FOLLOW US: facebook twitter

Νεοχώρι Κυλλήνης: Κάμφθηκαν οι αντιδράσεις στο σχολείο των προσφυγόπουλων

Ημερομηνία: 17-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

neoxori-kamfikan-antidraseis-sxoleio-prosfugopoulaneoxori-kamfikan-antidraseis-sxoleio-prosfugopoula2

Κανονικά θα συνεχίζουν να φοιτούν στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο Νεοχωρίου Κυλλήνης, τα περίπου 55 προσφυγόπουλα που διαμένουν τους τελευταίους μήνες στο κέντρο φιλοξενίας της γειτονικής Μυρσίνης. Από το βράδυ της Κυριακής οι γονείς είχαν αποκλείσει το σχολείο και είχαν κρεμάσει πανό που ζητούσαν την ισομερή κατανομή των προσφυγόπουλων στα σχολεία της περιοχής. Αυτό ήταν ένα από τα δύο ζητήματα που τέθηκαν μαζί με την έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Το πρωί της Δευτέρας το σχολείο δεν λειτούργησε αφού αποκλείστηκε από τους γονείς μαθητών του χωριού. Παρενέβη όμως ο Ηλείος υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης που μαζί με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Παναγιώτη Ζεύλα και το δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, επισκέφθηκαν το σχολείο και μίλησαν με τους γονείς. Όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης εξήγησαν πως αναγκαστικά για λόγους προσαρμογής και του μικρού αριθμού μαθητών, χρησιμοποιείται μόνο ένα σχολείο στην περιοχή για τα πρώτα μαθήματα. Δεσμεύτηκαν πως από τη νέα σχολική χρονιά θα χρησιμοποιηθούν όλα τα γειτονικά στο κέντρο φιλοξενίας σχολεία και οι Σύριοι μαθητές θα ενταχθούν στα κανονικά τμήματα. Επίσης απάντησαν σχετικά και με θέματα υγιεινής που αφορούν τα προσφυγόπουλα.

neoxori-kamfikan-antidraseis-sxoleio-prosfugopoula4

Τη συζήτηση με τους γονείς άνοιξε ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Γιώργος Σαϊτάς και στη συνέχεια ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παναγιώτης Ζεύλας, έθεσε το πλαίσιο των αιτημάτων των γονέων που σε ένα βαθμό χαρακτήρισε δικαιολογημένο λόγω της έλλειψης ενημέρωσης. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανησυχίας για την έκβαση της νέας σχολικής χρονιάς και σε αυτό του υγειονομικού ελέγχου των προσφυγόπουλων.

neoxori-kamfikan-antidraseis-sxoleio-prosfugopoula3

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ έθεσε το θέμα της ελλιπούς ενημέρωσης έως και παραπληροφόρησης που είχε και ο ίδιος ο δήμος αλλά και οι κάτοικοι και στάθηκε στο διαφορετικό αριθμό προσφύγων που υπάρχει σε σχέση με άλλες περιοχές στην Ηλεία και τις κοινές αποφάσεις που έχουν ληφθεί για το θέμα από την Κυβέρνηση. Παράλληλα επισήμανε πως ο αριθμός των προσφύγων στη Μυρσίνη μεταβάλλεται και κυρίως μειώνεται από τη στιγμή που ήρθαν στην περιοχή.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος τόνισε αρχικά πως η παρουσία του στο Νιοχώρι ήταν προγραμματισμένη πέραν της «κατάληψης» στο δημοτικό σχολείο. Επισήμανε πως η ρευστότητα της κατάστασης που επικρατεί, προκαλεί μεταβολές σε αποφάσεις και κινήσεις στο θέμα του προσφυγικού τοπικά και ευρύτερα. Σχολίασε προς τους γονείς ότι θα πρέπει να προσέξουν πως το μάτι και η σκέψη όλων βρίσκεται στο μικρό Νιοχώρι. «Εσείς θα αποφασίσετε τι μήνυμα θα δώσετε στην υπόλοιπη Ελλάδα με τη στάση σας». Τόνισε πως υπάρχει ζήτημα μεταβατικότητας και η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων για αυτή την περίοδο θα γίνεται σε μεσημβρινό πρόγραμμα καθημερινά σε συγκεκριμένα μαθήματα (ελληνικά, αγγλικά, μαθηματικά, καλλιτεχνικά και γυμναστική).

neoxori-kamfikan-antidraseis-sxoleio-prosfugopoula1

Ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ανδρέας Μίγκος στάθηκε στο θέμα της ενημέρωσης και εξήγησε στους γονείς πως τους λόγους της επιλογής του Νεοχωρίου τους έμαθε και η δημοτική αρχή χθες το πρωί.

Μήνυμα Μπαξεβανάκη για ανθρωπιά και αλληλεγγύη

Τελευταίος μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης που στάθηκε συνολικά στο θέμα του προσφυγικού και τα προβλήματα που υπάρχουν. Αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη και το μήνυμα της ανθρωπιάς που του ελληνικού λαού, απέκλεισε τα περί ρατσισμού και έθεσε το θέμα της έλλειψης ενημέρωσης στο θέμα που προέκυψε με τους κατοίκους στο Νεοχώρι. Επιβεβαίωσε θεσμικά τα όσα ανέφερε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης νωρίτερα και ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε θέμα υστεροβουλίας στην επιλογή των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων τη δεδομένη στιγμή για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφυγόπουλών έως το καλοκαίρι. Στάθηκε και στο θέμα της υγιεινής λέγοντας πως δεν θα ξεκινούσε καμία διαδικασία, αν δεν υπήρχαν ασφαλείς διαβεβαιώσεις για το θέμα για τον εμβολισμό των προσφυγόπουλων της Μυρσίνης. Σχολίασε δε πως κακώς χθες χάθηκε η μέρα του μαθήματος για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, λέγοντας πως δεν πρέπει να στερούνται οι μαθητές το αγαθό της εκπαίδευσης.

Οι γονείς από την πλευρά τους, αφού εξέφρασαν τις θέσεις τους, τόνισαν πως δεν τίθεται θέμα ρατσισμού, αλλά ελλιπούς ενημέρωσης. Δέχθηκαν τις δεσμεύεις του υφυπουργού Παιδείας και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και τα προσφυγόπουλα θα συνεχίσουν ανεμπόδιστα τα μαθήματά τους κάθε μεσημέρι από τις 2 έως τις 6 στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο Νεοχωρίου, στη μεταβατική περίοδο, έως το καλοκαίρι. Τη νέα χρονιά θα διαμοιραστούν σε όλα τα σχολεία της περιοχής κοντά στη Μυρσίνη.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot