«Η περίοδος της επισφάλειας και της αβεβαιότητας κλείνει οριστικά»: Μήνυμα Υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθού από το Γ.Ν. Ηλείας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55859″ img_size=”full”][vc_column_text]
-
Πολιτική ομιλία από το Νοσοκομείο Πύργου για το νέο όραμα στο δημόσιο σύστημα υγείας
-
«Η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία και το σύστημα υγείας στέκεται στα πόδια του»
-
«Καινοφανή και πρωτόγνωρη διαδικασία» χαρακτήρισε τη δημόσια λογοδοσία του Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Κ. Διαμαντόπουλου
«Δίνουμε το σήμα στην κοινωνία ότι η περίοδος της επισφάλειας και της αβεβαιότητας κλείνει οριστικά και σιγά- σιγά η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία, το σύστημα υγείας στέκεται στα πόδια του και οργανώνει ένα καλύτερο μέλλον» διαμήνυσε χθες από την Ηλεία και το Νοσοκομείο Πύργου, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός που επισκέφθηκε το Νομό με αφορμή τα εγκαίνια της Θεραπευτικής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ και συμμετείχε στο δημόσιο απολογισμό του Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλου.
Ο κ. Ξανθός, χαρακτήρισε τη δημόσια λογοδοσία της Διοίκησης ως «καινοφανή και πρωτόγνωρη διαδικασία», υποστηρίζοντας πως είναι σημαντική γιατί οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη λογοδοτούν μπροστά στο ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου που σε μια περίοδο δυσκολιών κρατά όρθιο, αξιόπιστο και λειτουργικό το ΕΣΥ αλλά και μπροστά στους φορείς και την τοπική κοινωνία.
«Δημόσια λογοδοσία και κοινωνικός έλεγχος λοιπόν. Γιατί όπως έχουμε πει, είναι πολύ σημαντικό καταρχήν να διασφαλίσουμε την επιβίωση του δημόσιους συστήματος υγείας που δεν ήταν ούτε δεδομένη, ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη αυτά τα χρόνια της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δρομολογήσουμε κρίσιμες παρεμβάσεις μεταρρυθμιστικές που θα του αλλάξουν χαρακτήρα, θα το βελτιώσουν και θα ενισχύσουν την ανθρωποκεντρική οπτική του συστήματος υγείας. Το σύστημα υγείας είναι για να παρέχει αίσθημα ασφάλειας την ώρα της αρρώστιας, της διακινδύνευσης και να παρέχει φροντίδα αξιοπρεπή με σεβασμό στα δικαιώματα τους. Αυτό είναι νομίζω το πλάνο και ο στόχος κάθε συστήματος υγείας μιας ευνομούμενης χώρας. Έχουμε αρκετό δρόμο να κάνουμε για να φτάσουμε σε αυτό το στόχο. Και η αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια πασχίσαμε πάλι πολύ και εσείς το ίδιο, για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας που πολλοί προφήτευαν κάθε τόσο… Το σύστημα υγείας είναι όρθιο, αξιόπιστο, προσβασιμο στους πολίτες, είναι λειτουργικό και βεβαίως έχει προβλήματα που πρέπει σιγά- σιγά να αντιμετωπίσουμε. Η συζήτηση περί διακινδύνευσης της πορείας του συστήματος υγείας έχει κλείσει».
Ο κ. Υπουργός, χαρακτήρισε παραγωγικό τον απολογισμό του Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας, ο οποίος όπως είπε περιείχε ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία και έδινε ένα αναπτυξιακό όραμα. «Κάνουμε απολογισμό, αποτιμούμε θετικά βήματα, τα κενά που δεν έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε, συζητάμε ακόμα και τα λάθη για να τα καταγράψουμε για να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και κυρίως για να δώσουμε στίγμα προς τα πού θέλουμε να κινηθούν τα πράγματα. Είναι η ώρα να μιλήσουμε για ένα νέο όραμα στο δημόσιο σύστημα υγείας, για την ανάγκη διευρυμένης παρουσίας του δημοσίου τομέα σε νέα πεδία όπως η πρωτοβάθμια και μετανοσοκομειακή φροντίδα, η ψυχοκοινωνική φροντίδα, η φροντίδα των ανθρώπων που έχουν προβλήματα με τις εξαρτήσεις. Αυτές είναι αναδυόμενες κοινωνικές ανάγκες και μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα οφείλει να δρομολογεί την αντιμετώπιση τους. Μέσα από απολογισμό δίνεται ευκαιρία να αναδειχτεί δουλειά και προσπάθεια που έχει γίνει για ανάταξη ΕΣΥ στα χρόνια της κρίσης. Οφείλουμε λοιπόν να υπενθυμίσουμε τι έχει γίνει. Δεν είπαμε ποτέ ότι σε ένα αποδιοργανωμένο και σε τροχιά κατάρρευσης σύστημα, ότι θα μπορούσαμε με μαγικό ραβδί να αλλάξουμε άρδην την κατάσταση. Είπαμε όμως ότι θα κάνουμε 3-4 βασικά πράγματα.
Θα τελειώσουμε την υπόθεση υγειονομικής φτώχιας, δηλαδή του αποκλεισμού των ανασφάλιστων από δημόσια περίθαλψη και επιστρέψτε μου να πω ότι το κάναμε με τη μέγιστη δυνατή πληρότητα. Θα στηρίξουμε δημόσια νοσοκομεία και δημόσιες δομές. Και στα σοβαρά κανείς δε το αμφισβητεί ότι έχει σε μεγάλο βαθμό συμβεί. Όχι παντού με την ίδια πληρότητα, ταχύτητα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε σε όλη τη χώρα ένα μέρος από τα πιο επείγοντα κενά ειδικά σε ανθρώπινο δυναμικό. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες αναβάθμισης εξοπλισμού, υποδομών αλλά το μεγάλο έλλειμμα είναι το ανθρώπινο δυναμικό και αυτό είναι η μεγάλη πρόσκληση για τη νέα περίοδο που ελπίζουμε ότι από φέτος θα έχουμε μια μεγαλύτερη δημοσιονομική ευχέρεια. Και επίσης προσπαθούμε την ηθικοποίηση συστήματος. Γιατί όλοι ξέραμε ότι υπήρχε πρόβλημα, φαυλότητα αλλά το κρύβαμε κάτω από το χαλί. Όλοι ξέραμε ότι η υγεία ήταν πεδίο ανομικών συμπεριφορών, σπατάλης, διαφθοράς, επιρροής συμφερόντων και εκμετάλλευσης αρρώστου. Δε γίνεται να σιωπούμε. Και θα πείτε ότι να το φέρουμε στο φως, το πάρτι πολλών χρόνων και τις ενδεχόμενες εμπλοκές προσώπων, λύνει το πρόβλημα; Δε το λύνει. Όμως δίνει ένα σήμα ότι δεν υπάρχει ασυλία και πρόθεση συγκάλυψης και το σημαντικότερο είναι ότι κάνουμε προσπάθεια με αυτή τη διερεύνηση να θωρακίσουμε το σύστημα, να κάνουμε μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις και να μη διαιωνίζονται αυτά τα προβλήματα στο μέλλον. Κάνουμε μια έντιμη διαχείριση λιγοστών πόρων που έχει η πατρίδα μας και βάζουμε σωστές προτεραιότητες».
«Όλες οι δομές έχουν αξία»
«Δεν είμαστε εδώ για να εξωραΐζουμε πραγματικότητα αλλά για να συζητήσουμε με ειλικρίνεια, να ακούσουμε, να πούμε πραγματικές δυνατότητες και να δεσμευτούμε ότι ορισμένες επείγουσες παρεμβάσεις θα δρομολογηθούν και επόμενο διάστημα» συνέχισε ο κ. Ξανθός και υπενθύμισε ότι μιλούσαν για συγχωνέυσεις και κλείσιμο δομών ως απάντηση στην κρίση και τώρα λέμε ότι όλες οι δομές έχουν αξία. «Θα προσπαθήσουμε να τις στηρίξουμε με ιεράρχηση, δε γίνεται αυτόματα και παντού να καλύψουμε τα κενά, δε μπορεί η χώρα μας να το κάνει τη συγκεκριμένη περίοδο, έχουμε περισσότερες ανάγκες από τους πόρους και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με σοβαρό σχέδιο και για αυτό κάνουμε αυτές τις συζητήσεις για να καταγράψουμε και να συνθέσουμε το πάζλ αυτού του νέου σχεδίου. Έτσι μόνο μπορούμε να εξασφαλίσουμε στα σοβαρά την επιβίωση του συστήματος υγείας τα επόμενα χρόνια. Δεν ήρθαμε εδώ ούτε για να υποσχεθούμε και να πούμε μεγάλα λόγια ή να εισπράξουμε χειροκρότημα. Ήρθαμε να μιλήσουμε με τους συναδέλφους μας, τους ανθρώπους που ξέρουμε ότι δουλεύουν και βάζουν πλάτη, να ακούσουμε και να πούμε και εμείς αυτά τα λίγα που μπορούμε να πούμε και να δεσμευτούμε ότι η υπόθεση της δημόσιας περίθαλψης είναι κρίσιμη για τη χώρα, την κοινωνία, για το πολιτικό σύστημα και ότι δε μπορούν να είναι ανεκτές οι ανισότητες στην υγεία».
Και 6ο κρεβάτι στη ΜΕΘ Πύργου
Στον δημόσιο απολογισμό, ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος ανέλυσε με στοιχεία την λειτουργία των Νοσηλευτικών Μονάδων τονίζοντας ότι σκοπός της παρουσίασης δεν είναι να εξωραΐσουν μια κατάσταση αλλά να καταγράψουν με ακρίβεια και κυρίως με ειλικρίνεια τα θετικά της προηγούμενης περιόδου, να εντοπίσουν τα προβλήματα και κυρίως να προσδιορίσουν τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι το Ίδρυμα Νιάρχος, αποδέχτηκε το αίτημα της Διοίκησης και προσφέρει εξοπλισμό για την ανάπτυξη και 6ης κλίνης στη ΜΕΘ Πύργου, ζητώντας μάλιστα από τον Υπουργό να στελεχώσει τη Μονάδα με το αναγκαίο Νοσηλευτικό προσωπικό.
«Το όραμά μας είναι η σταθεροποίηση και ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας στο νομό με όρους ισότητας, αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας» είπε, ενώ αναφερόμενος στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας τόνισε μεταξύ άλλων πως είναι η αντικατάσταση του αξονικού τομογράφου, η στελέχωση με μόνιμο ιατρικό προσωπικό κατά προτεραιότητα των Παθολογικών Κλινικών και των Αναισθησιολογικών Τμημάτων Πύργου και Αμαλιάδας, η ανανέωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αξιοποιώντας το ΠΔΕ 2018 και το ΕΣΠΑ 2014-2020, η 6η κλίνη ΜΕΘ με τον αντίστοιχο εξοπλισμό, η Ενεργειακή αναβάθμιση Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου, η Ολοκλήρωση νέας πτέρυγας στην Αμαλιάδα και η Δημιουργία Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στην Κρέστενα.
«Πολύ καλή μέρα για τη δημόσια περίθαλψη στην Ηλεία»
Πολύ καλή μέρα, για τη δημόσια περίθαλψη στο Νομό, χαρακτήρισε τη χθεσινή ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Θεραπευτικής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο. Ο κ. Ξανθός, υποστήριξε πως τα εγκαίνια της δομής έχουν ισχυρό συμβολισμό και νόημα, ότι δηλαδή, το δημόσιο σύστημα υγείας και οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου, είναι πλέον σε μια πορεία, όχι απλώς επούλωσης των πληγών, διασφάλισης της επιβίωσης τους και σταθεροποίησης αλλά είναι σε φάση ανάπτυξης με προσθήκες νέων δομών που έχει ανάγκη η κοινωνία. «Εδώ εγκαινιάζουμε μια δομή που θέλει να φροντίσει ανθρώπους που ανήκουν σε πολύ ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού, που έχει επιδεινωθεί η θέση τους στη διάρκεια της κρίσης και που όντως αν δεν υπάρχει μια φροντίδα και μέριμνα από την πολιτεία που να καλύπτει όλο το φάσμα αναγκών τους με ολιστικό τρόπο δίνοντας τους αξιόπιστη φροντίδα μέχρι την πλήρη απεξάρτηση, με τη συνέργεια όλων των δομών και όλων των υπηρεσιών και φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο εξαρτήσεων μπορούμε να προσδοκούμε ότι η ευάλωτη αυτή ομάδα μπορεί να έχει επόμενο διάστημα μια αξιοπρεπή και ευοίωνη προοπτική. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και από νοσοκομείο και από διοίκηση Οκανα, την τοπική κοινωνία που το αγκαλιάζει, και νομίζω ότι είναι μια καλή μέρα για τη δημόσια περίθαλψη στο Νομό και για τους ανθρώπους αυτού του τόπου. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα και το σήμα που πρέπει να δώσουμε στους πολίτες είναι ότι πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια μπροστά στη διακινδύνευση της υγείας του, είτε αυτό αφόρα σωματική νόσο, ψυχική νόσο ή εξαρτητική συμπεριφορά. Πρέπει να κινηθούμε με πιο συγκροτημένο σχέδιο και να κινητοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους ανθρώπινους και υλικούς πόρους που έχει η πατρίδα μας που είναι λιγοστοί όντως, αλλά αν γίνουν σωστές ιεραρχήσεις μπορούν να γίνονται καθημερινά θετικά βήματα όπως το σημερινό».
Ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Δήμος Φωτόπουλος επισήμανε ότι η προσπάθεια δημιουργίας της Μονάδας ξεκίνησε από προηγούμενες διοικήσεις και ολοκληρώθηκε όχι μόνο λόγω της απαίτησης της κοινωνίας αλλά και γιατί η δομή αυτή ολοκληρώνει τον δυτικό άξονα της Ελλάδας σε δομές του ΟΚΑΝΑ. «Η ύπαρξη αυτής της δομής ανακουφίζει την Πάτρα και τη λίστα που έχει δημιουργηθεί αλλά κυρίως τους ανθρώπους της περιοχής οι οποίοι πηγαινοέρχονταν προκειμένου να λάβουν τις υπηρεσίες που λάμβαναν στην Πάτρα. Ενώ υπήρχε μικρή λίστα στη Πάτρα ο αριθμός μεγάλωσε που σημαίνει ότι όταν παρέχονται υπηρεσίες υγείας ο κόσμος τις αγκαλιάζει και ότι στη πραγματικότητα οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από εκείνες που παρέχουμε».
Στη συνέχεια, ο Μιχάλης Κατρίνης, που επί προεδρίας του στον ΟΚΑΝΑ, ξεκίνησε το εγχείρημα για τη δημιουργία της Μονάδας στον Πύργο, επισήμανε ότι εκατοντάδες νέοι άνθρωποι από το Νομό αναγκάζονταν να πηγαίνουν Καλαμάτα ή Πάτρα επιβαρύνοντας τις οικογένειες τους και πως με την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας στον Πύργο όχι μόνο θα ανακουφιστούν οι ίδιοι αλλά κυρίως ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά την Ηλεία και τους εκατοντάδες που είναι στο φάσμα της εξάρτησης και δεν αναζητούν θεραπεία, θα βοηθηθούν.
Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος τόνισε πως υπήρξε μέλος του πρώτου Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ με πρόεδρο τον αείμνηστο Στέφανο Μανίκα και πως σήμερα αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά που το εγχείρημα αυτό έλαβε σάρκα και οστά.
Τα εγκαίνια τέλεσε ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, του Γ.Γ. του Υπ. Υγείας Γ. Γιαννόπουλου, του αντιπροέδρου του ΟΚΑΝΑ Δ. Φωτόπουλου, του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Τ. Νικολόπουλου, του πρ. Γ.Γ. του Υπ. Ναυτιλίας Δ. Καλαματιανού, του Βουλευτή Μ. Μπαλαούρα, του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλου, του πρώην Βουλευτή και πρ. του ΟΚΑΝΑ Μ. Κατρίνη, των Δημάρχων Ανδραβίδας Κυλλήνης και Πηνειού, Ν. Μοράντ και Α. Καστρινού αντίστοιχα, του αντιδημάρχου Πύργου Α. Σκαρτσιάρη, και εκπροσώπων τοπικών φορέων και συλλόγων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]