FOLLOW US: facebook twitter

Ο Διονύσης Καλαματιανός σήμερα στην “Πρωινή”: Μαζί με τους πολίτες για την αξιοποίηση της Ηλείας

Ημερομηνία: 12-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
  • «Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά ένας κρίσιμος, απαραίτητος και ιστορικός κόμβος»
  • Βεβαίως και δεν πρόκειται να διορθωθούν οι παθογένειες σαράντα και πλέον ετών άμα τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Δημιουργούνται όμως στέρεες βάσεις για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης»
  • «Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Πάτρα βάζουν την Ηλεία στο επίκεντρο των αναπτυξιακών εξελίξεων»
  • «Η Ηλεία είναι ένας ξεχωριστός τόπος που της αξίζει μια καλύτερη προοπτική»

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου (kkoloverou@yahoo.gr)

Δε πρόκειται απλά, για ένα ακόμη στέλεχος της κυβέρνησης που τα έχει πάει καλά στις θέσεις που του εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός, αλλά για ένα ανερχόμενο πολιτικό στέλεχος, το οποίο έχει γερές βάσεις. Ο λόγος, για τον Ηλείο Διονύση Καλαματιανό, έναν νέο, δυναμικό και ιδιαίτερα αγαπητό στον Πύργο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, ο οποίος μιλά σήμερα στην ΠΡΩΙΝΗ για όλες τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις αλλά κυρίως για όλα όσα έχουν σχέση με την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς επίσης και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδίκευσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (Master of Science in European Studies) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπηρέτησε αρχικά ως Αναπληρωτής Διοικητής- Υποδιοικητής ΙΚΑ ΕΤΑΜ και ακολούθως ως Διοικητής του Ιδρύματος με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα ενώ πριν ένα περίπου χρόνο ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, όπου γνωστοποιήθηκε η αποδοχή της παραίτησης που είχε υποβάλει. Μια κίνηση που συνδέεται με την πρόθεση του να κατέλθει υποψήφιος Βουλευτής στις επόμενες εκλογές καθώς όσοι το επιθυμούσαν ήταν υποχρεωμένοι να παραιτηθούν από τις θέσεις τους το αργότερο μέχρι τις 20 Μαρτίου…

Διατηρώντας χαμηλούς τόνους και με τη σεμνότητα και το ήθος που τον διακρίνει στην μέχρι τώρα πορεία του, ο κ. Καλαματιανός, δεν απάντησε ευθέως στο ερώτημα αν θα είναι στις επόμενες εκλογές υποψήφιος Βουλευτής Ηλείας με το ΣΥΡΙΖΑ (παρότι η παραίτηση του το επιβεβαιώνει), άφησε όμως να εννοηθεί πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται, μαζί με τους Ηλείους ώστε ο Νομός να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Αυτό δηλαδή, που πράττει σε κάθε ευκαιρία από τις κυβερνητικές θέσεις ευθύνης που του έχει εμπιστευτεί ο Πρωθυπουργός.

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια. Σκληρά και επώδυνα όμως δημοσιονομικά μέτρα θα εξακολουθήσουν να δυσκολεύουν τη ζωή των Ελλήνων. Αν πάρουμε το αισιόδοξο σενάριο, πότε προβλέπεται η οικονομία να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα;

«Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά ένας κρίσιμος, απαραίτητος και ιστορικός κόμβος. Η συνολική  προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση, όμως, δεν αφορά μόνο το παρόν, αφορά και το μέλλον. Όλοι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες καταγράφουν βελτίωση. Η χώρα έκλεισε το 2017 με πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται να μεγεθυνθούν περαιτέρω τη νέα χρονιά, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία. Είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, να εξετάσει τους τρόπους, ώστε η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, που δεδομένα θα έχει θετική επίπτωση και στα προσδοκώμενα έσοδα, να αποτυπωθεί και σε μια σειρά θετικών παρεμβάσεων στη δημόσια διοίκηση, στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό σύστημα, στοχεύοντας όμως κυρίως στα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Βεβαίως και δεν πρόκειται να διορθωθούν οι παθογένειες σαράντα και πλέον ετών άμα τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Δημιουργούνται όμως στέρεες βάσεις για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, που θα λαμβάνει υπόψη του τις κοινωνικές ανάγκες και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, που θα δημιουργεί συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού για τις μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, που θα δίνει ευκαιρίες στους ανέργους και στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, που θα επαναφέρει στο προσκήνιο την αγροτική παραγωγή».

Στο πρόσφατο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, οι εξαγγελίες για την Ηλεία ήταν πολλές και παραπάνω από θετικές. Τι στα αλήθεια όμως έχουμε να περιμένουμε και πότε, δεδομένου ότι στις περισσότερες ανακοινώσεις δεν δόθηκαν χρονοδιαγράμματα;

«Οι  εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Πάτρα  στο Περιφερειακό συνέδριο έθεσαν το πλαίσιο, βάζοντας την Ηλεία στο επίκεντρο των αναπτυξιακών εξελίξεων στη Δυτική Ελλάδα για το επόμενο  χρονικό διάστημα.

Πρώτος στόχος,  είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε κάθε τομέα, από την αγροτική παραγωγή και την μεταποίηση, μέχρι τις υπηρεσίες και τον τουρισμό, με βασικό κριτήριο, την δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας.

Δεύτερος στόχος, η σύνδεση της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας με την έρευνα, την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης.

Τρίτος στόχος, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών, για την στήριξη της τοπικής παραγωγικότητας.

Και τέταρτος στόχος, μια ορθά σχεδιασμένη περιβαλλοντική στρατηγική, που αφορά από την ανακύκλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων, μέχρι την προστασία των φυσικών πόρων και του νερού.

Συνολικά στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πέρα από τις άμεσες ενισχύσεις, ύψους 256 εκατ. που θα καταβάλλονται κάθε χρόνο, αυτή την προγραμματική περίοδο θα κατευθυνθούν επιπλέον 407 εκατ. Ευρώ. Είναι σημαντικοί πόροι και φαίνεται ότι ο νομός μας θα έχει τη μερίδα του λέοντος στα χρήματα αυτά. Οι τοπικοί φορείς  θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, ώστε να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο του Προγράμματος έχουν εκχωρηθεί για έργα συνολικά 77 εκατ. ευρώ. Με την προσθήκη των 38 εκατ. του LEADER και της Αλιείας φτάνουν στα 115 εκατ. ευρώ.

Στο γενικό πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα προϋπολογισμού 292 εκατ. Ευρώ. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος προσφέρει ουσιαστικές δυνατότητες για επενδύσεις στη βιομηχανία της Δυτικής Ελλάδας.

Για τον σκοπό αυτόν έχει αναβαθμιστεί η ποιότητα των αξιολογήσεων, καθώς και οι όροι παροχής ρευστότητας στους επενδυτές.

Οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για τον τομέα της βιομηχανίας, στην Δυτική Ελλάδα έχουν φτάσει στο ύψος των 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι πολίτες της Ηλείας, έχουν δίκιο να αισθάνονται αδικημένοι, μιας και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος αφαιρέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση από τη Σύμβαση Παραχώρησης. Το έργο ξεκινά άμεσα στο σύνολό του, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα γίνει μάλιστα με 200 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τον προϋπολογισμό των έργων.

Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο από όσα έγιναν και θα γίνουν για το νομό μας. Τα πεπραγμένα αυτής της Κυβέρνησης δεν μας επιτρέπουν να δυσπιστούμε και να αμφισβητούμε τις προθέσεις. Οι πολίτες της Ηλείας θα έχουν την ευκαιρία μετά από πολλά έτη να βρεθούν στο επίκεντρο εξελίξεων σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Με την συνδρομή όλων μας το στοίχημα αυτό πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε».

Από τη θέση σας, ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας, εξαρτώνται πολλά για την ανάπτυξη των δυο λιμένων της Ηλείας. Η περαιτέρω ανάπτυξη τους είναι δεδομένο ότι θα λειτουργήσει ευεργετικά και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Με πιο τρόπο λοιπόν το Υπουργείο Ναυτιλίας σχεδιάζει την βελτίωση των υποδομών τους και τι χρονοδιαγράμματα έχουν τεθεί.

«Τα λιμάνια της Ηλείας μας κατατάσσονται στο Εκτεταμένο Δίκτυο Διευρωπαϊκών Μεταφορών. Παρουσιάζουν προοπτικές για διαπεριφερειακή συνεργασία και ενίσχυση του ρόλου τους, για τη σύνδεση της περιοχής μέσω θαλάσσιων μεταφορών, την ανάπτυξη των δικτύων ενέργειας και την προώθηση του τουρισμού, όπως αναδείχθηκε στην πρόσφατη, επιτυχημένη Ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας στον Πύργο. Επαναλαμβάνω ότι αναπτυξιακός σχεδιασμός χωρίς να εντάσσουμε σε αυτόν τα λιμάνια μας δεν μπορεί να υπάρξει.

Το λιμάνι του Κατακώλου εκτός από την εξυπηρέτηση τοπικών εμπορευματικών αναγκών αποτελεί έναν από τους πιο σημαίνοντες σταθμούς κρουαζιέρας στην Ελλάδα. Η κρουαζιέρα αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη του λιμανιού του Κατακώλου και όλης της Ηλείας. Για την περαιτέρω ανάπτυξή του απαιτείται αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, της ποιότητας των υπηρεσιών και της ασφάλειας του. Η σύνδεσή του με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, με σιδηρόδρομο και διεθνές αεροδρόμιο και η επάρκεια σε ξενοδοχειακές μονάδες στο νομό, μπορούν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μετατραπεί σε λιμένα επιβίβασης (ΗΟΜΕ PORT) για την κρουαζιέρα. Έτσι, θα διπλασιαστεί το όφελος από την κρουαζιέρα στην οικονομία της Ηλείας και θα διευρυνθούν οι επιχειρήσεις που ωφελούνται από αυτήν, επεκτείνοντας και το κοινωνικό της μέρισμα σε περισσότερους τόπους.

Η Κυλλήνη, αποτελεί τον κύριο λιμένα σύνδεσης της Ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά Ζακύνθου – Κεφαλληνίας- Ιθάκης. Συμμετέχει ήδη ως πρώτος εταίρος  για την ανατολική Μεσόγειο στο έργο ELEMED του μηχανισμού “Συνδέοντας την Ευρώπη 2014-2021”, σκοπός του οποίου είναι η δημιουργία υποδομών για ηλεκτροδότηση πλοίων κατά την παραμονή  τους στο λιμένα. Κοιτάζοντας στο μέλλον, μπορούμε να σχεδιάζουμε την ανάπτυξη  Εμπορικού τομέα στο λιμάνι της Κυλλήνης. Η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου και Ενεργειακής Κοινότητας, μπορούν να αξιοποιηθούν προς τον στόχο αυτό.

Δεν είναι μόνο τα μεγάλα λιμάνια μας που αξίζουν της προσοχής μας. Τα αλιευτικά καταφύγια του Παλουκίου, της Σκαφιδιάς, του Αγίου Παντελεήμονα και της Γλύφας μπορούν να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν σημαντικά στην οικονομία της Ηλείας με την φιλοξενία αλιευτικών, αλλά και σκαφών αναψυχής, τουρισμού κ.α. Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί η ενεργοποίηση των τοπικών φορέων, η επίλυση των ζητημάτων διαχείρισής τους και η εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων για την ανάπτυξή τους».

 

Στις προηγούμενες εκλογές ήσασταν φαβορί για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Ηλείας, για λόγους όμως που δεν είναι της παρούσης, δεν ήσασταν υποψήφιος. Οι «συνθήκες» πλέον, θεωρείται ότι είναι ιδανικές για την κάθοδο σας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία;

«Έχω δηλώσει και στο παρελθόν ότι από την ώρα που η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις δεν απέφυγα την ευθύνη. Η υπηρεσία πρώτα στη Διοίκηση του ΙΚΑ και μετά στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας ήταν εξίσου σημαντικές και με τιμούν ιδιαιτέρως. Η οικογένεια μου, οι φίλοι και οι παρέες μου είναι όλοι εδώ στην Ηλεία και προσωπικά επιλέγω να βρίσκομαι συχνότατα στα πάτρια εδάφη. Γνωρίζω τα προβλήματα από πρώτο χέρι και εκ της θέσεως που κατέχω καταβάλλω προσπάθειες να συμμετέχω στη επίλυσή τους. Στόχος είναι να μπορέσουμε μαζί με τους πολίτες να δώσουμε στην Ηλεία μας την ευκαιρία να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Στην προσπάθεια αυτή απευθυνόμαστε στον εργαζόμενο και στον επιχειρηματία, στον αγρότη και στον άνεργο, στην μητέρα που δίνει καθημερινά τη μάχη της οικογένειας, αλλά και σε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι η Ηλεία είναι ένας ξεχωριστός τόπος που της αξίζει μια καλύτερη προοπτική».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος