FOLLOW US: facebook twitter

“Για τα παιδιά εδώ, για τα παιδιά τώρα”: To 3o ΓΕΛ Πύργου συμμετείχε στο πρόγραμμα eTwinninig Project 2016-2017

Ημερομηνία: 08-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44097″ img_size=”full”][vc_column_text]Το έργο βραβεύτηκε στις 03/09/2017 με την Ετικέτα Ποιότητας eTwinning από την Εθνική Υπηρεσία Στήριξης

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης των δικαιωμάτων των παιδιών και της σημασίας της διαφορετικότητας με στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της διαπολιτισμικής συνείδησης, το 3ο Γενικό Λύκειο Πύργου (PierredeCoubertin) κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2016 – 2017 πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο «Children’srighthere, Children’srightnow» (“Για τα παιδιά εδώ, για τα παιδιά τώρα…”) σε συνεργασία με τη σχολική μονάδα KestekideioÉcoleHelléniquedeBruxelles από τις Βρυξέλλες.

Το έργο βραβεύτηκε στις 03/09/2017 με την Ετικέτα Ποιότητας eTwinning από την Εθνική Υπηρεσία Στήριξης για τη σύγχρονη θεματολογία του, τις διακρατικές ομάδες, τις συνεργατικές ιστορίες και την ταινία με θέμα το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, συνδέοντάς το με το ιδιαίτερα επίκαιρο και φλέγον θέμα των προσφύγων.

«Τα δικαιώματα των παιδιών εδώ και τώρα»

Με αφορμή την απόφαση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο του 2015 να υιοθετήσει «Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» και να προβάλλει ως πρόσωπο της νέας χιλιετίας στην καμπάνια του για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ένα παιδί τη Μύρτιδα, οι καθηγήτριες Μαρία Ζώντου (φιλόλογος και συντονίστρια του προγράμματος), η Ευαγγελία Χατζηελευθερίου (Καθηγήτρια Αγγλικής φιλολογίας) και η Μαρίνα Αγγελακοπούλου (Χημικός) από το  3ο Γενικό Λύκειο Πύργου (PierredeCoubertin), σε σύμπραξη με την κ. Πολυξένη Μπίλλα και τους συνεργάτες της από το KestekideioÉcoleHelléniquedeBruxelles από τις Βρυξέλλες αποφάσισαν να εκπονήσουν αυτό το πρόγραμμα με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών.

Ο τίτλος του βασίζεται σε ένα λογοπαίγνιο μεταξύ της λέξης right, στα αγγλικά «δικαίωμα», και της έκφρασης righthere, rightnow που σημαίνει «εδώ και τώρα!». «Τα δικαιώματα των παιδιών εδώ και τώρα», λοιπόν! Κατά τη διεξαγωγή του έργου χρησιμοποιήθηκαν δυναμικές παιδαγωγικές μέθοδοι σε συνάρτηση με τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Έτσι επιδιώχθηκε οι μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στο θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών, να αναπτύξουν δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας και συνεργασίας ώστε να γνωρίσουν τα προβλήματα των συνομηλίκων τους στον κόσμο, να ευαισθητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν απέναντι σε αυτά ως σκεπτόμενοι άνθρωποι, αλλά και να αναπτύξουν τον γλωσσικό, τον τεχνολογικό, τον κοινωνικό και τον πολιτισμικό γραμματισμό.

Επιπλέον, αξιοποιώντας τη μέθοδο project, τη διερευνητική-βιωματική μάθηση και την ομαδοσυνεργασία, επιδιώχθηκε τόσο η μη γραμμική προσέγγιση της διδακτέας ύλης όσο και το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και στον κόσμο.

“CheapWorkers”

Αυτό όμως που έδωσε ιδιαίτερο χρώμα στο πρόγραμμα είναι το βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές – eTwinners του 3ου Γενικού Λυκείου για τα δικαιώματα των παιδιών με έμφαση στο δικαίωμα στην εκπαίδευση και το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Ο τίτλος του είναι CheapWorkers:

https://www.youtube.com/watch?v=4-b_m6pTP0I

 

H συντονίστρια Μαρίας Ζώντου μεταξύ άλλων δήλωσε:

“Το έργο είχε σημαντικό αντίκτυπο στους μαθητές και στο σχολείο μας. Η βράβευση με Ετικέτα Ποιότητας αποτελεί δικαίωση για τους  μαθητές – eTwinners που εργάστηκαν με προθυμία και δημιουργική διάθεση.

Ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα με τις βιωματικές δραστηριότητες και τη συνεργατική – δημιουργική γραφή, εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για το θέμα και καλλιέργησαν ποικίλες δεξιότητες. Κυρίως, ευαισθητοποιήθηκαν στο θέμα των δικαιωμάτων τους ως παιδιών αλλά και στα προβλήματα των συνομηλίκων τους στον κόσμο, προβληματίστηκαν στο θέμα της παιδικής εργασίας (παράνομης και μη), στο ζήτημα των παιδιών – προσφύγων, αλλά και στις ευθύνες όλων για την εξάλειψη του ρατσισμού και των ανισοτήτων.

Έμαθαν, επίσης, να συνεργάζονται εξ αποστάσεως, να επικοινωνούν με συνομηλίκους τους σε διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να φέρουν εις πέρας δραστηριότητες..”

Ο κ. Γιάννης  Μπουλογεώργος, διευθυντής 3ου ΓΕΛ Πύργου επισήμανε ότι  «Με βάση την εμπειρία μου και τη συμμετοχή μου σε ευρωπαϊκά προγράμματα θεωρώ ότι με τη δράση eTwinning  το σχολείο αποκτά  τη δυνατότητα να κάνει άνοιγμα στην τοπική κοινωνία και παράλληλα να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας ανά την Ευρώπη.

Πρόκειται για μια εμπειρία  καινοτόμα και δημιουργική που ενθουσιάζει όσους συμμετέχουν, μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς τους παροτρύνει να έρθουν σε επαφή με ένα διαφορετικό πολιτιστικό περιβάλλον και να αναπτύξουν διαπολιτισμική συνείδηση. Γι’ αυτό και έχω διευκολύνει την υλοποίηση επιμορφωτικών ημερίδων eTwinning ως διευθυντής στο παρελθόν.»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot