FOLLOW US: facebook twitter

Ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου

Ημερομηνία: 13-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

mpaxevanakis-erythros-stauros

Στόχος η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου, παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλά στελέχη της εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Επαγγελματικών Λυκείων και Εργαστηριακών Κέντρων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, Επιμελητηρίων και κοινωνικών φορέων, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, ο Δήμαρχος του Δήμου Ρήγα-Φεραίου, καθώς και δεκάδες εκπαιδευτικοί από όλη τη Θεσσαλία.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υφυπουργός, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει το ΥΠΠΕΘ στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με σκοπό να αρθούν παγιωμένες αντιλήψεις του παρελθόντος που την είχαν απαξιώσει, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην εφαρμογή του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» για 2.000 αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

 O Υφυπουργός επισήμανε τη σπουδαιότητα του προγράμματος καθώς:

α) παρέχεται στους μαθητευόμενους αμοιβή που ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

β) τελεί υπό την εποπτεία των ΕΠΑΛ και ακολουθεί Πρόγραμμα Σπουδών διάρκειας 28 ωρών εβδομαδιαίως για 4 ημέρες, ενώ παρακολουθούν 7ωρο εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο αρμόδιο ΕΠΑ.Λ. μία φορά την εβδομάδα.

γ) συμβάλλει στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ καθώς βοηθά στο να αποκτήσει ο μαθητευόμενος εργασιακή κουλτούρα και εμπειρία επιδρώντας θετικά στη μελλοντική επαγγελματική και προσωπική του ανάπτυξη.

δ) οι μαθητευόμενοι συμμετέχουν σε πραγματικές συνθήκες εργασίας ,, δημιουργώντας ένα συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη σχολική μονάδα και τις ανάγκες και απαιτήσεις την τοπικής κοινωνίας.

ε) με την ολοκλήρωση του προγράμματος της μαθητείας διεξάγονται εξετάσεις πιστοποίησης, που παρέχουν στους αποφοίτους τίτλο σπουδών επιπέδου 5, βάσει του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι το μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Παιδείας είναι να καταστεί η Επαγγελματική Εκπαίδευση, από λύση ανάγκης, μια ισοδύναμη, ισότιμη εκπαιδευτική επιλογή για τους μαθητές/-τριες ανάλογα με τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους και προς αυτή την κατεύθυνση καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συμβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot