Ο λόγος στον Σταύρο Κοντονή
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”61100″ img_size=”full”][vc_column_text]Μπορεί ένας υπουργός να επιλέξει την παρατυπία; Μπορεί κάποιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης της πρώτης φοράς Αριστερά να επιλέξει να νομιμοποιήσει μια απόφαση που «ζέχνει» ευνοιοκρατία, νεποτισμό και αναξιοκρατία;
Θα αναλάβει άραγε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στ. Κοντονής να βάλει την Ελλάδα στη βάσανο της κρίσης του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να εξυπηρετήσει τους «κολλητούς» των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου;
Τα ερωτήματα αυτά βασανίζουν, αν μη τι άλλο, όλους όσοι υπηρετούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς απεστάλη τελικά στον κ. Κοντονή η με αρ. 5/2018 απόφαση του επταμελούς υπηρεσιακού συμβουλίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έφερε τούμπα την αξιοκρατία προκειμένου να μη χάσουν τις θεσούλες των προϊσταμένων οι κολλητοί και οι συγγενείς των δικαστών.
Το θέμα που είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» στις 5 Μαρτίου μπορεί να έφερε αναστάτωση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά δεν έκαμψε τον νεποτισμό και την ευνοιοκρατία της σύνθεσης του 7μελούς υπηρεσιακού συμβουλίου, που αποτελείται από τους δικαστικούς λειτουργούς Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Σταμάτιο Πουλή, Δημήτριο Τσακανίκα και Κωνσταντίνο Κρέπη, τους δικαστικούς υπαλλήλους Ευάγγελο Αρβανίτη και Ιωάννη Αλεβιζάκη καθώς και τον αντεπίτροπο της Επικράτειας στο Ελεγκτικό Συνέδριο Κωνσταντίνο Τόλη.
Τι έκανε το 7μελές συμβούλιο; Πολύ απλά πέταξε στα σκουπίδια την προκήρυξη που αφορούσε τον τρόπο και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα πληρώνονταν οι 33 θέσεις προϊσταμένων στο Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς τα μέλη του δεν μπορούσαν να αφήσουν έξω από την επιλογή όσους είχαν… μπάρμπα στην Κορώνη.
Συγκεκριμένα τα μέλη του επταμελούς υπηρεσιακού συμβουλίου με αδιαφανείς διαδικασίες και νομικά έωλα επιχειρήματα ακύρωσαν τον πίνακα κατάταξης βάσει μοριοδότησης με αντικειμενικά κριτήρια, που συνέταξε το 5μελές συμβούλιο για την ανάδειξη των 33 προακτέων υπαλλήλων, και έκριναν ως προϊσταμένους 16 υπαλλήλους με Β’ βαθμό, πολλοί εκ των οποίων δεν κατείχαν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και η «σχετική» προϋπηρεσία τους στον ιδιωτικό τομέα υπολειπόταν κατά πολύ από τους συναδέλφους τους με Α’ βαθμό.
Ποιοι ήταν αυτοί; Αναγράφουμε τις ιδιότητες για να κατανοήσουμε το μέγεθος της ευνοιοκρατίας.
Η γραμματέας της σημερινής προέδρου, συγγενείς προηγούμενων προέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, φίλοι πρώην υπουργών και βουλευτών, ανασύροντας από τον πίνακα κατάταξης του πενταμελούς υπηρεσιακού συμβουλίου.
Εφτασε σε τέτοιο σημείο το 7μελές που έκρινε ως προϊσταμένους υπαλλήλους που είχαν καταταγεί στη 230ή και 242η θέση του πίνακα μοριοδότησης, παρακάμπτοντας υπαλλήλους με Α’ βαθμό, κατόχους διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών καθώς και υπαλλήλους που διέθεταν πάνω από 25 χρόνια εργασιακής εμπειρίας.
Επειδή μάλιστα δεν τους έβγαιναν «τα νούμερα» έφτασαν στο σημείο να αποκλείσουν μια ολόκληρη κατηγορία αξιόλογων υπαλλήλων, με μόνο κριτήριο την εργασιακή τους σχέση (ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου).
Για να μαγειρέψει λοιπόν τις κρίσεις το 7μελές απέφυγε να συντάξει πίνακα κατάταξης και να αιτιολογήσει ειδικώς τους λόγους για τους οποίους προκρίνει τους επιλεγέντες έναντι των λοιπών που συγκεντρώνουν τις τυπικές για την επιλογή προϋποθέσεις, παρά το γεγονός ότι οι «παραλειφθέντες» υπερέχουν σε ουσιαστικά προσόντα έναντι των επιλεγέντων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται να υπάρχει στην απόφαση του υπηρεσιακού ειδική αιτιολογία προκειμένου να είναι δυνατός ο έλεγχος της υπέρβασης των άκρων ορίων της διακριτικής ευχέρειας του οργάνου που αποφασίζει, γεγονός που δεν ήταν σε θέση να πράξει.
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]