FOLLOW US: facebook twitter

Κρανίου τόπος…: Μαύρισε η περιοχή γύρω από τη Φραγκαβίλα

Ημερομηνία: 03-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”34858″ img_size=”full”][vc_column_text]Τον πύρινο εφιάλτη έζησαν οι κάτοικοι στην περιοχή της Φραγκαβίλας και προς το ραδιοφάρο του Καρδαμά, το απόγευμα της Τρίτης. Η φωτιά που κατέκαψε 210 στρέμματα άφησε πίσω της εικόνες καταστροφής. Καλλιέργειες που έγιναν στάχτη, δασικές εκτάσεις και αγροικίες που κάηκαν.

Οι φλόγες «έγλυψαν» τους τοίχους σπιτιών με τους κατοίκους να δίνουν τη δική τους μάχη να γλιτώσουν τις περιουσίες τους. Μια φωτιά στις παρυφές της πόλης της Αμαλιάδας σκόρπισε την καταστροφή και όπως μια αντίστοιχη πριν μερικές εβδομάδες στον Πύργο, επιβεβαίωσαν την ανάγκη να καθαρίζονται όλα τα οικόπεδα και οι εκτάσεις, για να μην αποτελούν «τροφή» για τις πυρκαγιές, ιδιαίτερα αυτές που ξεσπούν σε αστικές περιοχές και απειλούν και κατοικίες.

Η μονή σώθηκε γιατί ήταν καθαρή

Η Ι.Μ. Φραγκαβίλας, ευτυχώς δεν απειλήθηκε από την πυρκαγιά στην Αμαλιάδα. Από τη μια η κατεύθυνση του ανέμου ήταν αντίθετη, ενώ από την άλλη, ο χώρος γύρω από τη Μονή ήταν καθαρισμένος. Όπως δήλωσε ο π. Ασημάκης Παπαγεωργίου «…η φωτιά ξεκίνησε στα 200 μέτρα από τη Μονή.

Κάλεσα την Πυροσβεστική, αλλά είχε τόσο πολύ αέρα που έδωσε διαστάσεις στη φωτιά. Το μέτωπο από πέντε μέτρα, έγινε γρήγορα 150. Έβρισκε «τροφή» και προχωρούσε, από ότι άκουσα έφτασε έως το ραδιοφάρο. Δεν μπορούσαν οι δυνάμεις να την περιορίσουν, μόνο το αεροπλάνο την έκοψε. Εμείς εδώ δεν κινδυνέψαμε, γιατί κάθε χρόνο καθαρίζουμε τον περίβολο και τις εκτάσεις της Μονής, καθαρίζουμε τα πάντα. Και το ζητάμε και από τους γείτονες να κάνουν» εξήγησε.

Κάηκαν περιουσίες, κινδύνεψαν στάβλοι

Οι κάτοικοι στην περιοχή που ξέσπασε η πυρκαγιά, αλλόφρονες προσπαθούσαν να περισώσουν ότι μπορούν, αλλά και να μην κινδυνεύσουν οι ίδιοι. Αρκετοί ξέσπασαν όταν μετά το πέρασμα της φωτιάς αντίκρισαν το μέγεθος της καταστροφής. Περίπου 150 στρέμματα με ελαιώνες έγιναν στάχτη, όπως ακόμα 30 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν και άλλα 30 στρέμματα υπολείμματα καλλιεργειών και ξερά χόρτα.

Η Κατερίνα Γκομόλια κτηνοτρόφος μόλις αντίκρισε τις φλόγες, έσπευσε να πάρει τα ζώα της και να φύγει από την περιοχή. «Είδα τη φωτιά δίπλα στην αλάνα της Φραγκαβίλας και μετά εξαπλώθηκε. Μόλις είδα τι γινόταν πήρα τα ζωντανά μου κι έφυγα. Είδα τη φωτιά από μακριά να πλησιάζει. Φώναζα να αμολήσω το σκυλί μου και να πάρω τα ζωντανά μου. Γύρισα το βράδυ όταν η φωτιά είχε κοπάσει. Πριν από χρόνια και πάλι μέσα από το λαγκάδι, είχαμε απειληθεί από τη φωτιά. Δεν καθαρίζει εκεί, είναι βάλτος» δήλωσε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot