FOLLOW US: facebook twitter

«Μισεύω και τα μάτια μου δακρύζουν λυπημένα…»: Εντυπωσίασε και συγκίνησε η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου «Χαραλάμπεια»

Ημερομηνία: 05-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51411″ img_size=”full”][vc_column_text]Ένα εντυπωσιακό ταξίδι περιήγησης της ελληνικής μετανάστευσης με ζωντανή μουσική, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της ξενιτιάς, ένα πλούσιο θέαμα με πολύ συναίσθημα που συγκίνησε το κοινό, παρουσίασε το βράδυ το Σαββάτου το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου, στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας, στην κορυφαία εκδήλωσή του «Χαραλάμπεια 2018» που αποτελεί θεσμό τα τελευταία χρόνια. Στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου, ακόμα και το φουαγιέ ήταν γεμάτο κόσμο και υπήρχαν τοποθετημένες καρέκλες όπου μπορούσαν οι θεατές σε βίντεο γουολ να δουν και να ακούσουν τα μουσικά και χορευτικά δρώμενα εντός της αίθουσας, ξετυλίχθηκε μια υπέροχη πραγματικά παράσταση που είχε τον τίτλο

«Μισεύω και τα μάτια μου δακρύζουν λυπημένα…».

Η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων κ. Τούλα Καλαμπόκα, ήταν αυτή που καλωσόρισε το κοινό στην εκδήλωση τονίζοντας ότι οι Πυργιώτες τιμούν και αγαπούν τον Πολιούχο τους Άγιο Χαράλαμπο στον οποίο είναι αφιερωμένα τα «Χαραλάμπεια»  και φέτος επιχείρησαν όλη η παράσταση να είναι ένα σπάνιο αφιέρωμα στον ξεριζωμό των ελλήνων, με τραγούδια και χορούς της αναχώρησης και της επιστροφής των ξενιτεμένων που απλώθηκαν αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Η κ. Καλαμπόκα έκανε μια ιστορική αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα από τον 18ο έως και τον 20 αιώνα, επισημαίνοντας τα σημαντικότερα ιστορικά κύματα μετανάστευσης των ελλήνων, τους τόπους προορισμού και τα αίτια της μετανάστευσης που οδήγησαν πολλά εκλεκτά παιδιά μας στα «έρημα της ξένα».

Όπως είπε, η ελληνική παράδοση έχει τραγουδήσει την ξενιτιά και τον πόνο και την οδύνη του αποχωρισμού, υπάρχουν εξαίρετα δημοτικά τραγούδια και παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα και αυτά ακριβώς παρουσίασαν στην σπουδαία αυτή εκδήλωση. Ο μισεμός ο πόνος της ξενιτιάς, η πίκρα της που στιγματίζει και αυτούς που φεύγουν και αυτούς που μένουν, αποτυπώθηκαν στο κύριο μέσο του λαϊκού μας πολιτισμού, το τραγούδι.

Η τα φετινά «Χαραλάμπεια» συνδιοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ΠΕ Ηλείας με την συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων της Πάτρας. Ο εξαιρετικός χοροδιδάσκαλος του ΛΕΠ Κώστας Τζανέτος είχε επιμεληθεί την παράσταση μαζί με τους δασκάλους Νίκο Χρυσανθόπουλο και Ανδρέα Μικελόπουλο.

Η ορχήστρα αποτελούνταν από τους Φώτη Τζανέτου στο κλαρίνο, Ελένη Παπαπροκοπίου στο Λαούτο, Γιάννη Οικονόμου στο Βιολι, Γιώργο Τζανέτο στα κρουστά, Γιώργο Καφετζή στο Μπουζούκι, Κώστα Μπαφατάκη στην κιθάρα. Τραγουδουν Ελένη Παπαπροκοπίου, Ρούλη Μαλλιοπούλου, Κωνσταντίνος Τζανέτος, Κανέλα Πολιτοπούλου, ο Τζίμης Ηλείας, Γιώργος Καφετζής και Κώστας Μπαφατάκης

Μουσικό και χορευτικό υπερθέαμα

Η έναρξη της εκδήλωσης, έγινε την απαγγελία του ποιήματος του Αντρέα Καπογιάννη «Αλαργινό Πουλί» από τον ίδιο και εν συνεχεία ανέβηκε στη σκηνή η  Μικτή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων υπό την διεύθυνση της κ. Κωστούλας Σακκά Κυρίτση, που ερμήνευσαν τραγούδια παραδοσιακά και έντεχνα, αφιερωμένα στην ξενιτιά, όπως τον «Ξενάκι», το «Ξενιτεμένο μου πουλί» κ.α.

Ακολούθησαν χορευτικά από την Χορευτική Ομάδα του ΛΕΠ με Ηπειρώτικα τραγούδια και χορούς από του Μετσόβου, της Κόνιτσας, του Ζαγορίου κ.α και ακολούθως το Λύκειο Ελληνίδων Πάτρας χόρεψε χορούς από την Θράκη και την Θεσσαλία.  Στη συνέχεια, μία απο τις χορευτικές Ομάδες Ενηλίκων του ΛΕΠ πήρε τη σκυτάλη, με τραγούδια από την Μακεδονία, η Ομάδα Εφήβων με χορούς από την Καππαδοκία και εναλλάξ οι χορευτικές ομάδες κάλυψαν τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο που καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο, σε μια τέλεια στημένη παράσταση.

Στην συνέχεια της εκδήλωσης, τα παιδιά τραγούδησαν «Μισεύω και τα μάτια μου δακρύζουν λυπημένα», σε επιμέλεια και διδασκαλία του Ανδρέα Μικελόπουλου και ο επίλογος ήταν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι έτσι όπως αποτυπώνεται σε αυτό η ξενιτιά που συνδέθηκε με ένα νέο κύμα μετανάστευσης κυρίως σε Αμερική και Αυστραλία το ΄50 και ΄60, ενώ η βραδιά έκλεισε με βραβεύσεις και ευχαριστίες από την πρόεδρος Τ. Καλαμπόκα και τη Γ.Γ. Αικατ. Παρασκευοπούλου που ευχαρίστησαν ονομαστικά όλους όσους συνέβαλλαν στην διοργάνωση και το στήσιμο της όλης βραδιάς.

Η κ. Παρασκευοπούλου στον επίλογο της εκδήλωσης τόνισε ότι «Η μεγάλη οικογένεια του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου θα συνεχίσει να τιμά το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, να τιμά με το ίδιο πάθος την πόλη μας και τους ανθρώπους της, να σέβεται τις παραδόσεις, να προάγει τον πολιτισμό. Τα τραγούδια και οι χοροί μας ας είναι ο πλούτος μας και πρέπει να αγαπηθούν από τη νέα γενιά των Ελλήνων.»[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1517832903586-c3445c71-4ba6-2″ include=”51412,51413,51414,51415,51416,51417,51418,51419,51420″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot