FOLLOW US: facebook twitter

Ξεχείλισε η οργή μαζί με τα ποτάμια . . . : Επανάληψη του 2012 σε Σαλμώνη, Καρούτες, Λαντζόι, Στρέφι

Ημερομηνία: 08-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Μνήμες που δεν έσβησαν ποτέ, ζωντάνεψαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Σαλμώνη, το Στρέφι, τις Καρούτες και το Λαντζόι… Ο Ενιπέας «έπνιξε» τα πάντα στο πέρασμά του, αφανίζοντας περιουσίες και βυθίζοντας στην απόγνωση τους κατοίκους. Άνθρωποι κινδύνεψαν να πνιγούν όταν άνοιξαν οι ουρανοί και τα νερά της βροχής δεν έβρισκαν δίοδο να φύγουν. Μια μεγάλη περιοχή που είχε πλημμυρίσει ξανά το 2012, βρέθηκε πάλι στο μάτι του κυκλώνα. Στα σημεία όπου υπήρξαν προβλήματα κινητοποιήθηκαν η Π.Υ. Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας όπως και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των δήμων Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας.

Στις Καρούτες και στο Στρέφι

Η οικογένεια της Μαρίας Αλεξανδροπούλου στις Καρούτες βίωσε τον ίδιο ακριβώς εφιάλτη όπως και το 2012. Μετά τις τρεις τα ξημερώματα το σπίτι άρχισε να γεμίζει από τα νερά που «κατέβαζε» ο Ενιπέας και πολύ γρήγορα η στάθμη μέσα σε αυτό, είχε φτάσει το ένα μέτρο. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε για να σώσει την γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά της με ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα μια ώρα αργότερα και με επικεφαλής το διοικητή της Π.Υ. Πύργου κ. Καραμαλίκη, σώζοντάς τους στην κυριολεξία… Μικρότερο κίνδυνο αλλά μεγάλη αγωνία έζησε μια οικογένεια Αλβανών εργατών με τα δύο τους παιδιά. Το σπίτι που έμεναν στο Στρέφι κυκλώθηκε από τα νερά της βροχής και εκεί έσπευσαν οι κάτοικοι να τους βγάλουν με ασφάλεια έξω. Όπως τόνισε ο πατέρας της οικογένειας Άλμπερτ Άλα, στο σπίτι αυτό διαμένουν τέσσερις μήνες, ενώ λίγο αργότερα διαπιστώθηκε πως αυτό που έμεναν πριν, γκρεμίστηκε όταν παρασύρθηκε από τα νερά…

Οργισμένος ήταν ο πρόεδρος του Στρεφίου Θεόδωρος Τζούβαλης, που σχολίασε πως «… οι αρμόδιοι πρέπει να ξυπνήσουν κάποια στιγμή και όχι μόνο όταν είναι για ψήφους. Έχουν πνιγεί ζώα, έχουν πλημμυρίσει σπίτια, αυτοκίνητα και τρακτέρ. Κανένας από τον κρατικό μηχανισμό δεν εμφανίστηκε πλην της Πυροσβεστικής και του Γιώργου Καρανικολού από την Πολιτική Προστασία του δήμου Αρχ. Ολυμπίας. Δεν εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ που έχει το 90% της ευθύνης για την κατάσταση αυτή με τα κανάλια. Δεν υπάρχει Περιφέρεια πουθενά, ενώ και το δήμο τον είχαμε ενημερώσει από τον Οκτώβριο εγγράφως. Φέτος δεν καθάρισαν τον κεντρικό αύλακα επειδή δεν είχαν χρήματα. Μόνο τις καρέκλες και τα προεδρεία ψάχνουν όλοι. Απογοητεύτηκα τέσσερα χρόνια και δεν θα ασχοληθώ ξανά…

Τουλάχιστον 50 πρόβατα πνίγηκαν από το κοπάδι του Θανάση Παρασκευόπουλου και ελάχιστα γλίτωσαν από την πλημμύρα. Μαζί όμως χάθηκαν και οι ζωοτροφές, ενώ αυτό που μένει μόλις στεγνώσουν τα νερά είναι η οργή και η καταστροφή, σχολίασε μεταξύ άλλων…

Για μεγάλη καταστροφή έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πελοπίου Νίκος Μπακοβασίλης. «Η ποσότητα των νερών ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς. Τα κανάλια ήταν καθαρισμένα, αλλά οι αμέλειες από την περιφέρεια είναι τεράστιες. Θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα για να γλιτώσουν οι περιουσίες. Το ΓΟΕΒ εν μέρει έχει καθαρίσει…Το επόμενο βήμα να αποκατασταθούν οι ζημιές, να έρθει η Περιφέρεια και τα ζώα που χάθηκαν και τα μηχανήματα» είπε μεταξύ άλλων.

Απόγνωση στη Σαλμώνη

Στο ίδιο έργο θεατές και στη Σαλμώνη όπου οι κάτοικοι των παρόχθιων εκτάσεων είδαν ξανά τον ποταμό Ενιπέα να τους πνίγει. «Χάσαμε όλα μας τα υπάρχοντα το 2012 στις πλημμύρες, κάναμε καταγγελίες και έγγραφα να καθαρίσουν τον Ενιπέα, μέχρι και στον Εισαγγελέα πήγαμε και μας απάντησαν οι μηχανικοί ότι δεν συντρέχει λόγος και δεν θα ξαναβγεί το ποτάμι. Και σήμερα πάλι πάθαμε ζημιά. Λυπάμαι πάρα πολύ για το κράτος που έχουμε» είπε με λυγμούς ο Στέφανος Στυλιανόπουλος.

«Το 2012 σωθήκαμε στο παρά ένα. Βγάλαμε φωτογραφίες τις πήγαμε στον Εισαγγελέα και οι μηχανικοί μας είπαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Μας είπαν να κόψουμε τα δέντρα στο ποτάμι και τους ζητήσαμε να μας το δώσουν και γραπτά. Λυπόμαστε που είμαστε Έλληνες και ζούμε σε αυτό το κράτος» δήλωσε ο Γιώργος Μπεκρής.

Βιβλική καταστροφή στο Λαντζόι

Το 2012 η περιοχή του Λαντζοΐου, είχε αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κακοκαιρίας. Χθες όμως φαίνεται πως όλο το βάρος έπεσε εκεί. Στην περιοχή «Βιλαέτη» ο Ενιπέας παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Στάβλοι διαλύθηκαν, δεκάδες ζώα πνίγηκαν, αγροτικά μηχανήματα βούλιαξαν στη λάσπη και από θαύμα δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές.

«Από τις 6,30 το πρωί έχουν συμβεί εδώ πρωτοφανή φαινόμενα για την περιοχή μας. Σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων και σε πλάτων 300-500 μέτρων δεν έχει μείνει τίποτα. Καλλιέργειες, ζώα, σπίτια, αντλιοστάσια, τα πάντα. Έχουν πάθει ζημιά δύο γέφυρες προς Χελιδόνι και προς Ηράκλεια. Ως κοινότητα από παλιά έχουμε ζητήσει παρέμβαση για τον καθαρισμό του ποταμού… Αλλά πάντα λέει έβρισκαν αντίσταση στις περιβαλλοντικές οργανώσεις για να καθαρίσουμε το ποτάμι. Η καταστροφή είναι μεγάλη. Παρακαλούμε να μπει η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη για να μπορέσει να φτιαχτεί ξανά» ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Νώντας Μπαρτζάκος.

Ο Γιώργος Τσίγκριλας είναι νέος κτηνοτρόφος που υπέστη μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές. Περισσότερα από 100 ζώα από το κοπάδι του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. «Με τη γυναίκα μου πήγαμε να κάνουμε κάτι καινούργιο ως νέοι να ξεκινήσουμε τη ζωή μας. Από ότι βλέπετε δεν μας δίνονται πολλά περιθώρια. Μας έπνιξε το ποτάμι, καταστραφήκαμε. Χάσαμε τα ζώα μας την περιουσία μας» δήλωσε.

Στον τόπο της καταστροφής ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

Ο Γιώργος Γεωργιόπουλος μετέβη το πρωί της Δευτέρας στην πληγείσα περιοχή για να έχει ιδία αντίληψη της κατάστασης, ώστε να προωθήσει το αίτημα κήρυξης σε έκτακτη ανάγκη και να μεταφέρει την εικόνα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ακολουθούσε. «Η ισχυρή καταιγίδα κράτησε αρκετή ώρα και τα φαινόμενα ήταν αντίστοιχα του 2012. Ο Ενιπέας έβγαλε πολλά νερά ακόμα και οι παραπόταμοι με αποτέλεσμα και στο Λαντζόι και στο Στρέφι να έχουμε προβλήματα σε κατοικίες, αγροικίες, αποθήκες, καλλιέργειες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε και απώλειες ζωικού κεφαλαίου. Από νωρίς η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε αυτά τα σημεία και θα καταγραφούν άμεσα επισήμως τόσο από εμάς, όσο από το δήμο οι ζημιές, ενώ έχει ενημερωθεί και ο ΕΛΓΑ στην Πάτρα για να σπεύσει προκειμένου να γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών…» είπε μεταξύ άλλων…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος