Έρχονται κι άλλες βελτιώσεις στους δασικούς χάρτες
Εποικοδομητική η εκδήλωση της Ομοσπονδία Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας στην Αθήνα με πολλές απαντήσεις από τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο
Μια εποικοδομητική συζήτηση η οποία έδωσε απαντήσεις σε πολλά θέματα που αφορούν τους δασικούς χάρτες και που έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα μετά την ανάρτησή τους στην Ηλεία, σε αγρότες κυρίως και ιδιοκτήτες γης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στην Αθήνα, στην ενημερωτική εκδήλωση και ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας, στο Πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων. Προσκεκλημένος ήταν ο καταγόμενος από την Ηλεία αν. Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος που με την τοποθέτησή του έδωσε όλες τις απαιτούμενες απαντήσεις για τους δασικούς χάρτες και αναφέρθηκε αναλυτικά στις παραμέτρους της εγκυκλίου που εξεδόθη προχθές από το Υπουργείο, αλλά και σε περαιτέρω διοικητικές και νομοθετικές παρεμβάσεις, αφού δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν και άλλες εξειδικεύσεις σε αρκετά ζητήματα κυρίως σε ότι αφορά τα καμένα, εκτάσεις μεγάλες στην Ηλεία. Η εκδήλωση είχε Πανηλειακό χαρακτήρα και όχι μόνο, αφού πέρα από τους φορείς του νομού και εκπροσώπους συλλόγων ετεροδημοτών, παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι από την Μεσσηνία και την Αρκαδία, ενώ παρών ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας.
Ο κ. Φάμελλος αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατέθηκε, τόνισε ότι η παράταση που δόθηκε και η προθεσμία των 105 ημερών είναι αρκετή για να μελετήσουν και να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι τις αντιρρήσεις τους, δεν διεφάνη από την συζήτηση ότι θα υπάρξει και νέα παράταση όμως, σημείωσε ότι τα τέλη έχουν μειωθεί κατά το δυνατόν, ενώ προβλέπεται η μη καταβολή παραβόλων για τις περιπτώσεις κρατικών παραχωρητηρίων.
Απαντήσεις έδωσε και για τις αγροτικές εκτάσεις, τονίζοντας ότι με την τροπολογία αποστέλλεται ο κυρωμένος δασικός χάρτης στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, με τις περιοχές όπου δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις και στη συνέχεια, μετά την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων αποστέλλεται εκ νέου ο συμπληρωμένος και κυρωμένος δασικός χάρτης, που θα είναι ο οριστικός. Ανέφερε ακόμα ότι εξαιρούνται από την κύρωση των δασικών χαρτών οι εκτάσεις που, σύμφωνα με τη φωτοερμηνεία, δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις, και παρόλα αυτά έχουν συμπεριληφθεί εντός ευρύτερα αναδασωτέων εκτάσεων.
Το μεγάλο πρόβλημα όπως τονίστηκε και από τους ομιλητές, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Δ. Μανώλη, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλο, αλλά και από την πρώην βουλευτή της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου που τοποθετήθηκαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, είναι τα καμένα στην Ηλεία. Όπως είπε και ο κ Γεωργιόπουλος, όπου υπήρχε καπνός και φωτιά, χαρακτηρίστηκαν… δασικές εκτάσεις χωρίς περαιτέρω έρευνα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά πρόδηλα λάθη με την απεικόνιση των δασικών χαρτών, που όμως δεν εμφανίζονται καθόλου στους χάρτες. Μάλιστα η κ. Αυγερινοπούλου σημείωσε ότι «Σήμερα ακόμα ολόκληρες νομίμως δομημένες και αγροτικές περιοχές εμφανίζονται ως δασικές λόγω λανθασμένων απεικονίσεων. Η Κυβέρνηση πρέπει πρώτα να διορθώσει αυτά τα πρόδηλα λάθη και μετά να ζητά την υποβολή αντιρρήσεων και τα αντίστοιχα παράβολα από τους πολίτες.»
Τα πρόδηλα λάθη θα διορθωθούν
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας κ. Δημήτρης Μανώλης μιλώντας στην Πρωινή, όσον αφορά το θέμα των πρόδηλων λαθών ο κ. Φάμελος απάντησε ότι όπου υπάρχουν σφάλματα πολλά από αυτά θα διορθωθούν οίκοθεν. Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι στις περιπτώσεις των μεγάλων πυρκαγιών συμπεριελήφθησαν μέσα σε ευρύτερα περιγράμματα που χαρακτήριζαν τις εκτάσεις ως αναδασωτέες και εκτάσεις που ποτέ δεν είχαν δασικό χαρακτήρα, κάτι που δημιούργησε σύγχυση. Για το λόγο αυτό εξαιρούνται αυτές και μόνο οι εκτάσεις από τον χαρακτηρισμό τους ως αναδασωτέων. Τέλος για τα παρανόμως εκχερσωμένα δήλωσε ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την εξαγορά τους και πρόσθεσε ότι «η αίτηση εξαγοράς μπορεί και να γίνεται με τη σύνδεση με το σύστημα επιδοτήσεων του ΟΣΔΕ και αυτή να αναστέλλει την κύρωση για το αγροτεμάχιο. Δηλαδή να λειτουργεί ως αντίρρηση κατά κάποιον τρόπο, χωρίς να κάνουμε διπλές πράξεις. Σε σχέση με το κόστος εξαγοράς, ανέφερε ότι θα υπάρξουν υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση του κόστους εξαγοράς και τη μείωση του κόστους χρήσης και ένταξη αυτών των προβλέψεων σε δόσεις.
Ποια θέματα έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας
Πολλά ήταν και τα θέματα που έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος στον αν υπουργό Περιβάλλοντος τονίζοντας ότι τα προβλήματα ειδικά στην Ηλεία είναι πολλά και θα πρέπει να είναι ανοιχτός και ανά πάσα στιγμή που προκύπτει ένα θέμα, να μπορεί να το εξετάζει. Ο κ. Γεωργιόπουλος έθεσε μεταξύ άλλων το θέμα της μη καταβολής τελών από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ή τουλάχιστον για όσους έχουν πολλούς κλήρους να πληρώσουν ένα μόνο τέλος. Επίσης το θέμα των οικισμών – πολλοί από αυτούς έχουν χαρακτηριστεί σε διάφορους δήμους δασικοί- και επειδή θα πρέπει οι δήμοι να στείλουν διαγράμματα διορθωμένα και δεν έχουν την εξειδίκευση, να αναλάβουν τα Τεχνικά επιμελητήρια να το κάνουν. Επίσης το θέμα των παραποτάμιων εκτάσεων – όπως του Αλφειού- θέμα που δεν γνώριζε ο υπουργός, το θέμα των προσφυγικών οικισμών στην Κ. Παναγιά, Γλύφα κλπ όπου οι άνθρωποι έχουν παραχωρητήρια πριν τους χάρτες του 1945 και επίσης ζήτησε από τον κ. Φάμελλο να καθοριστεί το ύψος της εξαγοράς αγροτεμαχίων άμεσα, για να μην χαθεί το συγκεκριμένο δικαίωμα. Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε η εγκύκλιος που έχει σταλεί στα δασαρχεία, να γίνει άμεσα και διάταξη.