FOLLOW US: facebook twitter

Διεθνής Τύπος: Ένδειξη πολιτικής σοφίας η συμφωνία

Ημερομηνία: 18-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”63288″ img_size=”full”][vc_column_text]Συνεχίζονται οι θετικές αντιδράσεις στον διεθνή Τύπο για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Εκτός από τη θετική εξέλιξη, όπως χαρακτηρίζουν την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, αυστριακά και βελγικά ΜΜΕ επισημαίνουν τις αντιδράσεις των εθνικιστικών κύκλων και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Βρετανία

«Ηγετική ικανότητα, πολιτικό θάρρος και κούραση συνέβαλαν στον τερματισμό μιας χρόνιας, περίπλοκης πολιτικής αντιπαράθεσης», σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Σε κύριο άρθρο τους τονίζουν ότι «η απόφαση συμβιβασμού για το όνομα Βόρεια Μακεδονία δείχνει πολιτική σοφία εκ μέρους της Ελλάδας. Ηγετική ικανότητα, πολιτικό θάρρος και κούραση συνέβαλαν στον τερματισμό μιας χρόνιας, περίπλοκης πολιτικής αντιπαράθεσης. Ένα τεράστιο βήμα πραγματοποιήθηκε για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη σταθερότητα στα βόρεια Βαλκάνια».

«Ο κ. Τσίπρας πήρε μεγάλο ρίσκο, καθώς το θέμα πυροδοτεί έντονες συγκινήσεις στην Ελλάδα. Προς τιμήν του, ο κ. Τσίπρας κράτησε την ψυχραιμία του και το λόγο του. Στο παρελθόν δεν δίστασε να παίξει το λαϊκιστικό “χαρτί” και να προκαλέσει την Ε.Ε. –καταλήγοντας να αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα δημαγωγικής ανευθυνότητας. Τα πράγματα όμως πήγαν καλύτερα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον πρωθυπουργό της».

Οι Times σημειώνουν ότι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα «να πιάσει το μακεδονικό “αγκάθι” ήταν συνέπεια της μειωμένης βούλησης προηγούμενων πρωθυπουργών να επιδείξουν διάθεση συμβιβασμού. Και ο Ζόραν Ζάεφ, επίσης, αξίζει συγχαρητήρια για τον τερματισμό του αδιέξοδου».

Βέλγιο

Η βελγική εφημερίδα De Standaard σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Αθήνα και τα Σκόπια βάζουν οριστικό τέλος στη διαμάχη για το όνομα “Μακεδονία”» αναφέρεται στις ομιλίες των δύο πρωθυπουργών και την παρουσία ξένων επισήμων.

Σημειώνει ότι η ΠΓΔΜ συμφώνησε να αποκαλείται στο εξής «Βόρεια Μακεδονία» με αντάλλαγμα την άρση του ελληνικού βέτο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Η εφημερίδα De Morgen φιλοξενεί στις εσωτερικές της σελίδες μεγάλη έγχρωμη φωτογραφία από τη διαδήλωση στις Πρέσπες εναντίον της συμφωνίας υπό τη λεζάντα: «Έλληνες διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη νέα ονομασία της Μακεδονίας, δηλ. “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Παρά τις αντιδράσεις, οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν τη συμφωνία που βάζει τέλος σε μια διαμάχη 27 ετών».

Η εφημερίδα L’ Echo, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ιστορική συμφωνία για τη “Βόρεια Μακεδονία”» αναφέρεται στις αντιδράσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο πρωθυπουργοί στο εσωτερικό των χωρών τους, ενώ η Libre Belgique σε δημοσίευμα με τίτλο «Υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για την ονομασία της “Βόρειας Μακεδονίας”» παραθέτει τα όσα υποστήριξε στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Έλληνας πρωθυπουργός σε σχέση με την «εκπλήρωση του πατριωτικού καθήκοντος», σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε επίσης να ξεπεράσει το εμπόδιο της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησής του που κατέθεσε ο συντηρητικός αντίπαλός του Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε δημοσίευμα στον τηλεοπτικό σταθμό RTBF αναφέρεται ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ξεπερνά μία πρόταση μομφής με αφορμή το Μακεδονικό». Συμπληρώνει δε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο βρέθηκε το Σάββατο στο επίκεντρο της βαλκανικής πολιτικής μάχης που πυροδότησε η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα της Μακεδονίας.

Αυστρία

Η αυστριακή Kronen Zeitung σημειώνει ότι με την υπογραφή της συμφωνίας και την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ ακυρώνονται διαμιάς όλοι οι χάρτες της Ευρώπης, καθώς το κράτος ονομάζεται πλέον επίσημα Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας και διευθετείται με τον τρόπο αυτό μια διαφορά δεκαετιών με την Ελλάδα.

Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Διένεξη για το όνομα: Η χώρα ονομάζεται τώρα Βόρεια Μακεδονία», προστίθεται πάντως ότι οι επιφυλάξεις συνεχίζονται έως σήμερα και κατά μία δημοσκόπηση, οι Έλληνες σε ποσοστό έως και 70% απορρίπτουν τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν ο Τσίπρας με τον Ζάεφ, ενώ ο Τσίπρας αντιμετώπισε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, που όμως απορρίφθηκε το βράδυ του Σαββάτου με 153 ψήφους έναντι 127.

Επίσης, επισημαίνει πως «αντίσταση κατά της συμφωνίας» καταγράφεται και στην πΓΔΜ, ο πρόεδρος της οποίας δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο, γι’ αυτό ο Ζάεφ κατά την τελετή υπογραφής, στην οποία ήταν παρόντες απεσταλμένοι της ΕΕ και του ΟΗΕ, ζήτησε τη στήριξή τους, τονίζοντας πως οι δύο χώρες πρέπει να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον και πως επέδειξαν τόλμη κάνοντας αυτό το βήμα προς τα εμπρός.

Η Der Standard κυκλοφορεί υπό τον τίτλο «Η Μακεδονία και η Ελλάδα επισφραγίζουν το τέλος της διένεξης για το όνομα», ενώ γίνονται αναφορές στη διαδικασία της υπογραφής της Συμφωνίας και στις ομιλίες των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ, όπως επίσης στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν, με διαδηλώσεις και στις δύο χώρες, αλλά και στις εξελίξεις που προηγήθηκαν της υπογραφής της.

Η εφημερίδα παρατηρεί πάντως ότι η αντίσταση στη συμφωνία σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ «δείχνει, για μια ακόμη φορά, πόσο πολύ τα δύο βαλκανικά κράτη σημαδεύονται από τον εθνικισμό. Επιπλέον βλέπει κανείς πως, στο σύνολο των Βαλκανίων, στην εσωτερική πολιτική διαμάχη δεν υπάρχει καμιά πρόθεση συμβιβασμού και τίθεται μόνον θέμα εξόντωσης του άλλου κόμματος, ακόμη και όταν για τον σκοπό αυτό μπορούν να κινδυνέψουν εθνικά συμφέροντα».

Κύπρος: Ιστορική συμφωνία

Ιστορική χαρακτηρίζει τη συμφωνία και ο κυπριακός Τύπος.

Οι τίτλοι από τα κυπριακά πρωτοσέλιδα είναι χαρακτηριστικοί:

«ΑΛΗΘΕΙΑ»

«Τολμηρό βήμα – Παρά τις έντονες αντιδράσεις, Αθήνα και Σκόπια υπέγραψαν τη μεταξύ τους συμφωνία»

«ΠΟΛΙΤΗΣ»

«Τρίπρας και Ζάεφ έδειξαν θάρρος και έγραψαν ιστορία, χωρίς να φοβηθούν τις αντιδράσεις»

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»

«Ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, η οποία προβλέπει τη μετονομασία των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία»

«ΧΑΡΑΥΓΗ»

«Έγραψαν ιστορία στις Πρέσπες με τη συμφωνία για το Μακεδονικό».

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia