Στο Υπερταμείο το λιμάνι Κατακόλου
Σύσκεψη σε κλίμα καχυποψίας με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ – Κατσιφάρας: «Το Κατάκολο δεν πωλείται – αξιοποιείται
Δεν έπεισε για τις «καλές» προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ ο πρόεδρος του Στέργιος Πιτσιόρλας στη χθεσινή του επίσκεψη στον Πύργο και το Κατάκολο. Το λιμάνι μεταφέρεται στο υπερταμείο που δημιουργείται με προοπτική αξιοποίησης, αλλά για την ώρα δεν τίθεται θέμα παραχώρησής του, χωρίς να διευκρινίζεται ποια ώρα θα συμβεί αυτό… Το ότι το λιμάνι Κατακόλου, με την «προίκα» που έχει από υποδομές σήμερα αλλά και από αφίξεις, κάτι που αποτελεί δημιούργημα της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων, δεν μπορεί να δοθεί με όποιο τίμημα, ως μια επένδυση που μπορεί αύριο, να σταθεί απέναντι από την τοπική κοινωνία. Η αξιοποίησή του θα πρέπει να γίνει προς όφελος του τόπου και της χώρας συνδυαστικά. Άλλωστε στη χθεσινή σύσκεψη ξεκάθαρή ήταν και η αυστηρή τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα. «Το Κατάκολο δεν πωλείται… Αξιοποιείται».
Ναι μεν αλλά, ο Πιτσιόρλας
Ο κ. Πιτσιόρλας σε δηλώσεις του τόνισε πως «δεν μιλάμε αυτή τη στιγμή για κάποιου είδους παραχώρηση όμως συζητάμε να δούμε πως μπορεί το λιμάνι αυτό που είναι πάρα σημαντικό για την κρουαζιέρα της χώρας να αναπτυχθεί και να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις που υπάρχουν και που όλοι πρέπει να συνεργαστούμε για αυτό. Είμαι εδώ για να ενημερωθώ για τα ζητήματα του λιμανιού, να συνεργαστώ με την περιφέρεια, τον δήμο και το Λιμενικό Ταμείο για να μπορέσουμε και εμείς να βοηθήσουμε για να υπάρξει μία προοπτική σοβαρής ανάπτυξης. Το ΤΑΙΠΕΔ αποσκοπεί στο να βοηθήσει στο να αναπτυχθεί το λιμάνι, να ανέβει η αξία του και κυρίως να μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες για την κρουαζιέρα. Στο μέλλον θα συζητήσουμε διάφορες εναλλακτικές λύσεις για το πώς αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί με το καλύτερο τρόπο. Αυτή τη στιγμή δεν μας απασχολεί το κομμάτι παραχώρησης του. Η αξία του πρέπει να ανέβει και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αλλά και για την χώρα γενικότερα» είπε και τόνισε πως μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Πειραιά τα ζητήματα της κρουαζιέρας αποκτούν άλλη διάσταση και σημασία. Θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις εκεί και υπό αυτό το πρίσμα απασχολεί η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στα λιμάνια της χώρας.
Γεωργιόπουλος: Αξιοποίηση και όχι πώληση
Ο κ. Γεωργιόπουλος σε δηλώσεις του επισήμανε πως η Περιφέρεια έχει επενδύσει στο Κατάκολο σε λιμενικά και άλλα έργα για την καλύτερη αξιοποίηση και λειτουργία του, ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό για την κρουαζιέρα. «Στο πλαίσιο αυτό θα ακούσουμε και από την πλευρά του ΤΑΙΠΔΕ πως ακριβώς σκέπτονται ως έχοντες τις αρμοδιότητες που ανέπτυξε και ο πρόεδρος ως εταιρία σε σχέση με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Η κρουαζιέρα είναι ένας αναπτυξιακός πόλος για την Ηλεία σε σχέση με την Ολυμπία και άλλους προορισμού που ετοιμάζουμε και φιλοδοξούμε μέσα από το πρόγραμμα μας να ετοιμάσουμε το επόμενο διάστημα. Αυτό δεν αλλάζει την οπτική μας. Είμαστε εδώ και θέλουμε να περιφρουρήσουμε την οικονομία που έχει αναπτυχθεί γύρω από την κρουαζιέρα και νομίζω ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το Κατάκολο μέχρι και σήμερα μπορεί να αποτελεί εγγύηση ότι είμαστε εδώ και μέσα από συνεργασίες αυτό που θέλουμε είναι η ανάπτυξη αυτού του λιμανιού και αυτό κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους πολίτες της Ηλείας» σχολίασε.
Οι τοποθετήσεις φορέων
Στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Πιτσιόρλας στάθηκε στην υψηλή αξία του Κατακόλου στο χώρο της κρουαζιέρας και τόνισε πως στόχος πρέπει να είναι οι μεγάλες προσδοκίες για θεαματικές αλλαγές στις υποδομές, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων. Για αυτό και προτάθηκε από την Κυβέρνηση η ένταξή του στο υπερταμείο. Ο δήμαρχος Πύργου κ. Λιατσής αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν και τόνισε πως θα είναι οι τοπικοί φορείς φερέγγυοι και καλόπιστοι συνομιλητές. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Βαρουξής, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του μπροστά στα νέα δεδομένα και ζήτησε τεχνική βοήθεια κυρίως στο πλαίσιο της συνεργασίας προς την αξιοποίηση του λιμανιού, από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε στην παρέμβασή του ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας που όπως και ο κ. Γεωργιόπουλος σχολίασε την απουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από της συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος και σχολίασε αναφερόμενος στον κ. Πιτσιόρλα «… είστε καλοδεχούμενος αν ήρθατε με δώρα, αλλά αν ήρθατε να μετρήσετε τις αντοχές μας για άλλους σκοπούς, αυτό είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα υπάρξει ανοχή» είπε μεταξύ άλλων. Τόνισε δε πως το λιμάνι του Κατακόλου, αναδείχθηκε μέσα από το τοπόσημο της Ολυμπίας και όχι γιατί αποτέλεσε αντικείμενο σχεδιασμού κάποιας κυβέρνησης… Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κουτσούκος δεν έκρυψε και αυτός την καχυποψία του και τόνισε πως καμία επένδυση δεν πρέπει να αποκόψει το λιμάνι από την τοπική κοινωνία, ενώ ζήτησε αυτή η προστιθέμενη αξία που υπάρχει, στο πλαίσιο της αξιοποίησης να επιστρέψει στον τόπο.
Αυστηρός υπήρξε τόσο στην πρώτη τοποθέτησή του, όσο και ενδιάμεσα σε παρέμβαση του, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. Τόνισε πως τα έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και αποτέλεσαν προτεραιότητα της Περιφέρειας, προήλθαν από τα χρήματα του ΠΕΠ και όχι από κρατικές επενδύσεις, με στόχο τη δημιουργία ενός έργου φάρου στην Περιφέρεια. Αναφέρθηκε και σε όσα έχουν σχεδιαστεί για τη συνέχεια για τη χερσαία ζώνη και την οδική σύνδεση, έργα χωρίς κρατικές ενισχύσεις και τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να ισχυροποιείται ένα λιμάνι και να αποκτά υπεραξία ως μεγάλος αναπτυξιακός πόλος δυτικά, για να πουληθεί. «Το λιμάνι του Κατακόλου, δεν πωλείται» είπε… «Αξιοποιείται. Το σχέδιο μας είναι σε πλήρη ανάπτυξη και σε αυτό θέλουμε στήριξη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Μπράμος και Οικονομικών Λ. Αριστειδόπουλος, ο δήμαρχος Ολυμπίας Θ. Κοτζάς, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κ.Νικολούτσος, οι πρόεδροι της ΔΕΥΑΠ και της ΔΗΚΕΠ κ.κ. Ανδριόλας και Αντύπας, ο αντιπρόεδρος του ΔΛΤ Πύργου κ. Αντωνόπουλος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του ΔΣ Πύργου κ. Αντωνακόπουλος, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του ΔΣ Πύργου κ. Καράμπελας, το μέλος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Μπουλούτας, οι ναυτιλιακοί πράκτορες κ.κ. Φάκλαρης και Καντούνης, ο οικονομολόγος κ. Σαλπέας κ.α.
Εκείνο που διατυπώθηκε επί της ουσίας από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα ήταν πως ότι περιλαμβάνεται στο Υπερταμείο δεν προορίζεται για άμεση πώληση αλλά για μακροπρόθεσμη αξιοποίηση. Στο Υπερταμείο θα ενταχθούν τα λιμάνια της κρουαζιέρας και άλλα δέκα μεγάλα λιμάνια της χώρας μας. Έτσι θα «γλιτώσουν» από την άμεση πώληση που αποτελεί το βασικό σκοπό του ΤΑΙΠΕΔ. Από εκεί και ύστερα ανάμεσα στους στόχους είναι τα εξής: Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των οργανισμών λιμένων, η διευκόλυνση διεκδίκησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, συντονισμός των τουριστικών λιμένων για την αποφυγή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και επίλυση προβλημάτων με την κεντρική εξουσία.