FOLLOW US: facebook twitter

Νέος «Καλλικράτης»: Απλή αναλογική μείωση της θητείας των δημάρχων

Ημερομηνία: 23-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

dimotikes-perifereiakes-ekloges

 Τι προβλέπει το πόρισμα της Επιτροπής του ΥΠ.ΕΣ

Απλή αναλογική και μείωση θητείας για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει μεταξύ άλλων το πόρισμα της Επιτροπής του ΥΠ.ΕΣ., που ορίστηκε για το Νέο Καλλικράτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις είναι οι εξής:

-Καθιέρωση ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ χωρίς μπόνους για την πρώτη παράταξη. Αυτό σημαίνει ότι οι έδρες των δημοτικών-περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής. Θα ισχύσει και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

-Εκλογή του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη με 50%+1 την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή.

-ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ στα 4 από τα 5 έτη που ισχύει τώρα και οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία την 1η/1ου του επόμενου έτους.

-Δικαίωμα ΨΉΦΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΌΜΙΜΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΎΣ. Βάσει των επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Εσωτερικών, οι νόμιμα διαμένοντες αλλοδαποί ήταν 580.161 άτομα τον Ιανουάριο του 2017 και αυτό σημαίνει αύξηση του εκλογικού σώματος κατά περίπου 6%.

-Οι προτάσεις τοπικών-λαϊκών συνελεύσεων να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Οι συνελεύσεις να έχουν δικαίωμα διοργάνωσης και τοπικών δημοψηφισμάτων.

-Να καταργηθούν οι δημοτικές-τοπικές κοινότητες, οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, τα επαρχεία, οι εκλογικές περιφέρειες, οι επιτροπές ποιότητας ζωής, οικονομική επιτροπή, ο συμπαραστάτης του δημότη και οι σχολικές επιτροπές.

-Αναβάθμιση των γενικών γραμματέων δήμων και περιφερειών.

-Συμμετοχή σε όργανα διοίκησης εκπρόσωποι εργαζομένων, μεταναστών-προσφύγων, κληρωτών συμβούλων.

-Δικαίωμα “εκλέγεσθαι” συμβασιούχων Δήμων αλλά και υποψηφίων με οικονομικές οφειλές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος