FOLLOW US: facebook twitter

Έλα στη θέση μου: Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την αναπηρία στη Βιβλιοθήκη Πύργου

Ημερομηνία: 02-07-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”64618″ img_size=”full”][vc_column_text]Πόσα άτομα με ειδικές ανάγκες υπάρχουν γύρω μας;

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 1.000.000 (ναι, καλά διαβάσατε, δεν είναι τυπογραφικό λάθος) ένα εκατομμύριο ανάπηροι ή ΑΜΕΑ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ένα ποσοστό 8-10% του πληθυσμού έχει κάποιας μορφής αναπηρία.

Και εμείς γιατί δεν τους βλέπουμε;

Πού είναι κρυμμένοι;

Ας αναλογιστούμε μήπως η κοινωνία μας δεν ευνοεί την παρουσία των ΑΜΕΑ στην καθημερινότητά μας;

Η κοινωνική και σχολική ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες νοείται ως μια συνεχή διαδικασία – προσπάθεια και όχι ως αποτέλεσμα.

Έχοντας αυτό ως βασική αρχή, ο κ. Νίκος Πανόπουλος, εκπαιδευτικός κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης και υποψήφιος διδάκτωρ ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η κ. Δήμητρα Σαραντοπούλου, Σχολικός Βοηθός ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και η κ. Αγάθη Ρηγοπούλου Γραμματέας του Συλλόγου ΑΜΕΑ «Ήλις» υλοποίησαν δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για την αναπηρία στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλοκαίρι στη Βιβλιοθήκη 2018». Στόχος των δραστηριοτήτων ήταν οι εξοικείωση των παιδιών με το «διαφορετικό».

Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση περιελάμβανε τα εξής:

1. Ομιλία της κ. Ρηγοπούλουστη διάρκεια της οποίας τα παιδιά κατανόησαν πως είναι να είσαι γονιός ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες

2. Προβολή της ταινίας «Pet Shop»στη διάρκεια της οποίας τα παιδιά αντιλήφθηκαν τόσο τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα άτομο με κινητικό πρόβλημα, όσο και το μήνυμα αισιοδοξίας που είχε ως στόχο να περάσει το συγκεκριμένο σενάριο.

3. Την προβολή της ταινίας διαδέχθηκε η δραστηριότητα με το αναπηρικό αμαξίδιο.
Τα παιδιά βίωσαν είτε καθήμενοι στο αμαξίδιο είτε ως συνοδοί την εύκολη προσβασιμότητα ή μη ενός κινητικά ανάπηρου σε ένα δημόσιο κτίριο της πόλης.

4. Ακολούθησε η δραστηριότητα ευαισθητοποίησης για την τύφλωση.
Τα παιδιά φορώντας γυαλιά θαλάσσης προσπάθησαν να αναγνώσουν κείμενα και να κατανοήσουν τις δυσκολίες ενός ατόμου με μερική τύφλωση.

Επιπλέον, γνώρισαν τη γραφή Braille και το εξάστιγμο σύστημα με τις κουκίδες. Ψηλάφισαν κείμενα γραμμένα σε Braille, προσπάθησαν να διαβάσουν λέξεις που έχουν αποτυπωθεί σε μορφή Βraille στο ασανσέρ, σε κουτιά φαρμάκωνκαι σε διάφορα προϊόντα, όπως σε ένα μπουκάλι γάλα. Τέλος, απέδωσαν την λέξη ΙΣΟΤΗΤΑ σε μορφή Braille.

1. Μπήκαν στη θέση ενός ατόμου του οποίου η λεπτή ή αδρή κινητικότητα των άκρων του δεν λειτουργούν σωστά. Έτσι, προσπάθησαν να ζωγραφίσουν με το στόμα κατανοώντας ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αδυναμίες αλλά κυρίως δεξιότητες που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.

2. Η προτελευταία δραστηριότητα αφορούσε τους παιδικούς ήρωες των παιδιών.
Οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα κολάζ-comic. Σε αυτό αποτύπωσαν ήρωες με ειδικές ανάγκες και πρόσθεσαν διαλόγους αλλάζοντας των περιεχόμενο των παραμυθιών κατανοώντας το μήνυμα ότι η διαφορετικότητα δεν είναι μειονεξία. Τέλος, ήρθαν «αντιμέτωποι» με λέξεις μπροστά από έναν καθρέφτη και προσπάθησαν να τις διαβάσουν ώστε να κατανοήσουν τις δυσκολίες που έχουν ορισμένα άτομα με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1530513257366-e5c071e8-032d-6″ include=”64619,64620,64621″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot