FOLLOW US: facebook twitter

Έγγραφο της ΤτΕ «καίει» Καραμανλή: Η επίθεση του ΠΑΣΟΚ και η περίεργη σιωπή της ΝΔ

Ημερομηνία: 08-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”48906″ img_size=”full”][vc_column_text]Tο εσωτερικό έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας για τον «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» το φθινόπωρο του 2009, επί κυβέρνησης Καραμανλή, αναζωπυρώνει την αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τον υπεύθυνο της οικονομικής κατάρρευσης και της ένταξης της χώρας στην εποχή των μνημονίων.

Το εν λόγω εσωτερικό έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας, στοιχεία του οποίου δημοσίευσε η «Καθημερινή της Κυριακής», είχε ως παραλήπτη τον τότε κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Γιώργο Προβόπουλο, και εστάλη στις 6 Οκτωβρίου του 2009, δύο ημέρες δηλαδή μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και μία ημέρα πριν ορκιστεί πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σε αυτό καταγράφονται η τραγική πορεία της ελληνικής οικονομίας βάσει των στοιχείων στο πρώτο εννιάμηνο του 2009. «Με βάση τα έως τώρα στοιχεία και τις εξελίξεις, καθώς και τις διαφαινόμενες προοπτικές, ευρισκόμεθα ενώπιον ενός πρωτοφανούς δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ο οποίος δεν δικαιολογείται, παρά μόνο σε πολύ μικρό βαθμό, από την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι η παρούσα δημοσιονομική θέση της χώρας δεν είναι διατηρήσιμη», επεσήμαναν οι συντάκτες της έκθεσης.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «τα δημοσιονομικά μεγέθη παρουσίασαν περαιτέρω σημαντική επιδείνωση τον μήνα Σεπτέμβριο», όταν οι μηνιαίες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ τα μηνιαία έσοδα μειώθηκαν κατά 24,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και αυτό είχε αποτέλεσμα το ταμειακό δημοσιονομικό έλλειμμα του εννιαμήνου (μέχρι και Σεπτέμβριο του 2009) να είναι 9,7%

Λόγω των εξελίξεων αυτών, σημειώνεται στο έγγραφο, το ταμειακό έλλειμμα του Σεπτεμβρίου έφτασε το 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 1% κατά μέσον όρο στο προηγούμενο οκτάμηνο. Το ταμειακό δημοσιονομικό έλλειμμα, ως αποτέλεσμα, υπολογίζεται κατ’ ελάχιστον στο 9,7% στο εννιάμηνο και το ταμειακό πρωτογενές έλλειμμα σε 5,9% του ΑΕΠ.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τη διεύθυνση οικονομικών μελετών της ΤτΕ, «αυξήθηκαν κατά 16,4%» σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, «λόγω αύξησης των πρωτογενών δαπανών» (των δαπανών εκείνων που δεν αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους). Πιο συγκεκριμένα, η έκρηξη των δαπανών οφειλόταν στην αύξηση των επιδομάτων (κοινωνικής αλληλεγγύης, ανέργων, πολυτέκνων κ.ο.κ.), «στην καθιέρωση ειδικών μισθολογίων για τους δικαστικούς και τους ιατρούς του ΕΣΥ», στην αυξημένη επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων, κ.ά.

Σημειώνεται επίσης στο έγγραφο ότι «εκκρεμούν ακόμα» (για το τελευταίο τρίμηνο) οι αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και στο ΕΚΑΣ, αλλά και υποχρεώσεις του Δημοσίου ύψους 15 δισ. ευρώ. H επιχορήγηση των τεσσάρων μεγαλύτερων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ) για το σύνολο του έτους θα έφτανε τα 11,026 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,36 δισ. ευρώ περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα. Αναφερόμενο στις εξαγγελίες της κυβέρνησης Καραμανλή περί περικοπών, το σημείωμα της ΤτΕ τονίζει ότι οι αποφάσεις «που έχουν ληφθεί από την αρχή του έτους έως σήμερα σχετικά με τις δαπάνες όχι μόνο δεν συνάδουν με οποιαδήποτε προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών αλλά κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Ανακριβή στοιχεία στη Eurostat;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά των συντακτών της έκθεσης σχετικά με τα στοιχεία που είχε στείλει η Ελλάδα στη Eurostat. Ειδικότερα αναφέρεται πως «με βάση τις ως άνω εξελίξεις, το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα διαμορφωθεί μεταξύ 30 και 35 δισεκ. ευρώ, ή 12,0% με 14,0% του ΑΕΠ». Μάλιστα, όπως αναφέρουν, αν συνεχιστεί η τάση του Σεπτεμβρίου, το έλλειμμα «ενδεχομένως να προσεγγίσει» το 15% του ΑΕΠ.

Ως εκ τούτου, τονίζεται, «οι εκτιμήσεις που γνωστοποιήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου στην Eurostat στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος ήταν εξαιρετικά αισιόδοξες». Σε άλλο σημείο του εγγράφου σημειώνεται ότι «ενώ όλοι οι δείκτες του εννεαμήνου υποδηλώνουν διπλάσιο έλλειμμα σε σχέση με το 2008, η γνωστοποίηση προς τη Eurostat εκτιμά ότι το έλλειμμα θα παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητο». Η εν λόγω αναφορά σχετίζεται με την εκτίμηση της τότε κυβέρνησης, λίγες ημέρες πριν από την ήττα στις εκλογές, πως το έλλειμμα του 2009 θα έκλεινε στο 5,9% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου στα επίπεδα που είχε κλείσει το προηγούμενο έτος, το 2008.

Η αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ

Τη δημοσιοποίηση του εγγράφου εκμεταλλεύτηκε άμεσα το ΠΑΣΟΚ για να καλύψει τις δικές του ευθύνες στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές προκύπτουν από τη διακυβέρνηση της χώρας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σε σχετική ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται πως με την εσωτερική έκθεση της ΤτΕ καταρρίπτονται οι «μύθοι» σχετικά με τον οικονομικό εκτροχιασμό της χώρας και τους «πραγματικούς υπαίτιους», οι οποίοι «επιχειρούν συστηματικά  την τελευταία οκταετία να μεταθέσουν  τις ευθύνες  στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του 2009». Επιπλέον σημειώνει πως «η κυβέρνηση Καραμανλή ψευδόμενη (σημ: σχετικά με το έλλειμμα) στο εξωτερικό ως προς την πραγματική κατάσταση της οικονομίας απαξίωσε την αξιοπιστία της χώρας».

Περίεργη σιωπή στη ΝΔ

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός πως η ΝΔ, δύο 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της έκθεσης, δεν έχει εκδώσει ακόμη κάποια ανακοίνωση για να υπερασπιστεί επίσημα τον Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνησή του. Η στάση της ηγεσίας της ΝΔ, η δημοσίευση του εγγράφου στην φιλική της «Καθημερινή», αλλά και ο χρόνος, δημιουργούν ερωτήματα, καθώς είναι γνωστό πως στο εσωτερικό του κόμματος η μάχη των διαφόρων «στρατοπέδων» μαίνεται και οι Καραμανλικοί έχουν επανηλλειμένα εκφράσει – δημόσια και παρασκηνιακά – την αντίθεσή τους για την αντιπολιτευτική γραμμή Μητσοτάκη και την ενίσχυση των ακραίων φωνών, όπως αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot