ΚΠΕ Κρεστένων: Με επιτυχία το τριήμερο Σεμινάριο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51729″ img_size=”full”][vc_column_text]Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων στα πλαίσια των δράσεών του για το έτος 2017-2018, της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», που υλοποιείται μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 2014 – 2020» και, πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Π.Ε. «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας» που συντονίζει, υλοποίησε τριήμερο Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διάρκειας 24 ωρών.
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η παιδαγωγική και επιστημονική υποστήριξη των εκπαιδευτικών που υλοποιούν Προγράμματα Π.Ε., με θέματα σχετικά με την αειφορική παραγωγή και κατανάλωση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών – με έμφαση στα αρωματικά, φαρμακευτικά φυτά και βότανα.
Οι εργασίες ξεκίνησαν την Παρασκευή το απόγευμα και κατά την διάρκειά τους παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Παιδείας και Βουλευτής Ηλείας κος Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Ο Υφυπουργός, εξήρε τις προσπάθειες και τη δημιουργικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών μέσου του θεσμού των Σχολικών Δραστηριοτήτων και αναφέρθηκε, εν συντομία, στους στόχους του Υπουργείου σχετικά με το Νέο Δίκτυο Δομών Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου. Ενημέρωσε δε ότι θα ακολουθήσει νέα δημόσια διαβούλευση όταν ολοκληρωθεί η πρόταση Νόμου του Υπουργείου όπου έχουν ενσωματωθεί, κατά το δυνατόν, παρατηρήσεις της αρχικής διαβούλευσης.
Στο διάλειμμα των εργασιών ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κρεστένων από τον Υπεύθυνο Πέτρο Γαβρά και ενημερώθηκε για τα προβλήματα λειτουργίας του, και ιδιαίτερα για την υποστελέχωση της Παιδαγωγικής του Ομάδας. Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές δομές υποστηρικτικές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων, Μέλη Παιδαγωγικών Ομάδων ΚΠΕ) και άκουσε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους για το Νέο Δίκτυο Δομών Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού έργου – όσον αφορά τη μετεξέλιξη των ΚΠΕ σε ΚΕΑ και την κατάργηση των Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων/Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί τόνισαν ιδιαίτερα τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει πιθανή υποβάθμιση και υποστελέχωση των Δομών Υποστήριξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και επέμειναν στην ανάγκη ενίσχυσης του Θεσμού και των Δομών του.
Στην έναρξη των εργασιών παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κος Διονύσιος Μπαλιούκος καθώς επίσης και η Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κα Αθανασία Κουσκουρή.
Μετά τους χαιρετισμούς, ο Υπεύθυνος του Κέντρου Πέτρος Γαβράς παρουσίασε τις δράσεις του ΚΠΕ Κρεστένων για μαθητές και εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα επέμεινε στους στόχους του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας». Αναφέρθηκε στην εξαετή ήδη λειτουργία του και στις προοπτικές μελλοντικής επέκτασής του. Στη συνέχεια η Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του ΚΠΕ Κρεστένων, Αγγελική Τσούρα, αναφέρθηκε στην διαχρονική διασύνδεση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων με το βιολογικό και πολιτισμικό κεφάλαιο της Ηλείας (με έμφαση στην Ολυμπία, τον Σκιλλούντα, την Ήλιδα και την Εφύρα της αρχαιότητας έως και τον ηλειακό κάμπο του 19ου αιώνα).
Το Σάββατο το πρωί οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «Aroma farms» στις Καρούτες Σμίλα. Εκεί παρατήρησαν και μελέτησαν τις διαδικασίες βιολογικής καλλιέργειας, επεξεργασίας και συσκευασίας προϊόντων από αρωματικά φυτά. Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης, Σωτήρης και Χάρης Βασιλειάδης και Θεοδοσία Μητροπούλου, παρουσίασαν τις καλλιεργητικές μεθόδους, τους χώρους αποξήρανσης, συσκευασίας κλπ και ανέλυσαν τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους καθώς και τους τρόπους προώθησης τους στο ελληνικό και ξένο καταναλωτικό κοινό. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί μετέβησαν στον Πύργο όπου υλοποίησαν Περιβαλλοντικό Μονοπάτι, με στόχο να καταγράψουν την παρουσία αρωματικών φυτών στην παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων.
Το πρωινό της Κυριακής αφιερώθηκε σε εισηγήσεις εκπαιδευτικών των σχολείων και στελεχών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με στόχο την ενημέρωση και την ανατροφοδότηση για την υλοποίηση προγραμμάτων με ανάλογη θεματολογία.
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την αξιολόγηση των εργασιών από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]