FOLLOW US: facebook twitter

Ολοκληρωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο από την Πάτρα ως τον Πύργο σχεδιάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας-Ευρεία σύσκεψη με ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ

Ημερομηνία: 12-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”73199″ img_size=”full”][vc_column_text]Η σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα – Πύργος, ο προαστιακός Πάτρα -Αχαγιά και το θεματικό τρένο Κατάκολο – Πύργος – Αρχαίο Ολυμπία βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία του ΟΣΕ, στην Αθήνα, μετά από σχετικό αίτημα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα.

«Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχουμε στις προτεραιότητές μας ψηλά τη λειτουργία του τρένου. Ο προαστιακός μέχρι την Κάτω Αχαΐα, η επαναλειτουργία της θεματικής σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία και η σύνδεση της Πάτρας με τον Πύργο αποτελούν για εμάς σημαντικά έργα, απαραίτητα για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Ειδικότερα, για τα σιδηροδρομικά έργα που αφορούν την Ηλεία, συζητήθηκε και συμφωνήθηκε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές:

Επαναλειτουργία σιδηροδρομικής σύνδεσης της Πάτρας με τον Πύργο

Ο ΟΣΕ υλοποιεί τις μελέτες, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο. Στις μελέτες περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση των σταθμών στους οποίους θα σταματά το τρένο.

Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προβλέψει τα μισά στο πρόγραμμά της, ενώ το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να διασφαλιστεί από πόρους ευρωπαϊκούς συναρμόδιων Υπουργείων. Για το σκοπό αυτό, ο περιφερειάρχης έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία.

Η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής

Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Έτοιμες οι προτάσεις να κατατεθούν

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη εκδώσει Πρόσκληση για ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ. Πρόκειται δε, για ένα έργο που εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία.

Όπως συμφωνήθηκε σήμερα, θα κατατεθούν τρεις προτάσεις. Η πρώτη, θα υποβληθεί από τον ΟΣΕ μέχρι 15 Νοεμβρίου 2018 και αφορά την ανακαίνιση – εκσυγχρονισμό των γραμμών και την ασφάλεια του δικτύου. Η δεύτερη θα υποβληθεί από τη ΓΑΙΑΟΣΕ και αφορά την ανακατασκευή σταθμών. Τέλος, η τρίτη αφορά το οπτικοακουστικό, πληροφοριακό υλικό και θα υποβληθεί επίσης από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, άμεσα.

Προβλέπονται ανακατασκευές στη σιδηροδρομική υποδομή (γραμμή και αφύλακτες διαβάσεις), στην ανακατασκευή κτιρίων του Σταθμού Πύργου και στον περιβάλλοντα χώρο και στον σταθμό της Ολυμπίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Γεωργιόπουλος: «Το μεγαλύτερο έργο μετά τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος, γίνεται πραγματικότητα»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γ. Γεωργιόπουλος που συμμετείχε στη σύσκεψη δήλωσε ότι μετά από επτά χρόνια σιδηροδρομικής απομόνωσης και ένα χρόνο πιεστικής διεκδίκησης για την επαναλειτουργία της γραμμής Πάτρα – Πύργος, ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του νοιώθουν δικαιωμένοι.

«Με τον πιο επίσημο τρόπο σήμερα η Περιφέρεια, ο ΟΣΕ και η ΓΑΙΑΟΣΕ επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε μέσα στο επόμενο τρίμηνο να εντάξουμε το έργο για να ξαναμπεί ο σιδηρόδρομος στις ράγες του.

Η πρότασή μας είναι μεταβατική και βεβαίως δεν απεμπολεί το δικαίωμα της Ηλείας για ένα σύγχρονο ηλεκτροκίνητο σιδηρόδρομο επιβατικού χαρακτήρα.

Το οικονομικά και τεχνικά στοιχεία του έργου μας βγάζουν έναν προϋπολογισμό 15 εκατ. περίπου, ένα κόστος που αν αναλογιστεί κανείς το κοινωνικό, περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό αντίκτυπο που θα επιφέρει, σε μια περιοχή αποκλεισμένη από οποιαδήποτε οδική σύνδεση είναι πολύ μικρό και αποφασίσαμε να το αναλάβουμε από κοινού με την Κυβέρνηση.

Όπως είχα τονίσει και στο Περιφερειακό Συνέδριο το Φλεβάρη του 2018, η Ηλεία δε μπορεί και δεν πρέπει να περιμένει άλλο την Πάτρα να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα φτάσει η σιδηροδρομική γραμμή μέχρι το λιμάνι της Αυτή την διακήρυξή μας, σήμερα την κάναμε πράξη.»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot