FOLLOW US: facebook twitter

«Δημιουργία του Σύμπαντος και το Αρχέγονο Φως»: Γοήτευσε η ομιλία του καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη στα Λεχαινά

Ημερομηνία: 08-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”59609″ img_size=”full”][vc_column_text]Γοήτευσε η ομιλία του καθηγητή Φυσικής Γιώργου Γραμματικάκη το κοινό  που έφτασε από κάθε γωνιά της Ηλείας και  πλημμύρισε  το Σινέ Άστρον στα Λεχαινά το Σάββατο το βράδυ. Με ευλαβική προσοχή παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι τον διακεκριμένο Φυσικό, συγγραφέα και ερευνητή, που μίλησε  περί φωτός – δίνοντας κυριολεκτικά τα φώτα του! Βεβαίως αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον καθηγητή ο οποίος σχολίαζε συχνά με χιούμορ πως ήταν ένα από τα καλύτερα κοινά που έχει γνωρίσει.

Τον παγκοσμίου φήμης  καθηγητή Φυσικής Γιώργο Γραμματικάκη φιλοξένησαν  η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα και ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Το μέλος της Πολιτιστικής Ομάδας Φράγμα Διονύσης Κράγκαρης, προλογίζοντας την ποιοτική εκδήλωση ανέφερε  πως ο Γιώργος Γραμματικάκης είναι μια σπουδαία προσωπικότητα της σύγχρονης επιστημονικής και πνευματικής κοινότητας της Ελλάδας που τιμά τον κόσμο της Ηλείας με την παρουσία του.

«Η αίσθηση της παρουσίας του Γιώργου Γραμματικάκη έχει μία μεγάλη δύναμη. Φυσιογνωμία που αποπνέει πραότητα, λόγος διδακτικός και παιδευτικός, και εκμυστηρεύτηκε ότι ο μόνος τίτλος που επιζητεί για το άτομό του είναι αυτός του Δασκάλου.

Ένα “σουλούπι” που  ταιριάζει στους σοφούς, γκρίζα μαλλιά, γενειάδα,  λόγο κατανοητό και σε αυτούς που στέκονται μακριά από τα εργαστήρια της Φυσικής, που διανθίζεται με  χιούμορ, φιλοσοφικά και  πολιτικά σχόλια και αφορούν πολύ γήινα θέματα όπως είναι η ανεπίτρεπτη κατάσταση του δρόμου Πάτρας-Πύργου διότι αυτή   είναι η πρώτη διαπίστωση κάθε επισκέπτη της Ηλείας ή τα δυσμενή  αποτελέσματα  της  διεθνούς  οικονομικής κατάστασης οι μαύρες τρύπες στις τσέπες όλων, που εύστοχα  βρίσκουν τη θέση τους σε μια ομιλία για τη διαδρομή του Σύμπαντος  που  καθηλώνει το κοινό.»

Με πλούσιο οπτικό υλικό, διαφάνειες, φωτογραφίες , βίντεο και μουσική του Ντέιβιντ Λίντς, ο Γιώργος Γρμματικάκης  ανέλυσε το θέμα της ομιλίας του που απαντά  σε θέματα όπως, το  πόσο το φως και η μελέτη του υπήρξε οδηγός στις μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις, στην κατανόηση των μεγάλων μυστικών του Σύμπαντος αλλά και της ζωής. Το φως που είναι η μεγάλη γέφυρα ανάμεσα στην επιστήμη, στην τέχνη, στην ανθρώπινη ζωή. Και είναι το μόνο που δεν θα πεθάνει ποτέ.

Αν στο  πρώτο πλάνο  αυτής της παρουσίασης  βρίσκεται  το δημιουργικό φως σε δεύτερο πλάνο, ο καθηγητής, τοποθετεί τον άνθρωπο ο οποίος εξόριστος σε μια μικρή γωνιά στο Σύμπαν επιχειρεί να κατανοήσει τον Κόσμο που τον περιβάλλει και την τραγικότητα του γεγονότος, πως ό,τι ανακαλύπτει  και κατανοεί για τις εσχατιές του σύμπαντος, είναι γι΄αυτόν είναι ήδη παρελθόν.

Ηχώ της Δημιουργίας το Αρχέγονο Φως

Η Θεωρία της Μεγάλης Εκρήξεως συνάντησε αρχικά πολλές επιφυλάξεις. Μια καινούργια, όμως, συναρπαστική ανακάλυψη οδήγησε στην οριστική της καθιέρωση – εξηγεί ο σοφός καθηγητής στην ομιλία του. Ήταν η ανίχνευση του αρχέγονου φωτός που, υπό μορφή  μικροκυμάτων, φθάνει σήμερα στη Γη από όλες τις κατευθύνσεις του ουρανού.

Το αρχέγονο φως των πρώτων στιγμών της Δημιουργίας είναι ένας αψευδής μάρτυρας -κατέληξε ο καθηγητής Γραμματικάκης-, μια ηχώ της Δημιουργίας, που μας δίδει πολύτιμες πληροφορίες για την εκρηκτική  Γένεση και την εξέλιξη του Σύμπαντος.

Ο καθηγητής  Γιώργος Γραμματικάκης πρόβαλλε  εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό από τα τηλεσκόπια και τις αστρονομικές κάμερες του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα στον Ψηλορείτη (ερευνητική εγκατάσταση του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ), το άγρυπνο «μάτι» της Κρήτης στο Σύμπαν, με  πλανήτες, άστρα, μαύρες τρύπες κ.λπ.

Παράλληλα τόνισε ότι «Αυτό όμως που θα ‘θελα να γίνει και πιθανόν να μη ζω για να το δω, είπε ο καθηγητής,  θα είναι να συλλάβουμε στους μεγάλους ανιχνευτές μας, τα νετρίνα από την απαρχή του Σύμπαντος. Στην  Ελλάδα έγινε ένα από τα πρωτοπόρα και πιο σημαντικά πειράματα στον κόσμο ξεκίνησε  στην Πύλο, τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο καθηγητής μίλησε και για την τεράστια επιστημονική προσφορά του Στήβεν Χόκινγκ, του  Βρετανού  θεωρητικού  φυσικού , κοσμολόγου ,  ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και πρόβαλλε αποσπάσματα από το βίντεο της ομιλίας του διαπρεπούς επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όταν είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμα του έλληνα συναδέλφου του.

Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Φωτογραφίες Ανδρέας Μίγκος[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot