FOLLOW US: facebook twitter

Στα σκαριά η δημιουργία στην Ηλεία «Κέντρου του Παιδιού»

Ημερομηνία: 16-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”41916″ img_size=”full”][vc_column_text]Συνέντευξη με τον Ηλείο δικηγόρο Αναστάσιο Ντούγκα που πασχίζει για την εξάλειψη της παιδικής κακοποίησης

Τα ζητήματα κακοποίησης των παιδιών βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό, που μπορεί να δούμε με πηχυαίους τίτλους στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά σαφώς πολύ βαθύτερο. Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνονται γνωστές και ίσως ελάχιστες μπροστά στο πραγματικό μέγεθος να φτάσουν υπό μορφή καταγγελίας στις αρχές. Εκατομμύρια παιδιά «ένα στα πέντε» όπως αναφέρει και η σχετική καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν πέσει θύματα οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης.

Έχουμε ιερό χρέος να προστατέψουμε όλα τα παιδιά από αυτή τη μάστιγα και να αγωνιστούμε για αυτά με κάθε τρόπο. Ο Ηλείος δικηγόρος Αναστάσιος Ντούγκας, απόφοιτος του ΑΠΘ, που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη μετά τις σπουδές του, έχει αφοσιωθεί κοινωνικά και επαγγελματικά σε αυτή την προσπάθεια.

Στο πλευρό της βουλευτού Α’ Θεσσαλονίκης Έλενας Ράπτη, αγωνίζεται για τη διάδοση της καμπάνιας «1 στα 5» του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει συμμετάσχει σε συνέδριο του ΟΗΕ για την προστασία των δικαιωμάτων του Παιδιού αλλά και στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «CHILDREN AND RIGHTS», ενώ είναι και επικεφαλής του Προγράμματος «UNITI RAGAZI» στο Ιταλικό πανεπιστήμιο «Universita di Camerino».

Μας μιλά για τη δράση στον αγώνα κατά της κακοποίησης των παιδιών και αποκαλύπτει ποια είναι τα επόμενα βήματα του, που αφορούν και την Ηλεία, μαζί με τον διακεκριμένο δικηγόρο από την Αμαλιάδα και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέα Νικολακόπουλο.

 

Έχετε μια σημαντική επαγγελματική και κοινωνική δράση για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού. Πως προέκυψε η ενασχόληση με αυτό το θέμα;

Ως Νομικός, και έχοντας λάβει ερεθίσματα μέσα από την εργασία μου από περιστατικά που ήρθαν στο γραφείο  και μου εξομολογήθηκαν ότι έχουν κακοποιηθεί  σε μικρή ηλικία, αλλά και λόγω της μεγάλης αγάπης μου για τα παιδιά και από τις δημιουργηθείσες ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή την αύξηση των κρουσμάτων κακοποίησης παιδιών, αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι σε κρούσματα κακοποίησης παιδιών.

 

Με απλά λόγια, πείτε μας τι είναι κακοποίηση των παιδιών

Κακοποίηση είναι μια βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια που δημιουργεί τραύμα, βλάβη, πόνο, φόβο, αίσθημα δυσαρέσκειας, δυσφορίας, αποστροφής ή ενοχής και έχει αρνητική επίδραση στο άτομο που τη δέχεται. Εκτός από τη σωματική κακοποίηση και τη σεξουαλική κακοποίηση, υπάρχει και η συναισθηματική κακοποίηση, η παραμέληση, η έκθεση σε κίνδυνο και η εκμετάλλευση.

Συμμετέχετε ως εθελοντής δικηγόρος σε εκδηλώσεις της καμπάνιας «1 στα 5» του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, που συντονίστρια στην Ελλάδα είναι η κα Έλενα Ράπτη. Ποιος είναι ο στόχος και το αποτέλεσμα της καμπάνιας αυτής.

Η κα Ράπτη, πρωτοστατεί σε δράσεις κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και επιδιώκει την ενημέρωση όλων των παιδιών και των γονέων για τον τερματισμό αυτής στην Ελλάδα. Το έργο της είναι μοναδικό και αποτελεσματικό και τη δικαιώνει, και η προσπάθειά της είναι διαρκής και αξιέπαινη. Στόχος της καμπάνιας είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση σε τυχόν κρούσμα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό καθώς εκτός από το ότι μαθαίνουμε πώς να προφυλαχθεί ένα παιδί και να μην πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, πολλοί συνάνθρωποί μας παίρνουν το θάρρος και καταγγέλλουν περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

 

Αν γίνουμε γνώστες μιας πράξης σεξουαλικής κακοποίησης ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις μας;

Αν οι γονείς ή οι οικείοι γίνουν γνώστες μιας πράξης σεξουαλικής κακοποίησης πρέπει να ακούσουν με κατανόηση το παιδί και να μην το επιπλήξουν. Με υπομονή να το ενθαρρύνουν να μιλήσει για όλα και ακολούθως να απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς.

 

Πού μπορούν να απευθυνθούν οι γονείς-οικείοι όταν διαπιστώσουν παιδική σεξουαλική κακοποίηση;

Μόλις διαπιστωθεί η κακοποίηση, οι γονείς – οικείοι μπορούν να απευθυνθούν σε Δημόσιες Αρχές, δηλαδή στα κατά τόπους Αστυνομικά τμήματα, στο Τμήμα Ασφαλείας Ανηλίκων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις κατά τόπους Εισαγγελικές Αρχές, καθώς  επίσης και στην Εισαγγελία Ανηλίκων.

 

Τι ετοιμάζετε στο νομό μας για να δοθεί ένα τέλος στην παιδική σεξουαλική κακοποίησης;

Είμαστε σε συνεργασία με τον κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο- πρόεδρο του Δ.Σ Ήλιδας- ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός συνάδελφος και Νομικός, ιδιαίτερα  ευαισθητοποιημένος στο θέμα της κακοποίησης των παιδιών, και στόχος μας είναι να δημιουργηθεί το «ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» στο νομό που θα είναι ένας φορέας όπου θα μπορούν να καταγγέλλονται περιστατικά με απόλυτη ασφάλεια και εχεμύθεια καθώς επίσης θα βοηθάει στην αποκατάσταση των παιδιών που θα είναι θύματα από οποιαδήποτε μορφής κακοποίησης. Στόχος μου είναι να παρέμβω και να βοηθήσω όπου και όποτε κληθώ για οποιοδήποτε περιστατικό παιδικής κακοποίησης και γενικότερα για οποιοδήποτε έγκλημα κατά των παιδιών.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot