FOLLOW US: facebook twitter

Συναρπαστικό ταξίδι στο Ηλιακό σύμπαν!: Με «ξεναγό» τον Δρ. Στ. Κριμιζή στον Πύργο

Ημερομηνία: 21-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60780″ img_size=”full”][vc_column_text]

Τον Καθηγητή προλόγισε ο Δρ. Δ. Σιμόπουλος- αποσπάσματα του νέου βιβλίου του Στ. Κριμιζή διάβασε ο Κ. Καζάκος

Συνταξιδιώτες στην συναρπαστική περιπέτεια εξερεύνησης του σύμπαντος,  από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια μέχρι πέρα από το όριο του Ηλιακού Συστήματος, με την ματιά του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, είχαν την ευκαιρία να γίνουν για τρεις και πλέον ώρες, πάνω από 500 άτομα, το πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε το συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας, που διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου αυτήν την σπουδαία εκδήλωση με τίτλο «Ταξίδι στο Ηλιακό σύμπαν».

Τον Δρ. Σταμάτη Κριμιζή προλόγισε και παρουσίασε ο διακεκριμένος αστροφυσικός Δρ. Διονύσης Σιμόπουλος, που αναφέρθηκε στην πολυκύμαντη καριέρα του Δρ. Στ. Κριμιζή, ενώ αποσπάσματα από το ομώνυμο βιβλίο του Καθηγητή «Ταξίδι στο Ηλιακό σύμπαν» διάβασε ο δημοφιλής ηθοποιός Κώστας Καζάκος. Στην εκδήλωση συμμετείχε με ανάλογα τραγούδια η Χορωδία του 3ου Γυμνασίου Πύργου, ενώ στο φουαγιέ λειτουργούσε έκθεση έργων Αστροναυτικής των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Πύργου. Τον επιφανή ομιλητή καλωσόρισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Κ. Τριαναταφυλλόπουλος τονίζοντας ότι αποτελεί μεγάλη τιμή και για το Σύλλογο και για την Ηλεία, η παρουσία του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή στον Πύργο.  Στο πλούσιο και εντυπωσιακό βιογραφικό του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή που απαιτεί πολλές σελίδες για να καλυφθεί, όπως και στο έργο του που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως,  αναφέρθηκε με σεβασμό αλλά και με ιδιαίτερα παραστατικό και  γλαφυρό όπως συνηθίζει τρόπο, ο Δρ. Διονύσης Σιμόπουλος.

Από τις ρουκέτες της Χίου στους πυραύλους στο διάστημα

Όπως τόνισε, η πρώτη επαφή του Σταμάτη Κριμιζή με ρουκέτες, προωθητήρες και αεριωθούμενα δεν έγινε στην Αμερική αλλά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χίο, με το… πασχαλινό έθιμο του ρουκετοπόλεμου και έφτασε σήμερα να εκτοξεύει μετά από 60 και πλέον χρόνια, πραγματικούς πυραύλους στο διάστημα! Το 1956 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και μια τυχαία συνάντηση με τον καθηγητή Τζέιμς Βαν Αλεν του αλλάξει τη ζωή. Ο διάσημος καθηγητής που είχε δώσει το όνομά του στις ραδιενεργές «ζώνες Βαν Αλεν» γύρω από τη Γη είδε κάτι στον νεαρό φοιτητή που του εξηγούσε πώς κατασκεύαζε έναν μετρητή κοσμικών ακτίνων και τον πήρε στο μεταπτυχιακό του πρόγραμμα. Λίγο αργότερα, του ζήτησε να κατασκευάσει ένα εξειδικευμένο επιστημονικό όργανο που θα έμπαινε πάνω στο διαστημόπλοιο «Mariner 4» για τον Αρη, το οποίο τελείωσε μόλις ένα μήνα πριν την εκτόξευση. Όπως εξήγησε ο Δρ. Δ. Σιμόπουλος, ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής υπήρξε Διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο σε ιστορικές αποστολές της NASA όπως τα Voyager 1 και 2, Galileo, Ulysses, Cassini και New Horizons, μεταξύ πολλών άλλων. Μάλιστα όλη αυτήν την εμπειρία του από την μακρά διαδρομή των 50 χρόνων, την συμπύκνωσε στο καινούργιο του βιβλίο «Ταξίδι στο Ηλιακό σύμπαν» που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Δρ. Δ. Σιμόπουλος, τόνισε ότι ο Σταμάτης Κριμιζής είναι η ζωντανή απόδειξη για το ως που μπορεί να φτάσει και να κατακτήσει ένα παιδί από μια γωνιά της Ελλάδας,βασιζόμενο αποκλειστικά στην ακαταπόνητη προσπάθεια, στην επιμέλεια και στο μυαλό του!

Ανύπαρκτες οι πιθανότητες κατοικίας σε έναν πλανήτη

Στην συνέχεια ακολούθησε η γοητευτική ξενάγηση στο Ηλιακό σύστημα από τον ίδιο τον Δρ. Σταμάτη Κριμιζή που μέσω των οργάνων που έχει σχεδιάσει είναι ο μόνος επιστήμονας που «ταξίδεψε» σε όλους τους πλανήτες της αστρικής γειτονιάς μας. Η πρώτη του επιτυχημένη αποστολή όπως είπε ήταν ήταν η εκτόξευση του «Mariner 4» το 1964 με προορισμό τον Αρη. Μέσα στα 50 χρόνια επιτυχιών υπήρξε, ωστόσο, και μία αποτυχία, την οποία φυσικά δεν μπορεί να ξεχάσει και ήταν η αποστολή του CONTOUR όπου το μικρό διαστημόπλοιο καταστράφηκε. Διηγήθηκε ακόμα τις 24 ώρες «αγωνίας και τρόμου» που πέρασε με την ομάδα του όταν «χάθηκε» το διαστημόπλοιο «New Horizons» στον μακρύ δρόμο προς τον Πλούτωνα, αλλά και όταν το σκάφος της αποστολής NEAR παραλίγο να «ακυρώσει» το ραντεβού του με ένα σύστημα αστεροειδών στα τέλη του ’90

«Είναι προφανές ότι με την εξερεύνηση του Πλούτωνα από το New Horizons ακριβώς 50 χρόνια μετά την πρώτη εικόνα από άλλον πλανήτη, τον Άρη το 1965, έκλεισε το πρώτο κεφάλαιο της εξερεύνησης του Ηλιακού μας Συστήματος. Τον Σεπτέμβριο του 2017 εορτάσαμε τα 40 χρόνια από την εκτόξευση τoυ Voyager-1, που τώρα βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 21 δισ. χλμ. από τη Γη, μέσα στον Γαλαξία, και επίσης τη ‘‘βουτιά’’ του Cassini στην ατμόσφαιρα του Κρόνου».

Μέσα από την αφήγηση του σπουδαίου επιστήμονα «ταξιδέψαμε» μαζί με το σκάφος της αποστολής NEAR στον αστεροειδή Έρωτα, με  το Cassini στον Κρόνο και τους δορυφόρους του, στον Άρη, τον Πλούτωνα,  την Αφροδίτη και τον Δία που είναι καλυμμένος με πάγους. Ο ίδιος  εκτιμά ότι οι μελλοντικές διαστημικές αποστολές θα είναι προϊόν διεθνούς συνεργασίας, κυρίως λόγω αυξημένου κόστους και με έναν τέτοιο τρόπο ότι θα γίνει η επανδρωμένη αποστολή στον Αρη, τον οποίο θα πατήσουμε ως εξερευνητές και όχι ως άποικοι. « Οι πιθανότητες κατοικίας σε έναν πλανήτη με σχεδόν ανύπαρκτη ατμόσφαιρα και με θανατηφόρα για τον άνθρωπο ακτινοβολία στην επιφάνειά του είναι μηδαμινές.»[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1526886841391-ad1a48ed-bea8-9″ include=”60781,60782,60783″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia