FOLLOW US: facebook twitter

Τρεις προτάσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ

Ημερομηνία: 08-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Tρία ονόματα θα παρουσιάσει σε Ελλάδα και πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews πάνω στο τραπέζι βρίσκονται ονομασίες «Βόρεια Μακεδονία», «’Ανω Μακεδονία» και «Nova Macedonia», αν και ο Νίμιτς δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή να προτείνει και νέα σύνθετη ονομασία. Τα ονόματα αυτά φέρονται να έχουν επιλεγεί από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ μεταξύ άλλων προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι, όπως «Μακεδονία του Βαρδάρη» (Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια), «Σλαβοματσεντόνιγια» (Σλαβική Μακεδονία), πρόταση που δεν φαίνεται να δέχονται οι Αλβανοί των Σκοπίων κ.ά.

«Δεν πρέπει να σέρνεται για πολύ καιρό το θέμα και να ταλαιπωρεί και την ελληνική κοινωνία», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο μίνι υπουργικό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει «ημερομηνία λήξης» των διαπραγματεύσεων για το όνομα της γειτονικής χώρας και πως, αν δεν υπάρξει προοπτική επίλυσης, ο Μάρτιος θα είναι ο καταλυτικός μήνας των συζητήσεων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Α. Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις αμέσως μόλις υπάρξουν τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της FYROM.

Την Τρίτη επισκέπτεται την Αθήνα ο αντιπρόεδρος της FYROM Μπούγιαρ Οσμάνι, ο οποίος, ως αλβανόφωνος, στηρίζει λύση στο όνομα, πλην όμως το πρόβλημα για τον Ζόραν Ζάεφ στη χώρα του για το συγκεκριμένο θέμα είναι οι σλαβομακεδόνες, στελέχη των οποίων τον κατηγορούν ήδη περίπου ως… «πράκτορα των Τιράνων». Ωστόσο ο Μπούγιαρ Οσμάνι, που θα συναντηθεί με τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, θα μεταφέρει στην ηγεσία των Σκοπίων τις ελληνικές θέσεις. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η επίσκεψη στα Σκόπια στις 17 και 18 Ιανουαρίου του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις ηγετικών στελεχών του διεθνούς παράγοντα.

Στην Αθήνα επικρατεί αισιοδοξία ότι με τη νέα κυβέρνηση της FYROM υπάρχουν προοπτικές επίλυσης του προβλήματος. Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών «κρατούν μικρό καλάθι» για το αποτέλεσμα που θα υπάρξει, πρώτα απ’ όλα καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι ο Ζόραν Ζάεφ είναι σε θέση να επιβάλει τις αποφάσεις του στη χώρα του. Πολύ περισσότερο που υπάρχει σαφέστατη προεκλογική δέσμευσή του ότι οποιαδήποτε λύση προκύψει από τις διαπραγματεύσεις θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ένα δημοψήφισμα όμως θεωρείται ότι θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου γίνονται παρασκηνιακές προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί.

Μετά την πρόταση Νίμιτς, ωστόσο, οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές και τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου θα διαφανεί οριστικά εάν θα υπάρξει φως ή όχι στο βάθος του τούνελ για το ονοματολογικό. Σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης εάν διαφανεί θετικό κλίμα μετά την πρόταση Νίμιτς, είναι πολύ πιθανό να συναντηθούν στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ, εφόσον τελικά ο έλληνας πρωθυπουργός μεταβεί στο ελβετικό θέρετρο για το Οικονομικό Φόρουμ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος