Τέλος εποχής για το εργοστάσιο Ξυστρή!
Σοβαρός προβληματισμός από το Δ.Σ Πύργου στη χθεσινή του συνεδρίαση – Τέθηκαν δύο προτάσεις για ψηφοφορία και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία εκείνη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου
Την πρόταση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Πύργου για το γκρέμισμα του μεγαλύτερου μέρους του εργοστασίου Ξυστρή και της ιστορικής καμινάδας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία χθες βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Πύργου, ενώ από την παράταξη Λιατσή λευκό ψήφισαν οι Π. Σκαρτσιάρης και Δ. Μπέλτσος. Για ψηφοφορία τέθηκαν δύο προτάσεις, η πρώτη ήταν αυτή του δήμου Πύργου και η άλλη ήταν να κατεδαφιστούν μόνο οι αποθήκες ως προαπαιτούμενο από την διαχειριστική αρχή και οι παράπλευρες αίθουσες του 1ου Λυκείου Πύργου για να γίνει είσοδος. Τελικά πέρασε η πρώτη.
Σοβαρός προβληματισμός ωστόσο επικράτησε στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου εκ μέρους του συνόλου των δημοτικών συμβούλων, σε ότι αφορά το θέμα του παλαιού εργοστασίου Ξυστρή και την ενημέρωση και τοποθέτησή τους πάνω στην πρόταση που έφερε η τεχνική υπηρεσία του δήμου Πύργου για την κατεδάφισή του. Διότι έτσι όπως παρουσιάστηκε το όλο θέμα από την δημοτική αρχή, ότι δηλαδή η κατεδάφιση τουλάχιστον των παλαιών αποθηκών του κτιρίου και άλλων επικίνδυνων τμημάτων τέθηκε ως προαπαιτούμενο από την Διαχειριστική Αρχή για να μην απενταχθεί το έργο που εκτελείται και για να δοθεί η παράταση που ζητήθηκε από τον δήμο για την συνέχιση του ως τις 31-21-2016, έφερε πολλούς δημοτικούς συμβούλους σε δίλλημα. Από την μια ο κίνδυνος απένταξης με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για το δήμο Πύργου και από την άλλη η διατήρηση μέρους της ιστορίας της πόλης, που είναι το βιομηχανικό κομμάτι του εργοστασίου Ξυστρή. Για το λόγο αυτό τέθηκαν πολλές ερωτήσεις και ζητήθηκαν ακόμα πιο πολλές διευκρινίσεις προκειμένου να ληφθεί απόφαση κατεδάφισής του ή όχι.
Ο δήμαρχος κ. Γαβρίλης Λιατσής στην εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα παλαιά κτίρια του εργοστασίου Ξυστρή είναι επικίνδυνα και ετοιμόρροπα και όταν πρότεινε την κατεδάφισή τους συνάντησε σχεδόν την συνολική αντίδραση των δημοτικών συμβούλων αλλά και της κοινωνίας. Επισήμανε ακόμα ότι κατά την άποψή του, το παλιό δεν είναι πάντα συνυφασμένο με την ιστορία και ότι η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων στην οποία απευθύνθηκαν απάντησε ότι το εργοστάσιο Ξυστρή δεν είναι χαρακτηρισμένο Μνημείο και η πρωτοβουλία ή όχι κατεδάφισής του ανήκει στο δήμο. Τέλος έδωσε τον λόγο στους μηχανικούς του δήμου να παρουσιάσουν την μελέτη κατεδάφισης που προτείνει η δημοτική αρχή, στον κ. Άρη Φιλιππόπουλο και την κ. Γούργουρα και τόνισε ότι ο λόγος ανήκει στο δημοτικό συμβούλιο και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν ότι εκείνοι θέλουν.
Η πρόταση κατεδάφισης της δημοτικής αρχής
Ο μελετητής του δήμου κ. Άρης Φιλιππόπουλος παρουσίασε την πρόταση του δήμου προβάλλοντας σε προτζέκτορα την μελέτη που έχουν ετοιμάσει, όπου πέραν του εγκεκριμένου έργου που υλοποιείται, πρότειναν εν ολίγοις τις παρακάτω παρεμβάσεις στα υπάρχοντα κτίρια:
– Διατήρηση των μεταλλικών δεξαμενών που είναι κατασκευασμένες σε συστοιχίες καθώς είναι κατασκευές που μπορούν και να επισκευαστούν, δεν έχουν επικινδυνότητα και ταυτόχρονα προσδίδουν και βιομηχανικό χαρακτήρα στο χώρο.
– Κατεδάφιση της καμινάδας ως το σημείο βασικής έδρας και στη θέση της να κατασκευαστεί ένα μεταλλικό στοιχείο που θα παραπέμπει σε καμινάδα και θα δένει με το σύνολο της ανάπλασης του χώρου
– Κατεδάφιση των αποθηκών, των γραφείων και του χημείου μαζί και όλων των στεγάστρων που έχουν σοβαρές βλάβες και δεν επισκευάζονται και αντικατάστασής τους σε δεύτερη φάση με νέα κτίρια. Τα νέα κτίρια θα έχουν αρχιτεκτονικό χαρακτήρα βιομηχανικού κτιρίου και το κόστος της κατασκευής θα είναι μικρότερο από την επισκευή των υπαρχόντων κτιρίων.
Το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει τις εξής κατασκευές που έχουν ολοκληρωθεί σε βαθμό 80-90% αλλά και άλλες που προτείνονται να ενταχθούν στις ΟΧΕ και που συνολικά θα περιλαμβάνουν:
Διαμόρφωση χώρου λαϊκής αγοράς με άσφαλτο και μεταλλικά στέγαστρα, διαμόρφωση χώρου στάθμευσης, κατασκευή νέου κτιρίου εκθεσιακού χώρου, διαμόρφωση χώρου παιδικής χαράς, κατασκευή υπαίθριου θεάτρου και φύτευση- διαμόρφωση πρασίνου και λοιπών χώρων- πεζόδρομοι και λιθόστρωτοι δρόμοι κ.α
Η πρόταση της ΝΕ Ηλείας του ΤΕΕ
Η Ν.Ε Ηλείας του ΤΕΕ κατέθεσε πλήρη πρόταση την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι από την αυτοψία που έκαναν υπάρχει πράγματι σοβαρός βαθμός επικινδυνότητας στο να παραμείνουν ως έχουν συγκεκριμένα τμήματα κτιρίων , την στιγμή που δοθεί ταυτόχρονα προς χρήση ο χώρος. Συμπερασματικά τόνισε ότι «συμφωνούμε με την πρόταση για την απομάκρυνση των επικίνδυνων κατασκευών και ειδικότερα του κτιρίου 1 σε πρώτη φάση των παλιών δηλαδή αποθηκών του εργοστασίου- καθώς αυτό επείγει λόγω του φακέλου χρηματοδότησης.. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσει η νόμιμη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας κατεδάφισης η οποία προβλέπει την γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής στο οποίο συμμετέχουν έμπειροι αρχιτέκτονες και μηχανικοί οι οποίοι θα επανεκτιμήσουν το ζήτημα. Προτείνουμε την δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου ότι για τα εναπομείναντα κτίρια της συστοιχίας των μεταλλικών δεξαμενών και του παλαιού διορόφου κτιρίου του εργοστασίου καθώς και την καπνοδόχο, θα γίνει μελέτη ενίσχυσης- επισκευής και εφόσον αυτή αποδειχθεί ασύμφορη , τότε να προχωρήσει η κατεδάφισή τους και η μελέτη κατασκευής νέων κτισμάτων που θα παραπέμπουν στον βιομηχανικό και ιστορικό χαρακτήρα του χώρου.»
Παρέμβαση του πρώην Δ/ντη του εργοστασίου Ξυστρή Α. Τουμπέκη
Παρέμβαση στο Δ.Σ έκανε χθες και ο πρώην Δ/ντής του εργοστασίου Ξυστρή κ. Αλέκος Τουμπέκης που γνωρίζει το κτίριο σπιθαμή προς σπιθαμή και πρότεινε να γκρεμιστούν η αποθήκη και τα γραφεία οπωσδήποτε, όπως και τα παλιά ψυγεία και ορισμένα άλλα διπλανά στοιχεία. Όσον αφορά το φουγάρο των 32 μέτρων που χτίστηκε το 1932 τόνισε ότι όντως ένα μέρος του ψηλά έχει χτυπηθεί από κεραυνό αλλά ήταν πολύ καλή η κατασκευή του. Πρότεινε να μην γκρεμιστεί και να μείνουν επίσης τα καζάνια και το λεβητοστάσιο.