιάς στην πόλη του Πύργου τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Από τύχη αλλά και λόγω της αποτελεσματικής παρέμβασης της Πυροσβεστικής δεν κάηκαν κατοικίες από την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας Πύργου.Βρέθηκα με συνεργάτες μου από την πρώτη στιγμή δίπλα στους τρομοκρατημένους πολίτες.

Όλοι μιλούσαν με σκληρά λόγια για την προκλητική αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής. Αρκετοί πολίτες είχαν βγει στους δρόμους, με τον τρόμο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους. Γυναίκες της περιοχής μου έδειξαν το έγγραφο με τις υπογραφές τους που πρόσφατα κατέθεσαν στο Δημαρχείο και παρακαλούσαν αγωνιωδώς την Δημοτική Αρχή να προβεί σε καθαρισμό και εξυγίανση, επικίνδυνων εστιών της περιοχής, έγγραφο με Αρ.Πρω.:19151/26/06/2017 καμία απάντηση δεν έλαβαν και καμία κίνηση δεν είδαν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της περιοχής. Εκεί συναντήσαμε τον πρώην Αντιδήμαρχο Κο Φάμελο Νίκο και κάναμε αναφορά στην στάση και στην συμπεριφορά προηγούμενων δημοτικών αρχών.»

Παράλληλα ο κ. Αντωνακόπουλος καταθέτει μια σειρά προτάσεων στο δήμο Πύργου: «Άμεση χωρίς καθυστέρηση εκτέλεση εργολαβίας στον Αστικό χώρο του Πύργου για καθαρισμό και εξυγίανση εγκαταλελειμμένων οικοπέδων και οικοδομών. Άμεση απόδοση μικρού ποσού στους προέδρους των χωριών, για να προβούν σε ανάλογες δράσεις. Ήδη στην ΣΑΤΑ υπάρχουν 1.000.000 ευρώ.»

Μιχαλακόπουλος: Νιώθει την ευθύνη η Δημοτική αρχή ή θα κάψετε κυριολεκτικά (εκτός των άλλων «κατορθωμάτων») την πόλη;

Τοποθέτηση για την επικίνδυνη πυρκαγιά έκανε χθες με ανακοίνωσή του και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αναγένεσις στο δήμο Πύργου», Χάρης Μιχαλακόπουλος όπου μεταξύ άλλων τονίζει: «Με αφορμή την μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε σήμερα εντός του αστικού ιστού της πρωτεύουσας του νομού, η Δημοτική μας παράταξη οφείλει να απονείμει τα εύσημα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς για τον επαγγελματισμό ,την ταχύτητα και το θάρρος που επέδειξαν.

Όμως προκύπτουν πολλά ερωτηματικά και προφανώς υπάρχουν τεράστιες ευθύνες σε αρμοδιότητες που απορρέουν από την Δημοτική αρχή. Μια Δημοτική αρχή που μας έχει «τρελάνει» στα μεγάλα λόγια και στα μηδενικά έργα.

Κάνουμε λοιπόν γνωστό στους πολίτες, ότι κύριο μέλημα του τμήματος Πολιτικής Προστασίας είναι να καταγράφει τα ακαθάριστα οικόπεδα, να βρίσκει τους ιδιοκτήτες και να τους ειδοποιεί για τις υποχρεώσεις τους εν όψη θέρους και αντιπυρικής περιόδου. Εάν αυτοί δεν καθαρίσουν το οικόπεδο τους ,τότε ο Δήμος υποχρεούται να το καθαρίσει αυτός και να στείλει μετά τη χρέωση στον ιδιοκτήτη. Εννοείται ότι δεν χωρούν δικαιολογίες ,για τη μη δέσμευση κονδυλίων ή για κατασπατάληση αυτών σε υποδεέστερες εργασίες. Η ζωή των κατοίκων και η διαφύλαξη των περιουσιών είναι υπεράνω όλων των άλλων.”

Καταλήγοντας τονίζει ότι πολλές φορές η παράταξή του έχει καταγγείλει «τα δυσανάλογα ποσά που δαπανώνται για το τμήμα Πολιτικής Προστασίας Πύργου» και «εάν ένα τμήμα σας το πληρώνουμε χρυσό και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα, τότε τα συμπεράσματα είναι δικαίωμα και υποχρέωση όλων μας ,ως Δημότες με πανάκριβα τέλη. Τα ελάσσονα κρίνουν τα μέγιστα…αν και καθόλου ελάσσων το γεγονός!»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος