FOLLOW US: facebook twitter

Οριστική λύση για χρέη άνω των 20.000 €

Ημερομηνία: 23-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

daneia

Το τελικό νομοσχέδιο για το εξωδικαστικό

Ευνοϊκές ρυθμίσεις, ακόμα και διαγραφές ληξιπρόθεσμων χρεών, σε τράπεζες και Δημόσιο για χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Με διαδικασίες εκτός δικαστηρίων, χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, εφόσον είναι βιώσιμες και συναινέσει το 60% των πιστωτών τους, μπορούν να πετύχουν πολυετείς ρυθμίσεις, ακόμη και διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Το πλαίσιο αυτό ορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που καθιερώνει τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Το κείμενο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 3 Μαρτίου και αναμένεται να μπει και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, που επιστρέφουν στην Αθήνα από την ερχόμενη εβδομάδα. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνεται τελικά η διάταξη για τη νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών και του Δημοσίου που χειρίζονται και υπογράφουν τις ρυθμίσεις και διαγραφές χρεών. Το άρθρο αυτό θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ποιοι εντάσσονται
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που θα τεθεί σε ισχύ τρεις μήνες μετά την ψήφισή του, μπορούν να υπαχθούν όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον το συνολικό προς ρύθμιση χρέος τους υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης λοιπόν έχουν οι επιχειρήσεις εφόσον πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Εχουν οφειλές από δάνειο ή άλλη αιτία σε τράπεζα με καθυστέρηση τουλάχιστον τριών μηνών, κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016.

-Εχουν οφειλές από δάνειο ή άλλη αιτία σε τράπεζα που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016.

-Εχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία.

-Εχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

-Εχουν εκδώσει επιταγές που σφραγίστηκαν.

-Εχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους, λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τρίτους (π.χ. προμηθευτές κ.ά.).

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλές που γεννήθηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Μια επιχείρηση δεν μπορεί να υπαχθεί στον νόμο αν το 85% των συνολικών οφειλών της ανήκει σε έναν πιστωτή.

 (Εθνος)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia