Στα «χέρια» των ελαιοτριβέων η δακοκτονία
Ενεργός ο ρόλος τους στην Ηλεία
Ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα δακοκτονίας στον Νομό Ηλείας αναμένεται να λάβουν οι ίδιοι οι ελαιοτριβείς, προκειμένου να «προλάβουν» παρόμοιες καταστάσεις με πέρυσι, όπου μεγάλες ελαιοκομικές ζώνες έμειναν απροστάτευτες από τον δάκο, αφού οι σχετικοί διαγωνισμοί απέβησαν άκαρποι.
Όπως διαπιστώθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Κώστα Μητρόπουλο, με ελαιοτριβείς και ελαιοπαραγωγούς του Νομού Ηλείας υπάρχει και φέτος σοβαρό πρόβλημα με το πρόγραμμα δακοκτονίας λόγω έλλειψης πιστώσεων. Ο κ. Μητρόπουλος επεσήμανε ότι, σε περίπτωση που οι διαγωνισμοί βγουν πάλι άγονοι, λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους εργολάβους, θα πρέπει και οι ελαιοτριβείς να εξετάσουν το ενδεχόμενο και της δικής τους συμμετοχής στους διαγωνισμούς, κάτι για το οποίο συμφώνησαν.
Να σημειώσουμε ότι σε κανονικές συνθήκες η παραγωγή των 9.000.000 ελαιοδέντρων στην Ηλεία, που καλλιεργούνται σε 361.447 στρέμματα, παράγουν πάνω από 25.000 τόνους ελαιόλαδο και 10.000 τόνους βρώσιμη ελιά. Με την ελαιοκαλλιέργεια απασχολούνται πάνω από 40.000 οικογένειες, περισσότερες από 250 επιχειρήσεις (ελαιοτριβεία, τυποποίησης, εφοδιασμού), σημαντικό μέρος του επιστημονικού δυναμικού (γεωπόνοι, χημικοί) και περίπου 3.000 εργαζόμενοι.
Ωστόσο, η ελαιοπαραγωγή της Ηλείας το 2016 καταστράφηκε, κυρίως, λόγω του δάκου, σε ποσοστό άνω του 70%, με αποτέλεσμα να χαθούν από την τοπική οικονομία περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή ypaithros