Μαθηματικά για…ταλαντούχους και Αρχαία για καλά διαβασμένους
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”29240″ img_size=”full”][vc_column_text]Συνέχεια Πανελλαδικών τη Δευτέρα με Ιστορία, Φυσική και ΑΕΠΠ
Με ιδιαίτερα απαιτητικά Αρχαία και εξαιρετικά δύσκολα Μαθηματικά, συνεχίστηκαν χθες οι Πανελλήνιες εξετάσεις για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων. Οι μαθητές, στην πλειοψηφία τους αποχωρούσαν από τα εξεταστικά κέντρα της Ηλείας «μουδιασμένοι» και χωρίς χαμόγελο έχοντας αξιοποιήσει όλο το διαθέσιμο χρόνο της εξέτασης καθώς όπως υποστήριξαν τα θέμα ήταν πολλά και απαιτούσαν ιδιαίτερη προσοχή.
Φέτος έπεσε Πρωταγόρας στα Αρχαία για τους υποψήφιους της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και το διαγώνισμα χαρακτηρίστηκε από τους φιλολόγους εξαιρετικά πρωτότυπο και απαιτητικό ενώ οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών, οικονομικών και πληροφορικής διαγωνίστηκαν σε Μαθηματικά για …ταλαντούχους και με μαθηματική σκέψη.
Τη Δευτέρα, οι εξετάσεις συνεχίζονται με Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής).
Ηλίας Καψής, Μαθηματικά
«Ήταν πολύ δύσκολα και αρκετά πολύπλοκα. Για ένα απλό πράγμα έπρεπε να κάνεις ολόκληρους σιδηροδρόμους μερικές φορές αλλά προσπαθήσαμε. Ήθελαν προσοχή ώστε να κατανοήσεις τι ζητάει το κάθε θέμα. Ήθελαν πολύ διαδικασία για να βγει η λύση».
Νίκη Νικολοπούλου, Αρχαία
«Στα αρχαία έπεσε Πρωταγόρας, το γνωστό ήταν εύκολο, το άγνωστο δύσκολο. Δεν περιμέναμε με τίποτα όμως Πρωταγόρα και εγώ προσωπικά δεν είχα κάνει καμία επανάληψη αλλά είμαι ευχαριστημένη. Τελείωσα σχετικά νωρίς αλλά αξιοποίησα όλο το χρόνο εξέτασης για να επανεξετάσω τις απαντήσεις μου».
Κωνσταντίνα Μπλάθρα, Αρχαία
«Θεωρώ ότι ήταν μέτριας δυσκολίας, το γνωστό δεν το περιμέναμε, τουλάχιστον τα περισσότερα παιδιά αυτό θα πουν, δεν περιμέναμε ούτε το έργο ούτε τις συγκεκριμένες ενότητες. Το άγνωστο ωστόσο ήταν πιο εύκολο από αυτό που ίσως θα περιμέναμε. Δηλαδή είναι λίγο αντίθετο ως προς το βαθμό δυσκολίας. Κάποιες ερωτήσεις ήταν διαφορετικές από άλλες φορές, ήταν πάλι με σωστό- λάθος στην εισαγωγή και αυτό αδικεί τους πολύ καλά διαβασμένους μαθητές. Περιμένουμε τα αποτελέσματα!»
Ντέμη Παναγούλια, Αρχαία
«Δεν ήταν πολύ δύσκολα ούτε πολύ εύκολα. Το γνωστό, δε με δυσκόλεψε, το άγνωστο ήθελε προσοχή. Βασικά όλα τα περιμένεις από τα αρχαία, δεν υπάρχει τίποτα sos, Πρωταγόρα εγώ θα έλεγα ότι τον περίμενα. Ήταν ένα κομμάτι, το πρώτο, το οποίο ήταν απίστευτο. Δε θα περίμενε κανείς ότι θα πέσει. Παρόλα αυτά είμαι ευχαριστημένη με την απόδοση μου».
Ηλίας Ματζαράπης, Μαθηματικά
«Είχαν μια δυσκολία ωστόσο αν είχες ψυχραιμία μπορούσες να το αντιμετωπίσεις, με λίγο άγχος όμως χαλάει το πράγμα… θα δείξει. Θεωρώ ότι καλά τα πήγα, όσο μπόρεσα. Ήταν αντιμετωπίσιμα βέβαια με ζόρι…. Τα μαθηματικά πάντα έχουν μια δυσκολία».
Οι καθηγητές του φροντιστηρίου «ΑΛΜΑ» σχολιάζουν
Ως «εξαιρετικά πρωτότυπο διαγώνισμα, τόσο ως προς το τυπολογικό των ζητημάτων του διδαγμένου κειμένου, όσο και από την απαιτητική διάθεση της μετάφρασης και των ασκήσεων του αδίδακτου κειμένου» χαρακτήρισαν οι φιλόλογοι του φροντιστηρίου «Άλμα» τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών «Το απόσπασμα που δόθηκε ήταν από το πρώτο έργο που διδάσκεται η Γ΄ λυκείου (Πρωταγόρας ). Οι ερμηνευτικές ήταν μέσα στα πλαίσια και αναμενόμενες. Η εισαγωγή ζητήθηκε με τη μορφή σωστού λάθους ενώ στα λεξιλογικά απαιτούνταν ιδιαίτερη κατάρτιση στην ελληνική γλώσσα και στην αρχαία και τη νέα. Το αδίδακτο κείμενο θα προβληματίσει όσους μαθητές δεν είναι άρτια μελετημένοι σε όλες τις σχολικές τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου».
Όσον αφορά τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, ο Μαθηματικός Σπύρος Βρύνας του φροντιστηρίου «Άλμα» σχολίασε: «Τα φετινά θέματα των Μαθηματικών Κατεύθυνσης διαφοροποιούνται ως προς τη διατύπωση των ζητημάτων αλλά δεν διαφοροποιούνται ως προς το βαθμό δυσκολίας τους από τις προηγούμενες χρονιές.
Για καλά διαβασμένους, λοιπόν, και κυρίως για μαθητές με ιδιαίτερο ταλέντο και ικανότητες στη μαθηματική σκέψη».
Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας
Ο φιλόλογος του ΓΕΛ Πελοπίου και μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, στο σχόλιο του για τα θέματα των αρχαίων επισημαίνει: «Το διδαγμένο κείμενο (γνωστό) που δόθηκε στους μαθητές συνδυάζει την 1η (απόσπασμα), την 4η (απόσπασμα) και την 5η ενότητα (απόσπασμα) του σχολικού βιβλίου από το έργο του Πλάτωνα «Πρωταγόρας». Τα θέματα ήταν σαφώς διατυπωμένα και αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα της ύλης. Οι ερωτήσεις Β1 και Β2 είναι ερωτήσεις κατανόησης του κειμένου. Η Β3 ερώτηση απαιτεί συνδυασμό ανάμεσα στο πρωτότυπο κείμενο και το μεταφρασμένο απόσπασμα. Η ερώτηση εισαγωγής ήταν τύπου «Σωστό-Λάθος». Ενδιαφέρουσα ήταν η λεξιλογική άσκηση που εξετάζει τη γνώση των μαθητών με διττούς όρους. Το αδίδακτο κείμενο ήταν από τον ΙΣΟΚΡΑΤΗ , Φίλιππος , §§ 26-27. Στο παρατιθέμενο απόσπασμα ο Ισοκράτης προχωρεί σε ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις για την αδυναμία του αναγιγνωσκόμενου λόγου να πείσει τόσο όσο πείθει ο εκφωνούμενος λόγος από τον ρήτορα. Το κείμενο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταφραστικές δυσκολίες. Οι γραμματικές και οι συντακτικές παρατηρήσεις ήταν απλές χωρίς καμία ιδιαίτερη δυσκολία.
Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές επιτυχία και καλή συνέχεια στα υπόλοιπα μαθήματά τους».[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1497063327421-798e60b5-cb33-0″ include=”29241,29248,29249,29250″][/vc_column][/vc_row]