Αλλάζουν τα πλάνα των μεταποιητών οι φετινές απώλειες στη βιομηχανική ντομάτα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15848″ img_size=”full”][vc_column_text]
25% κάτω του αναμενόμενου οι εισκομίσεις
Η μειωμένη παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας κυρίως των ζημιών που υπέστησαν οι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και Ελλάδα, και άρα η αναγκαστική αξιοποίηση μέρους ή όλου του αποθέματος από την αγορά για την κάλυψη των αναγκών της κατανάλωσης, δημιουργούν ένα νέο τοπίο για την αγορά του πελτέ φέτος.
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια αύξηση των τιμών παραγωγού την επόμενη καλλιεργητική χρονιά, κάτι που προκύπτει ως πρόθεση και από την πλευρά της βιομηχανίας.
Προς το παρόν, πάντως, και καθώς βαδίζουμε προς το κλείσιμο της φετινής καμπάνιας, οι παραγωγοί σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας Αμαλιάδας, Σωτήρη Κακαλέτρη, περιμένουν τα επίσημα πορίσματα των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.
Κλείνει η φετινή καμπάνια
Μειωμένη κατά 25% εκτιμούν οι βιομηχανίες ότι είναι οι συνολικές εισκομίσεις βιομηχανικής ντομάτας σε σχέση με τις αρχικά αναμενόμενες, με κάποιες από αυτές να έχουν ολοκληρώσει τις παραλαβές και κάποιες άλλες να ολοκληρώνουν μέχρι τις 20-25 Σεπτεμβρίου, με τις ροές σαφώς μειωμένες τις τελευταίες μέρες.
Η Κύκνος παρέλαβε 38.000 τόνους έναντι 55.000 τόνων που είχε προβλέψει πριν από τις ζημιές που προκάλεσαν οι βροχές, η Unilever 29.000 τόνους από τους 43.000 που είχε προγραμματίσει,
Το έλλειμμα στην πρώτη ύλη με το οποίο ήρθαν αντιμέτωπες οι βιομηχανίες αντιμετωπίζεται είτε με αξιοποίηση των στοκ, είτε προγραμματίζοντας να αξιοποιηθεί μέρος των εισκομίσεων της επόμενης σεζόν ή και τα δύο, ανάλογα και με τους όρους των συμβολαίων με τους πελάτες τους.
Όπως είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο Γιώργος Μανουσάκης, διευθύνων σύμβουλος της Κύκνος, «έχουμε κάνει κάποιες αναπροσαρμογές στα σχέδιά μας για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Προσαρμόζουμε τα συμβόλαιά μας έτσι ώστε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας. Φυσικά, μιλάμε για μειωμένη παραγωγή. Σε αυτήν τη βάση έχoυμε ελαχιστοποιήσει τα στοκ, αλλά, σίγουρα, εάν μας τύχει μια αντίστοιχη ζημιά την επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη για όλους μας».
Δεδομένου αφενός ότι οι φετινές ζημιές στην καλλιέργεια καθιστούν αβέβαιες τις προθέσεις καλλιέργειας αρκετών παραγωγών για την επόμενη σεζόν και αφετέρου ότι η ζήτηση για πρώτη ύλη θα είναι αυξημένη, η βιομηχανία κάνει ήδη λόγο για αυξημένα τιμολόγια το 2018/2019. Όπως είπε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Νομικός, πρόεδρος της Δ. Νομικός ΑΕ και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Βιομηχανικής Ντομάτας (WPTC), «θα υπάρξει μια τάση αύξησης, το μέγεθος της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως ότι «η εκτίμηση αυτή εδράζεται στις προσδοκίες για αύξηση και της τιμής του τελικού προϊόντος στη διεθνή αγορά».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]