Μέλη και φίλοι της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας στο πρότυπο μουσειοεκπαιδευτικό κέντρο Dig it: Μύηση στον κόσμο της αρχαιολογίας στην ανοιξιάτικη Ολυμπία!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”59271″ img_size=”full”][vc_column_text]Το πρότυπο μουσειοεκπαιδευτικό κέντρο Dig it με θέμα την αρχαιολογία, την ανασκαφή και το επάγγελμα του αρχαιολόγου, επισκέφτηκαν τα μέλη και οι φίλοι της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας την Παρασκευή 27 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία…
Οικοδέσποινες του πρωτότυπου κέντρου που απευθύνεται σε οποιονδήποτε έχει ενδιαφέρον να ζήσει την εμπειρία της ανασκαφής είναι η αρχαιολόγος Έλενα Αλέξη και η αρχαιολόγος- συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης Όλγα Πετροπούλου.
Θέμα της παρουσίασης ήταν « Τι πραγματικά κάνουμε στην ανασκαφή πριν και μετά, πώς γίνεται η ανασκαφή, τι μελετάμε και πώς, είδη ανασκαφών και διάσημοι αρχαιολόγοι».
Με πλούσιο πληροφοριακό και οπτικό υλικό ενημερωθήκαμε για τις τεχνικές λεπτομέρειες και τις αντικειμενικές δυσκολίες μιας ανασκαφής, τη συνέπεια με την οποία πρέπει να τηρείται και να καταγράφεται καθημερινά το ημερολόγιο μιας ανασκαφής, τα νέα είδη ανασκαφών πχ η ενάλια αρχαιολογία και ενημερωθήκαμε σχετικά με το έργο και τη δράση μερικών από τους πιο διάσημους Έλληνες και ξένους αρχαιολόγους.
Συγκίνηση προκάλεσε η ανάγνωση από την Έλενα Αλέξη του χαρακτηριστικού αποσπάσματος από το ημερολόγιο του Μανώλη Ανδρόνικου που αφορούσε τα τελευταία αγωνιώδη 24ωρα πριν την επίσημη ανακοίνωση της εύρεσης του Τάφου του Φιλίππου Β΄ στη Βεργίνα όταν, η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπό τον καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Ανδρόνικου και τους συνεργάτες του έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977.
Η ενδιαφέρουσα παρουσίαση έγινε μέσα σε ένα άνετο, στεγασμένο χώρο ανασκαφής όπου βλέπουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τους αρχαιολόγους και τους συντηρητές των ευρημάτων.
Το σημαντικό είναι ότι στο Dig It, επισκέπτες όλων των ηλικιών έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια ευχάριστη και ολοκληρωμένη ανασκαφική εμπειρία με την καθοδήγηση του αρχαιολόγου και του συντηρητή. Να σημειώσουμε ότι τα Σαββατοκύριακα διοργανώνονται θεματικές δράσεις και πολλές φορές σε συνεργασία με ξεναγούς της Ολυμπίας συνεχίζουν τη δράση τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας ή στον Αρχαιολογικό Χώρο. Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά, ενήλικες, οικογένειες με παιδιά και σχολικές τάξεις.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μας, ωράρια, τιμές εισιτηρίων καθώς και φωτογραφίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τη σελίδα του Dig It στο Facebook https://www.facebook.com/digitolympia/. Επικοινωνία στο digitolympia@gmail.com και 26240 26232.
Πουλχερία Γεωργιοπούλου [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]