Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”43889″ img_size=”full”][vc_column_text]Από το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην Αμαλιάδα.
Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο και με μειωμένες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα θερμοκήπιο, διαστάσεων ενός στρέμματος, αναμένεται να λειτουργήσει στη χώρα μας μέσα στην επόμενη διετία.
Σε αυτό το θερμοκήπιο θα χρησιμοποιείται υπέρυθρη θέρμανση, με την οποία θα θερμαίνονται απευθείας τα φυτά και όχι ο αέρας και το κάλυμμα της εγκατάστασης για να μην υπάρχουν ενεργειακές απώλειες, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή και θα καλύπτουν το υπόλοιπο 50% των αναγκών.
Η ανακοίνωση του καινοτόμου αυτού έργου έγινε κατά την εισήγηση της Αγγελικής Καυγά, επίκουρης καθηγήτριας Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στο 28ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Καλλιέργεια πιπεριάς σε θερμοκήπια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης».
Η κα Καυγά τόνισε ότι υπάρχει η αισιοδοξία να λειτουργήσει σε δύο χρόνια το «ψυχρό και ενεργειακό αυτόνομο θερμοκήπιο», που δεν θα επιβαρύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο συνδυασμός των τεχνολογιών θα εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο σε παραγωγικό θερμοκήπιο στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην Αμαλιάδα.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι η παραπάνω ερευνητική δραστηριότητα γίνεται τα τελευταία τρία χρόνια από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Θερμοκηπίων και Βιοκλιματολογίας του Τμήματος ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και του Εργαστηρίου της Ηλιακής Τεχνικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά. Εμπνευστής της καινοτόμου αυτής ιδέας ήταν ο αείμνηστος Γιάννης Τρυπαναγνωστόπουλος, το έργο του οποίου συνεχίζουν οι συνεργάτες του.
Πηγή: Ypaitrhos.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]