Ξεναγήθηκαν στο Ηλειακό κράτος της αρχαιότητας οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πελοπίου
Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παναγιώτης Ζεύλας και η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Ηλείας Ευγενία Ηλιοπούλου, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο του Πύργου από τον Αρχαιολόγο Χρήστο Λιάγκουρα.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου, ξεναγήθηκαν οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Πελοπίου, στο πλαίσιο του χθεσινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που είχε ως θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».
Τα παιδιά όχι μόνο ξεναγήθηκαν στους χώρους και ενημερώθηκαν για τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα του τόπου τους από τον Αρχαιολόγο Χρήστο Λιάγκουρα, υπεύθυνο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου αλλά συμμετείχαν και στην δράση εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας με θέμα «Ηλείοι και Τριφύλιοι. Από την αντίθεση στη σύνθεση».
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πελοπίου, ξεναγήθηκαν και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τη σχέση των δυο περιοχών, τις οποίες συνδέει το ποτάμι, προσεγγίζοντας ερευνητικά τη γνώση, να πάρουν απαντήσεις στα ερωτήματα που τους γεννήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης, να αναζητήσουν στοιχεία από όλα όσα άκουσαν στην ξενάγηση και να συμπληρώσουν τις ερωτήσεις του σχετικού φυλλαδίου που τους διανεμήθηκε. Επίσης, φανερά ενθουσιασμένοι, ζωγράφισαν το έκθεμα που τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στο Μουσείο.
Την ευκαιρία ωστόσο της δωρεάν εισόδου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, δεν εκμεταλλεύτηκε πολύς κόσμος καθώς οι ατομικές επισκέψεις ήταν περιορισμένες.
Αντίστοιχες δράσεις, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, πραγματοποιήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Επικούριου Απόλλων με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«Έριδες και συμφιλιώσεις Αρκάδων, Μεσσηνίων και Ηλείων με υπόβαθρο την ανέγερση του ναού του Επικουρίου Απόλλωνα» και υπεύθυνη αρχαιολόγο την Ζαχ. Λεβεντούρη, ενώ προβλήθηκε και ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη Jean-Daniel Pollet παραγωγής του 1964 μέσα από την οποία τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία του ναού και τους λόγους κατασκευής του.
Στην Ήλιδα, στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Μουσείο, φιλοξενήθηκαν οι μαθητικές δράσεις του 1ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας, που συμμετείχαν στην πανελλήνια δράση με τίτλο “Υιοθεσία αρχαίου θεάτρου – Οι μαθητές μας ξεναγούν στα αρχαία θέατρα” των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών “Διάζωμα”. Υπεύθυνος αρχαιολόγος ήταν ο Κων. Αντωνόπουλος.
Όσον αφορά το Κάστρο Χλεμούτσι συνεχίστηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται γενικότερα, με την υπεύθυνη αρχαιολόγο Αθ. Ράλλη καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο και τα μουσεία της Ολυμπίας.