FOLLOW US: facebook twitter

Μονάδα Εμφραγμάτων Νοσοκομείου Πύργου: 20 χρόνια σώζει ζωές!

Ημερομηνία: 19-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία
Άγρυπνοι φρουροί, έτοιμοι να σώσουν ζωές.

 

-Έχει αντιμετωπίσει 11.500 περιστατικά με απώλειες μετρημένες στα δάχτυλα

-«Όποιος καταφέρει να περάσει την πόρτα μας, σώζεται!» δηλώνει το προσωπικό

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ένας καθημερινός αγώνας, μια μάχη επιβίωσης που αν και μοιάζει άνιση, σχεδόν πάντα κερδίζεται. Μια συμπαγής ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με το θάνατο, αλλά με θάρρος και επαγγελματισμό, δίνει όλο της το είναι και ακόμα περισσότερα, για να διατηρήσει τον χτύπο της καρδιάς των ασθενών της. Ο λόγος, για τη Μονάδα Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου Πύργου.

Τα στοιχεία «μιλάνε» από μόνα τους. 11.500 ασθενείς- κατά βάση εμφράγματα- στα 20 χρόνια λειτουργίας της, με τις απώλειες να μην φτάνουν καν τον αριθμό είκοσι. «Μετρημένες στα δάχτυλα» θα σου πουν με υπηρηφάνεια, μιας και όλα αυτά τα χρόνια, όσες έρευνες έχουν γίνει κατατάσσουν τη Μονάδα Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου Πύργου στην πρώτη θέση των Μονάδων της χώρας σε ποσοστά επιβίωσης ασθενών!

Η Σοφία Λεωνίδου, η προϊσταμένη της Μονάδας, ή καλύτερα, η «ψυχή» της, η δύναμη όλων, προσωπικού και ασθενών, βρίσκεται σε αυτή τη θέση από τον Ιούλιο του 1998, από την πρώτη μέρα που η Μονάδα Εμφραγμάτων άνοιξε στο Μανωλοπούλειο με γιατρούς- Καρδιολόγους τον Διονύση Ράλλη, τον Θανάση Κατσιώλη και την Άννα Ζήκα, Διευθύντρια σήμερα. Τέσσερα κρεβάτια που αυξήθηκαν κατά ένα ακόμα, το 2004, όταν έγινε η μεταφορά του Νοσοκομείου, από το Μανωλοπούλειο στο νέο σύγχρονο κτίριο του «Ανδρέας Παπανδρέου».

Μια Μονάδα, που έφτασε πολλές φορές στην κατάρρευση εξαιτίας τρομακτικών ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και που όμως, κρατήθηκε όρθια, χάρις την αυταπάρνηση των λειτουργών σε αυτήν, με διπλοβάρδιες και διπλοεφημερίες και χωρίς ρεπό. «Η Μονάδα λειτουργεί χάρις τις προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και το έχουμε αποδείξει πολλάκις. Έχουμε μείνει χωρίς νοσηλευτικό ή ιατρικό προσωπικό και όμως κρατήσαμε τη Μονάδα ανοιχτή.

Όποιος καταφέρει και περάσει την πόρτα μας, σώζεται! Το ζήτημα είναι να φτάσει…» δηλώνει, με τα μάτια της να χαμογελούν, η κ. Λεωνίδου και συνεχίζει «Περνάμε αγωνίες, ξενύχτια… Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με το θάνατο… Σπάνε τα δικά μου στεφανιαία, η καρδιά μου, όταν έρχεται ένα περιστατικό. Διατηρώ βέβαια την ψυχραιμία μου παρότι σφίγγει η καρδιά μου αλλά μετά από 20 χρόνια εδώ μέσα, δε μπορώ να πω ότι το συνήθισα… Δεν πληρώνεται με τίποτα αυτό που κάνουμε … Η ανταμοιβή μας όμως είναι, το ευχαριστώ από καρδιάς των ασθενών μας, που βγαίνουν ζωντανοί».

Έξι Καρδιολόγοι, η Άννα Ζήκα, η Μαρία Κούλη, η Βιργινία Λινάρδου, ο Νίκος Αποστολόπουλος, η Θεοδώρα Δημήτρουλα και η Αλεξάνδρα Γεωργακοπούλου, μαζί με έντεκα μάχιμους Νοσηλευτές και την προϊσταμένη σήμερα, παλεύουν διαρκώς με το χρόνο. Μια ομάδα άρτια εκπαιδευμένη, που έχει ένα και μοναδικό στόχο. Να κερδίσει τη μάχη με το θάνατο, γιατί όπως λένε, «λάθη δεν συγχωρούνται εδώ μέσα για αυτό και εξαιρετικά σπάνια θα μας «φύγει» ένα περιστατικό».

«Η Μονάδα Εμφραγμάτων του Πύργου είναι ισάξια αντίστοιχων Μονάδων Τριτοβάθμιων Νοσοκομείων» τόνισε η Καρδιολόγος κ. Βιργινία Λινάρδου.

«Ισάξια Μονάδα με Τριτοβάθμιων Νοσοκομείων»

Η Καρδιολόγος κ. Βιργινία Λινάρδου, βρίσκεται στη Μονάδα Εμφραγμάτων από το 2008. «Ήρθα από Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο και αρχικά πίστευα ότι θα συναντήσω μια Μονάδα επαρχιακού Νοσοκομείου. Αυτό όμως που διαπίστωσα ήταν ότι πρόκειται για μια Μονάδα ισάξια των αντίστοιχων Μονάδων του Ρίο και του Αγ. Ανδρέα Πατρών. Με ποσοστά θνησιμότητας μάλιστα, πολύ μικρότερα συγκριτικά με άλλες Μονάδες» είπε, προσθέτοντας πως «εξαιρετικά σπάνια χάνουμε περιστατικά».

«Παλεύουμε με το χρόνο… Το 2ωρο είναι παράθυρο για τον ασθενή. Όταν έχουμε ένα βαρύ έμφραγμα, έναν νέο άνθρωπο, σε 2 ώρες σύμφωνα με τις έρευνες θα πρέπει να έχει βρεθεί στο κοντινότερο Αιμοδυναμικό. Εμείς εδώ, σταθεροποιούμε την κατάσταση του ασθενή, τον διατηρούμε στη ζωή και αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι όλο το σύστημα να δράσει άμεσα, να συγχρονιστεί… και ευτυχώς έχουμε άψογη συνεργασία και με το ΕΚΑΒ και με τα Τριτοβάθμια Νοσοκομεία που συνεργαζόμαστε».

Η κ. Λινάρδου, επισήμανε ακόμα ότι ως Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο έχουν αντιμετωπίσει πολύ δύσκολα περιστατικά, δύσκολα εμφράγματα και αρρυθμίες που «καλώς ή κακώς» όπως είπε, ο Νομός έχει πολλά… «Η Ηλεία έχει πολλά καρδιαγγειακά περιστατικά χωρίς ωστόσο να ξέρουμε αν φταίνε τα γονίδια ή ο τρόπος ζωής. Είναι πολλά τα αίτια. Ωστόσο, έχουμε πολλά περιστατικά συγκριτικά με τα ποσοστά άλλων μεγαλύτερων πόλεων, καλύπτοντας μια πολύ μεγάλη ακτίνα από την Κυπαρισσία μέχρι και την Βάρδα».

Όσο για την ανταμοιβή όπως λέει, είναι το ευχαριστώ που εισπράττουν από τους ασθενείς και τους οικείους τους και αν κάποιες φορές τους πιάνει το παράπονο για την αντιμετώπιση «τρίτων» προς τη Μονάδα, το χαμόγελο των ασθενών τους, απομακρύνει κάθε απογοήτευση…

Το Σάββατο 23 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα στο Λάτσειο, το προσωπικό της Μονάδας Εμφραγμάτων, πραγματοποιεί επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας της. Να είστε εκεί.

Η «ψυχή» της Μονάδας Εμφραγμάτων, Σοφία Λεωνίδου.

 

 

Ο Γιώργος Αηδόνης και ο Λευτέρης Φυγετάκης μοιράζονται την δική τους εμπειρία

«Η Μονάδα έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους»

Τις πόρτες της Μονάδας Εμφραγμάτων έχουν περάσει χιλιάδες άνθρωποι τα 20 αυτά χρόνια και σίγουρα, οι περισσότεροι, έχουμε και από μια ιστορία να θυμηθούμε, δικών μας ανθρώπων, που υπέστησαν έμφραγμα και σώθηκαν.

Φιλοξενούμε λοιπόν, την εμπειρία δυο ανθρώπων, του γιατρού Γιώργου Αηδόνη, πρώην Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας και του 47χρονου σήμερα Λευτέρη Φυγετάκη, πατέρα δίδυμων κοριτσιών, ιδιαίτερα γνωστού και αγαπητού στον Πύργο καθώς επί σειρά ετών τραγουδούσε σε γνωστό κέντρο διασκέδασης της πόλης.

Γ. Αηδόνης: «Θείο Δώρο η ύπαρξη της Μονάδας»

«Το ότι υπάρχει αυτή η Μονάδα είναι Θείο Δώρο για τους Ηλείους καθώς στην 20χρονη λειτουργία της, έχει νοσηλεύσει και έχει σώσει χιλιάδες κόσμο, ο οποίος απέφυγε και την ταλαιπωρία να χρησιμοποιεί την Αχαΐα σαν υγειονομική πρωτεύουσα της Ηλείας όπως συμβαίνει με περιστατικά άλλων κλινικών. Από προσωπική εμπειρία, σαν αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου βίωσα μια Μονάδα που λειτουργούσε άψογα ενώ από την δική μου σύντομη εκεί εμπειρία, μόνο πολύ θετικά συμπεράσματα μπορώ να έχω. Άμεσα έγινε διάγνωση και θρομβόλυση και με διακόμισαν στην Πάτρα. Το Γ.Ν. Ηλείας απευθύνεται σε ένα Νομό συν τη Δυτική Μεσσηνία, δηλαδή σε πληθυσμού 200.000 περίπου ατόμων και το ευκταίο θα είναι, να αποκτήσει το συντομότερο τμήμα Στεφανιογραφίας και Αιμοδυναμικό για να μπορεί να κρατά τα περισσότερα περιστατικά εδώ, όσα δηλαδή δε χρήζουν τριτοβάθμιας περίθαλψης».

Λευτέρης Φυγετάκης, 47 ετών: «Μου έσωσαν τη ζωή»

«Ότι και να πω για τους υπέροχους ανθρώπους της Μονάδας Εμφραγμάτων θα είναι λίγο. Πριν τρία χρόνια, ξημερώματα, αισθάνθηκα αδιαθεσία και έντονο πόνο στο στήθος. Κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά, και χωρίς πολλές σκέψεις, η γυναίκα μου με πήγε στο Νοσοκομείο. Εκεί, η κινητοποίηση ήταν απίστευτη. Την ώρα που με είχαν αναλάβει, έπαθα και δεύτερο επεισόδιο και αμέσως με πήγαν στη Μονάδα. Το πώς με αντιμετώπισαν ήταν ασύλληπτο. Το προσωπικό, μου χαμογελούσε συνέχεια και προσπαθούσε να μου φτιάξει τη διάθεση, να μου διώξει το άγχος και χάρις αυτούς όλα πήγαν καλά. Αφού αντιμετώπισαν το έμφραγμα με διακόμισαν ασφαλή στο Ρίο. Τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, γιατί μου έσωσαν τη ζωή. Το τμήμα αυτό του Νοσοκομείο είναι τέλειο, οι άνθρωποι του είναι υπέροχοι και η εμπιστοσύνη μας προς την ξεχωριστή αυτή μονάδα που σώζει ζωές θα πρέπει να είναι δεδομένη».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia