Γιόρτασαν το «έτος Τροίας»: Ηλείοι καλλιτέχνες σε έκθεση ζωγραφικής στο Τσανάκκαλε
Οι Ηλείοι καλλιτέχνες στο κτίριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου
Το εικαστικό τους ραντεβού για την Τουρκία με αφορμή το έτος Τροίας, ανανέωσαν φέτος για την Τουρκία οι Ηλείοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν τον Οκτώβριο του 2017 στην Αρχαία Ολυμπία, στην διεθνή έκθεση ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και την οποία εμπνεύστηκε η ζωγράφος Γεωργία Καραχάλιου και ήταν αφιερωμένη στο ολυμπιακό ιδεώδες. Στην Διεθνή Εικαστική έκθεση της Ολυμπίας συμμετείχαν καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αυστρία, την Πολώνία, την Αλβανία και τη Σαουδική Αραβία στα πλαίσια των εορτασμών για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πιόνγκ Γιάνγκ, οι οποίοι εγκαινίασαν και την Ζώνη Ειρήνης και φιλίας των λαών, ένα κορυφαίο εικαστικό γεγονός για την Ολυμπία.
Γεωργία Καραχάλιου και το έργο της Τροία
Ως συνέχεια λοιπόν αυτής της Διεθνούς Έκθεσης οι Ηλείοι καλλιτέχνες Γεωργία Καραχάλιου και Ευαγγελία Παπαϊωάννου από την Αρχαία Ολυμπία, Δήμητρα Καραχάλιου και Αλέκα Παναγοπούλου από τον Πύργο, Ηλιοστάλακτη Κόντου και Κρίστο Χάσα από την Αμαλιάδα συμμετείχαν μαζί με άλλους πενήντα Έλληνες και πενήντα Τούρκους καλλιτέχνες στην έκθεση ζωγραφικής με θέμα την Τροία, στο Τσανάκκαλε, στην Τουρκία, με αφορμή τους εορτασμούς για το έτος Τροίας. Το 2018 ανακηρύχτηκε από το Υπουργείο Τουρισμού της γείτονος χώρας έτος Τροίας για να εορτασθούν τα 20 χρόνια από τη χρονιά που η Αρχαία Τροία συμπεριελήφθη στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.
Η Αλέκα Παναγοπούλου μπροστά από το έργο της Σαλπάροντας για την Τροία
Η έκθεση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας και του Δήμου του Τσανάκκαλε και τη συμμετοχή της Ένωσης Τεχνών Ελλάδος και της Ένωσης Τούρκων καλλιτεχνών.
Οι καλλιτέχνες έφτασαν στο Τσανάκκαλε στις 8 Ιουλίου και στις 9 Ιουλίου παρευρέθησαν στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής στο κτίριο του Εμπορικού και βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης, μιας ακμάζουσας πόλης 95.000 περίπου κατοίκων στην ασιατική πλευρά των Δαρδανελλίων, παρουσία του Αντιδημάρχου Uglur Gokhan και λοιπών αρχών της πόλης. Προηγήθηκε των εγκαινίων παρέλαση των καλλιταχνών με τη ζώνη Ειρήνης και Φιλίας στο κέντρο του Τσανάκαλε με κατάληξη στον Δούρειο Ίππο. Η ζώνη Ειρήνης και Φιλίας είναι μια ζώνη όπου εκτυπώνονται τα έργα των καλλιτεχνών μετά από κάθε έκθεση και επιμηκύνεται, έχοντας φτάσει ως τώρα τα 160 μέτρα.
Αναμνηστικό από τους καλλιτέχνες παρέδωσε ο Kristo Hasa στους εκπροσώπους του υπουργείου τουρισμού και πολιτισμού
Την επόμενη ημέρα 10 Ιουλίου, οι 104 καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην έκθεση φύτεψαν συμβολικά από μια ελιά ο καθένας η οποία έφερε μια κορδέλα με το όνομα του καλλιτέχνη και δημιούργησαν τον Ελαιώνα Ειρήνης και Φιλίας στο Τσανάκκαλε, παρουσία του δημάρχου Faruk Mutan. Ως εκπρόσωπος των καλλιτεχνών ο ζωγράφος Kristo Hasa, παρέδωσε αναμνηστικό δώρο στους εκπροσώπους Τουρισμού και Πολιτισμού του Υπουργείου της Τουρκίας.
Μπροστά από το Δούρειο Ίππο στην παραλία του Τσανάκκαλε
Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Τροίας, όπου συγκινημένοι οι καλλιτέχνες αναφώνησαν: « ευτυχισμένος όποιος έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα.»
Ηλιοστάλακτη Κόντου και το έργο της Εκάβη, η βασίλισσα της Τροίας
Ακολούθως η συγκίνηση κορυφώθηκε με την επίσκεψη του μικρού νησιού της Τενέδου ή Bozceada. ΣτΙς 12 Ιουλίου η αποστολή των καλλιτεχνών ξεναγήθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Timur Kosal και τον περιφερειάρχη του Τσανάκκαλε, στο υπαίθριο μουσείο Πολέμου στη Χερσόνησο της Καλλίπολης, αφιερωμένο στην πιο πολύνεκρη μάχη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, τη μάχη της Καλλίπολης καθώς και στο Νεκροταφείο και το απόγευμα επισκέφθηκαν στο νησί της Ίμβρου ή Gozeada.
Δήμητρα Καραχάλιου με το έργο της
Την επόμενη ξεναγήθηκαν στο νησί και ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η περιήγηση στα σοκάκια των Αγίων Θεοδώρων,του γενέθλιου τόπου του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου όπου και κάποιοι από τους καλλιτέχνες είχαν την τύχη να γνωρίσουν και να ξεναγηθούν από το συμμαθητή του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου των Αγίων Θεοδώρων κο Δημήτριο Ζουρλό.
Και ο καλύτερος πρεσβευτής της Αμαλιάδας Κρίστο Χάσα
Στις 13 Ιουλίου πριν αναχωρήσουν από τη μαρτυρική Ίμβρο όπου είχαν την τιμή να τους δεχτεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κκ Κύριλλος. ‘Ετσι με την ευχή Του αναχώρησαν για το Τσανάκκαλε από όπου και αργά το βράδυ της ίδιας μέρας επέστρεψαν στη Ελλάδα και οι Ηλείοι καλλιτέχνες στην Ηλεία, με τις ωραιότερες αναμνήσεις.