Μέτρα πρόληψης από τον ιό του Δυτικού Νείλου: Οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”35428″ img_size=”full”][vc_column_text]Με δεδομένη την επίσημη καταγραφή κρουσμάτων ελονοσίας κατά τα τελευταία έτη σε όλη την χώρα, ορισμένα εκ των οποίων και στην Δυτική Ελλάδα, όπως και προσφάτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας επιθυμεί καταρχήν να ενημερώσει τους κατοίκους για τα ενδεικνυόμενα μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια, μέσω των οποίων μεταδίδονται οι ανωτέρω νόσοι.
Ως ατομικά μέτρα προφύλαξης προτείνονται:
1. Μακριά ανοιχτόχρωμα φαρδιά ρούχα τα οποία να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος από το σώμα
2. Εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
3. Εντομοαπωθητικά στον αέρα ( «φιδάκια», ταμπλέτες)
4. Κουνουπιέρες για τα βρέφη
5. Συχνά λουτρά ώστε να απομακρύνεται ο ιδρώτας
6. Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) σε πόρτες και παράθυρα
7. Απομάκρυνση στάσιμου νερού από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς (π.χ. αυλές, μπαλκόνια) χώρους των σπιτιών.
8. Κούρεμα γρασιδιού θάμνων φυλλωσιών
9. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
10. Χρήση ανεμιστήρων, κλιματιστικών.
11. Πότισμα φυτών κατά τις πρωινές και όχι κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες.
Πέραν των ανωτέρω ατομικών μέτρων προφύλαξης, είναι αναγκαία και η λήψη μέτρων πρoφύλαξης σε συλλογικό επίπεδο, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (Δήμοι-Περιφέρεια) όπως:
1. Καθαρισμός αγωγών όμβριων υδάτων και αρδευτικών καναλιών από οτιδήποτε εμποδίζει την ελεύθερη ροή νερού.
2. Καθαρισμός επιφανειακών υδάτων από αγριόχορτα και βλάστηση
3. Καθαρισμός ή εξάλειψη των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Ενδεικτικά αναφέρονται τα σημεία όπου συγκεντρώνονται τα λιμνάζοντα ύδατα όπως σιντριβάνια και κολυμβητικές δεξαμενές εκτός λειτουργίας, αποχετεύσεις, διαρροές των συστημάτων ύδρευσης, δοχεία αποθήκευσης νερού ή άλλα αντικείμενα που κρατούν το νερό της βροχής ή ποτίσματος, εγκαταλελειμμένοι χώροι και κτίρια όπου συσσωρεύονται απορρίμματα πάσης φύσεως , βιολογικοί καθαρισμοί κ.λ.π.
4. Εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας εφιστά την προσοχή τόσο των Δημοτικών Αρχών όσο και της Περιφέρειας στην ανάγκη λήψης των ανωτέρω μέτρων προστασίας σε συλλογικό επίπεδο, για την εφαρμογή των οποίων είναι αυτές υπεύθυνες, δικαιούμενες για το σκοπό αυτό και σχετικής χρηματοδότησης, έχουν ήδη δε ενημερωθεί λεπτομερώς τόσο για τις υποχρεώσεις τους σχετικά με το ζήτημα όσο και για τις μεθόδους τήρησής τους, με ανάλογη εγκύκλιο από το Υπουργείο Υγείας.
Τέλος, εφιστούμε την προσοχή στην αναγνώριση των κυριότερων και συχνότερων συμπτωμάτων της ελονοσίας τα οποία είναι: πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, ρίγη, ξηρός βήχας, ναυτία, έμετος, πόνοι στους μύες και στη μέση, διόγκωση σπληνός. Συμπτώματα τα οποία δεν διαφέρουν σε γενικές γραμμές σημαντικά από τα προηγούμενα εμφανίζουν και οι πάσχοντες από λοίμωξη με τον ιό του Δυτικού Νείλου – όσοι εμφανίσουν καθώς στους περισσότερους η νόσος είναι ασυμπτωματική- με επιπρόσθετη πιθανή εμφάνιση διόγκωσης λεμφαδένων, εξανθήματος, κοιλιακού άλγους ή διάρροιας ενώ σπανίως στις σοβαρότερες των περιπτώσεων θα εμφανισθούν και συμπτώματα μηνιγγοεγεφαλίτιδας (έντονο πονοκέφαλο, πολύ υψηλό πυρετό, δυσκαµψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισµό, κώµα, τρόµο, σπασµούς, µυϊκήαδυναµία και παράλυση). Χωρίς να σημαίνει ότι τα ανωτέρω συμπτώματα πρέπει να αποδίδονται υποχρεωτικά σε ελονοσία ή σε λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου καθώς συχνά παρατηρούνται και στα πλαίσια άλλων νόσων, ακόμη και σε μια απλή ίωση, ωστόσο η εμφάνισή τους θα πρέπει να οδηγήσει τον ασθενή σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας θα συνεχίσει να παρακολουθεί το ζήτημα και να παρεμβαίνει όποτε το κρίνει αναγκαίο, όντας παράλληλα στη διάθεση κάθε αρμόδιου φορέα, αλλά και των πολιτών για οποιαδήποτε βοήθεια.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]