FOLLOW US: facebook twitter

Το ΣΔΕ Πύργου στην εκδήλωση για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική

Ημερομηνία: 17-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

sde-ekdilwsi-elliniki-paradosiaki-mousiki

Κλιμάκιο από εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου συμμετείχε στις εκπαιδευτικές δράσεις που διεξήχθησαν το τριήμερο 13-14-15 Ιανουαρίου 2017 και αφορούσαν στην έρευνα, καταγραφή και διάσωση της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Την περασμένη Παρασκευή, στις 5:30 το απόγευμα, στο ΚΑΠΗ Πύργου στην Αγία Βαρβάρα, συγκεντρώθηκαν τα μέλη του τοπικού Λυκείου των Ελληνίδων με τους κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη του ΚΑΠΗ Πύργου και εκπροσώπους διαφόρων φορέων, προκειμένου να θυμηθούν και να αναπαράγουν παραδοσιακά τραγούδια, χορούς, ήθη και έθιμα – να δουν, να ακούσουν και να μοιραστούν με τους άλλους τις εμπειρίες τους.

Επίσημος καλεσμένος και κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λάμπρος Λιάβας, βασικός συντελεστής και παρουσιαστής της εκπομπής «Το αλάτι της γης» της ΕΡΤ. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το «Κέντρο Ελληνικής Μουσικής – Φοίβος Ανωγειανάκης» σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου. Η οικοδεσπότης, κα Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας Πύργου, υποδέχθηκε και προσφώνησε τους καλεσμένους, ενώ φρόντισε τις λεπτομέρειες για την επιτυχία της εκδήλωσης, με αποτέλεσμα να μείνουν ευχαριστημένοι όλοι όσοι συμμετείχαν.

sde-ekdilwsi-elliniki-paradosiaki-mousiki3

Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα εισήγηση του κ. Λιάβα ο οποίος μίλησε για τον πλούτο και τη ζωντάνια της λαϊκής μας παράδοσης, μουσικής και όχι μόνο. Τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης των παραδόσεων, τόσο με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, όσο και με τη συνεισφορά των γεροντότερων οι οποίοι μας μεταφέρουν την λαϊκή παράδοση μέσα από τα βιώματά τους και τις αναμνήσεις τους από την παιδική τους ηλικία. Ο κ. Λιάβας επισήμανε με χαρά ότι σήμερα υπάρχει μία στροφή των νέων προς την παραδοσιακή μουσική και στην εκμάθηση παραδοσιακών οργάνων.

sde-ekdilwsi-elliniki-paradosiaki-mousiki2

Το μεγαλύτερο κομμάτι της εκδήλωσης αφορούσε σε μουσικές που έπαιξαν λαϊκοί και ερασιτέχνες οργανοπαίκτες – μέλη του ΚΑΠΗ, παραδοσιακά τραγούδια που ερμήνευσε χορωδία από τα μέλη του ΚΑΠΗ και του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου ενώ χόρεψαν υπό την εποπτεία του Κώστα Τζανέτου. Την παράσταση έκλεψε ο 90χρονος κ. Κώστας Γιαννακόπουλος με το καθαρό τραγούδι του, το λεβέντικο χορό του σε 2-3 παραδοσιακά τραγούδια, ιδίως δε με την απαγγελία του ποιήματος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Ο Βράχος και το Κύμα», το οποίο απήγγειλε ολόκληρο από την αρχή μέχρι το τέλος!

sde-ekdilwsi-elliniki-paradosiaki-mousiki1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος