FOLLOW US: facebook twitter

Είναι (και) η οικονομία ανόητε!

Ημερομηνία: 12-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”54620″ img_size=”full”][vc_column_text]Ποιος ή ποια θα διαφωνούσε με την καμπάνια των Γυναικών του Eυρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για το 2018 και την απαίτηση ίσης αμοιβής ανδρών γυναικών για ίδια εργασία; Σχεδόν κανείς!

Ποιος ή ποια θα διαφωνούσε με την δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία ότι «η ισότητα των φύλων είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι άνδρες και γυναίκες μπορούν να συνεισφέρουν ισότιμα στο σπίτι, στην εργασία και στη δημόσια ζωή για τη βελτίωση εν γένει των κοινωνιών και των οικονομιών»; Σχεδόν κανείς!

Τα στοιχεία όμως της έρευνας του ΟΟΣΑ που ο ίδιος προΐσταται επιβεβαιώνουν την διαιώνιση των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών γυναικών στα περισσότερα πεδία και σε σημαντικά ποσοστά.

Ειδικότερα στο πεδίο των αμοιβών, η έρευνα παρουσιάζει ότι οι γυναίκες και σήμερα συνεχίζουν να αμείβονται λιγότερο για ίδια εργασία με τους άνδρες και έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να ανέλθουν στις ανώτατες θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις («γυάλινη οροφή»)

Οι αιτίες είναι ποικίλες. Οι γυναίκες εργάζονται σε συγκεκριμένους τομείς και επαγγέλματα όπου οι θέσεις εργασίας είναι περισσότερο «συμβατές» µε τις οικογενειακές ευθύνες για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή και για όλη την επαγγελματική τους πορεία, ενώ για τους ίδιους λόγους έχουν περισσότερες πιθανότητες να εργάζονται µε μερική απασχόληση.

Αλλά γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό τελικά; Απλώς για να ικανοποιήσει το αίσθημα ισότητας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας που ορισμένοι και ορισμένες ονειρευονται σε ένα κόσμο, με έτσι και αλλιώς, σοβαρές ανισότητες;

Είναι και η οικονομία ανόητε! 

Με βάση την προαναφερθείσα έκθεση του ΟΟΣΑ αν επιτευχθεί η μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων κατά το ένα τέταρτο έως το 2025, θα δημιουργηθεί επιπλέον αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας στην προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη των χωρών μελών του ΟΟΣΑ για το διάστημα 2013 έως 2025.

Αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων αν ήταν δυνατός ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών επιχειρηματιών, το παγκόσμιο ΑΕΠ δύναται να αυξηθεί κατά 2%, δηλαδή με 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια!

Για τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο, ορισμένες χώρες προχώρησαν σε δραστικές πολιτικές. Για παράδειγμα η Ισλανδία, μια μικρή χώρα του βορρά αποφάσισε το 2018 να προχωρήσει σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία να θέσει σε ισχύ νομοσχέδιο με το οποίο υποχρεωτικά απαιτείται η μισθολογική εξίσωση των φύλων, τόσο για τον ιδιωτικό τομέα όσο και για το δημόσιο τομέα.

Με αυτούς τους ρυθμούς, ως το 2020, οι αμοιβές στην Ισλανδία θα εξισωθούν πλήρως, δίνοντας στη χώρα άλλη μία αξιοζήλευτη πρωτιά και ενδυνάμωση.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα την «μικρή» Ισλανδία των 330.000 κατοίκων και ας φροντίσουμε να συντομεύουμε το δρόμο προς την εξίσωση των μισθών ανδρών γυναικών καταρρίπτοντας την πρόβλεψη της έρευνας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οποία υποστηρίζει ότι η οικονομική ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών θα χρειαστεί, με τα σημερινά δεδομένα, περίπου 170 χρόνια για να γεφυρωθεί![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia