FOLLOW US: facebook twitter

Ιάσων Σχινάς Παπαδόπουλος: «Από χαμένη γενιά πρέπει να γίνουμε γενιά της δημιουργίας»

Ημερομηνία: 03-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”34842″ img_size=”full”][vc_column_text]Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου (kkoloverou@yahoo.gr)

Ο Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ιάσων Σχινάς Παπαδόπουλος μιλά στην ΠΡΩΙΝΗ

«Οι νέοι, καλούμαστε να δώσουμε μία δυναμική απάντηση και να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής, ώστε να μην γίνουμε εν τέλει η «χαμένη γενιά», αλλά η γενιά της δημιουργίας» επισήμανε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη του στην ΠΡΩΙΝΗ, ο Ιάσων Σχινάς Παπαδόπουλος, Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Ηλεία, στο πλαίσιο του εναλλακτικού κάμπινγκ της νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στο Γιαννιτσοχώρι.

«Νεολαία και κόμμα συνδέονται με σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, αλλά και με βαθιά συνείδηση της κοινής ιδεολογίας, των κοινών στόχων και αγώνων» είπε, ξεκαθαρίζοντας όμως πως έχουν δικό τους καταστατικό και όργανα οπότε και μπορούν να ασκήσουν δημόσια κριτική σε περίπτωση που κάποια πολιτική επιλογή του κόμματος αντίκειται στις θέσεις τους.

Μιλώντας στην ΠΡΩΙΝΗ, τόνισε ότι η Αριστερά πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για να αλλάξει προσανατολισμό η Ευρώπη, έτσι ώστε να ηττηθούν τα πολιτικά σχέδια του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς, ενώ αναφέρθηκε στα πεδία που ασχολείται η Νεολαία και τα οποία αγγίζουν ένα ευρύ φάσμα της καθημερινότητας των νέων με κυρίαρχο την ανεργία και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

«ΣΥΡΙΖΑ και εξουσία: Στρατηγική, όρια και δυνατότητες αριστερής πολιτικής» ήταν το θέμα της πολιτικής εκδήλωσης της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Γιαννιτσοχώρι στο οποίο παρευρέθηκαν και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Ποιο ήταν τελικά το απόσταγμα αυτού του διαλόγου;

Το Σάββατο 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του Εναλλακτικού camping Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, εκδήλωση με τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ και εξουσία: στρατηγική, όρια και δυνατότητες αριστερής πολιτικής» με τη συμμετοχή του Νίκου Βούτση, της Έφης Αχτσιόγλου, του Δημήτρη Βίτσα και του Σωτήρη Αλεξίου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε από τη μία στον απολογισμό των πεπραγμένων της Κυβέρνησης την τελευταία διετία και από την άλλη στις δυνατότητες παραγωγής αριστερής προοδευτικής πολιτικής, όπως αυτές διαμορφώνονται στη σημερινή συγκυρία και οριοθετούνται από τους εσωτερικούς και διεθνείς συσχετισμούς.

Μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητών και τη ζωντανή κουβέντα που ακολούθησε, συνομολογήθηκαν τα θετικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, επισημάνθηκαν οι ολιγωρίες και τα λάθη, ενώ συζητήθηκε η προοπτική και οι δυνατότητες άσκησης πολιτικής υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά και η στρατηγική, με την οποία θα βγει η χώρα από το καθεστώς της επιτροπείας και των μνημονίων το καλοκαίρι του 2018. Η αριστερά πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για να αλλάξει προσανατολισμό η Ευρώπη έτσι ώστε να ηττηθούν τα πολιτικά σχέδια του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς.

Η σχέση νεολαίας και κόμματος, ποια είναι;

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα συνδέονται με σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, αλλά και με βαθιά συνείδηση της κοινής ιδεολογίας, των κοινών στόχων και αγώνων. Ωστόσο οι δύο οργανώσεις διατηρούν στο ακέραιο την οργανωτική τους αυτονομία, κάτι που σημαίνει ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει δικό της Καταστατικό, δικά της όργανα, δικές της επεξεργασίες και ασκεί δημόσια κριτική, σε περίπτωση που ορισμένη πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ αντίκειται στις θέσεις της.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να εμβαθύνει περισσότερο στα ζητήματα που απασχολούν τους νέους ανθρώπους, διατυπώνοντας θέσεις και προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Για αυτό το σκοπό επιδιώκει την όσο το δυνατό στενότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία με το κόμμα.

Σε ποια κορυφαία πολιτικά θέματα διαφωνείτε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ποια είναι η δική σας προσέγγιση και πρόταση;

Για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κορυφαίο πολιτικό διακύβευμα η διαμόρφωση και υλοποίηση ενός συνεκτικού σχεδίου, το οποίο θα δίνει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας και θα δημιουργεί τομές με αριστερό και προοδευτικό πρόσημο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Οργάνωσή μας αντιλαμβάνεται το ρόλο της απέναντι στην Κυβέρνηση όχι με όρους απλού θεατή ή «χειροκροτητή», αλλά ως ενός πόλου που οφείλει να ασκεί πίεση και να υποβάλει εξειδικευμένες προτάσεις για την παραγωγή πολιτικής με αριστερά χαρακτηριστικά, προτάσεις τις οποίες διεκδικεί παράλληλα σε πολιτικό και κινηματικό επίπεδο.

Ζητούμενο για την οργάνωσή μας είναι η λήψη συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών που αφορούν πρωτίστως την καθημερινότητα των νέων τόσο στον τομέα της εργασίας και της παιδείας όσο και σε σχέση με τα κοινωνικά δικαιώματα.

Το βασικό θέμα που απασχολεί σήμερα τους νέους είναι κυρίως η ανεργία και τα εργασιακά. Έχει καταθέσει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κάποιες προτάσεις για διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών και κυρίως για να σταματήσει τη διαρροή των νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό;

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με όλα τα πεδία που αγγίζουν την καθημερινότητα της νέας γενιάς. Κυρίαρχη θέση μέσα σε αυτά τα πεδία έχει το ζήτημα της ανεργίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των νέων.

Η Οργάνωση έχει επεξεργαστεί μια σειρά από αναλυτικές θέσεις και εξειδικευμένες προτάσεις, που αποτυπώνονται στο Κείμενο Πολιτικής Απόφασης του 1ου Συνεδρίου της, αλλά και σε κάθε άλλη επίσημη τοποθέτηση ή παρέμβασή της. Βασικά αιτήματα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των εργασιακών είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο περιορισμός των ευέλικτων μορφών εργασίας, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (π.χ. Σ.ΕΠ.Ε.), που καταπολεμούν την εργοδοτική παραβατικότητα στους χώρους εργασίας.

Για την ανάσχεση της διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η ανακατεύθυνση περισσότερων κονδυλίων για τη δημόσια έρευνα και η δημιουργία θέσεων σταθερής εργασίας με αξιοπρεπείς όρους για τους νέους ανθρώπους. Επίσης, πολύ σημαντική είναι και η επιστροφή των νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο, όπου μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο τα κίνητρα προς τον αγροτικό κόσμο όσο και οι νέες τεχνολογίες (πχ γεωργία ακριβείας)

Σε μια συνέντευξη σας είχατε δηλώσει ότι από χαμένη γενιά πρέπει να γίνουμε γενιά της δημιουργίας. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό;

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει σε κάθε χώρο, όπου ζουν, σπουδάζουν, εργάζονται και δημιουργούν οι νέοι άνθρωποι, με στόχο να επαναφέρει τη νέα γενιά στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων. Αποτελεί διαχρονική επιδίωξη του νεοφιλελευθερισμού να περιθωριοποιήσει τους/τις νέους/ες και να υποβαθμίσει εντελώς τις ανάγκες τους, ακριβώς διότι γνωρίζει ότι οι νέοι/ες συνιστούν το πιο δυναμικό τμήμα της κοινωνίας, άρα και το πιο επικίνδυνο για την επικράτηση του πολιτικού του σχεδίου. Απέναντι σε αυτή τη συνθήκη, καλούμαστε να δώσουμε μία δυναμική απάντηση και να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής, ώστε να μην γίνουμε εν τέλει η «χαμένη γενιά», αλλά η γενιά της δημιουργίας.

Οι νέοι ασχολούνται σήμερα με την πολιτική ή η απογοήτευση που τους διακρίνει είναι αποτρεπτικός παράγοντας;

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού επιχειρούν την πλήρη απαξίωση της πολιτικής και την απομάκρυνση των νέων ανθρώπων από αυτή, μέσα από ισοπεδωτικές λογικές που συμπυκνώνονται στο αφήγημα «όλοι ίδιοι είναι» και «όλοι οι πολιτικοί είναι κλέφτες».

Η τακτική αυτή, παρότι μοιάζει αντιπολιτική, είναι βαθύτατα πολιτική, καθώς επιτρέπει την εφαρμογή των πιο αντιδραστικών πολιτικών με τη μικρότερη δυνατή κοινωνική αντίσταση. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι άνθρωποι διατηρούν αποστάσεις από την πολιτική, καθώς διαπνέονται από την αντίληψη ότι αυτή δεν μπορεί, ούτε θέλει να επιλύσει τα προβλήματά τους.

Με βάση το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, παρατηρήθηκε την τελευταία δεκαετία μερική αντιστροφή του φαινομένου αυτού, με την ένταση της κοινωνικής κίνησης και την αύξηση της λαϊκής διαθεσιμότητας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε με τη σημερινή κατάσταση, καθώς η αποπολιτικοποίηση παραμένει κυρίαρχη.

Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ εκκινούμε από την άποψη ότι «ακόμη και αν κάποιος δεν ασχολείται με την πολιτική, η πολιτική ασχολείται μαζί του». Για αυτό και οφείλουμε ως Οργάνωση να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή του νέου κόσμου με τα κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, που διαμορφώνουν τις συνθήκες της καθημερινής τους ζωής.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot