Ζωντανό το μήνυμα του Πολυτεχνείου 45 χρόνια μετά…
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”75796″ img_size=”full”][vc_column_text]
Πορεία αύριο στον Πύργο από την Επιτροπή Ειρήνης-Σήμερα οι εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία της Ηλείας
Ζωντανό και διαχρονικό παραμένει το μήνυμα του Πολυτεχνείου 45 χρόνια μετά την ηρωϊκή εξέγερση των φοιτητών και σπουδαστών που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 με την κατάληψη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου της Αθήνας και η οποία κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου όταν τα τανκς έσπασαν τις πύλες. Σήμερα για άλλη μία φορά, οι ελεύθεροι άνθρωποι και οι δημοκρατικοί πολίτες, υψώνουν τη σημαία του Πολυτεχνείου με τα αιτήματά τους αναβαπτισμένα στους σύγχρονους, ασυμβίβαστους κοινωνικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας, με κορύφωση την μεγάλη πορεία στην Αθήνα.
Το Πολυτεχνείο επειδή φέτος πέφτει ημέρα Σάββατο, με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας γιορτάζεται σήμερα σε όλα τα σχολεία της χώρας και της Ηλείας, με επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι μαθητές και οι σύλλογοι καθηγητών και δασκάλων. Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί αύριο Σάββατο 17 Νοέμβρη όπου η Επιτροπή Ειρήνης Ηλείας καλεί το λαό της περιοχής, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνει ώρα 6:30 μ.μ. στην πλατεία ΟΤΕ στον Πύργο. Τα πάντοτε ζωντανά συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, βρίσκονται και στην περίοδο που διανύουμε στην αιχμή της επικαιρότητας και είναι εκείνα που θα ακουστούν για μια ακόμα φορά.
Σήμερα ο εορτασμός του Πολυτεχνείου στο Δήμο Ήλιδας
Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 17η Νοέμβρη πραγματοποιεί ο Δήμος Ήλιδας. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν την Παρασκευή και συγκεκριμένα στις 11 το πρωί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αμαλιάδα από τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, με επικεφαλής δασκάλους, καθηγητές και βαθμοφόρους.
Στις 11:15 π.μ. Απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας, με την συμμετοχή των μαθητών του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας και στις 11:30 π.μ. Κατάθεση στεφάνων από φορείς και αρχές του Δήμου Ήλιδας. Χρέη εκφωνήτριας αναλαμβάνει η κα Ιωάννα Σκουτέρη.
Επίσημη έρευνα και στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Οι 24 αναγνωρισμένοι νεκροί του Πολυτεχνείου
Η θλιβερή πραγματικότητα είναι πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν εκείνοι οι αμετανόητοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν μια ιστορική αλήθεια στα όρια του αυταπόδεικτου και να ασχημονούν κατά της συλλογικής μνήμης και της τιμής των νεκρών του Πολυτεχνείου. Ο παραλογισμός είναι τόσο πασιφανής, καθώς η ίδια η δικτατορία το ίδιο βράδυ της εισβολής για την αποκατάσταση της τάξης είχε ανακοινώσει την ύπαρξη 4 νεκρών, αριθμό που σε επόμενο χρονικό σημείο ανέβασε σε 15.
Οι επώνυμοι νεκροί:
Σύμφωνα με έρευνα και σύγκριση στοιχείων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, έχουν καταγραφεί 24 πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις νεκρών, ενώ υπάρχει και ένας κατάλογος 16 περιπτώσεων που προκύπτουν βάσιμα ως νεκροί, από επίσημες και επώνυμες καταθέσεις. Μεταξύ των 24 νεκρών του Πολυτεχνείου, ο δικός μας Βασίλης Φάμελος από τον Πύργο
1. Μεταξύ των 24 νεκρών του Πολυτχνείου, ο δικός μας Βασίλης Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα.
Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών.
2. Σπυρίδων Κοντομάρης του Αναστασίου, 57 ετών, δικηγόρος (πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ένωσης Κέντρου), κάτοικος Αγίου Μελετίου, Αθήνα.
3. Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα.
4. Σωκράτης Μιχαήλ, 57 ετών, εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας, κάτοικος Περιστερίου Αττικής.
5. Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών, φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας.
6. Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών, φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας Κουντουριώτου 7, Κουκάκι.
7. Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, από τα Καλάβρυτα, κάτοικος Περιστερίου Αττικής.
8. Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου.
9. Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, από το Παρθένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια, Αθήνα, εργάτης.
10. Αικατερίνη Αργυροπούλου σύζυγος Αγγελή, 76 ετών, κάτοικος Κέννεντυ και Καλύμνου, Αγιοι Ανάργυροι Αττικής.
11. Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής.
12. Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών, ηλεκτρολόγος, από τον Πειραιά, κάτοικος Χίου 35, Αιγάλεω.
13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών, μαθητής, από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα.
14. Δημήτριος Παπαϊωάννου, 60 ετών, διευθυντής ταμείου αλευροβιομηχάνων, κάτοικος Αριστομένους 105, Αθήνα.
15. Γεώργιος Γεριτσίδης του Αλεξάνδρου, 47 ετών, εφοριακός υπάλληλος, κάτοικος Ελπίδος 29, Νέο Ηράκλειο Αττικής.
16. Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών, εργαζόμενη μαθήτρια, από τα Αμπελάκια Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος.
17. Δημήτρης Θεοδώρας του Θεοφάνους, 5 ετών, κάτοικος Ανακρέοντος 2, Ζωγράφου.
18. Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, 43 ετών, Αφγανός τουρκικής υπηκοότητας, ταχυδακτυλουργός, κάτοικος Μύρων 10, Αγιος Παντελεήμονας, Αθήνα.
19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, από το ΚεράσοΒο Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα.
20. Ανδρέας Κούμπος του Στέργιου 63 ετών, βιοτέχνης, από την Καρδίτσα, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός.
21. Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, από τη Μυτιλήνη, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα.
22. Κυριάκος Παντελεάκης του Δημητρίου, 44 ετών, δικηγόρος, από την Κροκέα Λακωνίας, κάτοικος Φερρών 5, Αθήνα.
23. Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών, από τον Πειραιά, κάτοικος Νικο-πόλεως 4, Καματερό Αττικής.
24. Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, 22 Ιωάννης Μικρώνης ετών, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Ανω Αλισσό Αχαΐας.Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, ο τραυματισμός του συνέβη στην Πάτρα, άλλες όμως πληροφορίες τον τοποθετούν στην Αθήνα. Η περίπτωση του παραμένει υπό έρευνα.
Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών Πύργου: Ψήφισμα για την Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Κάθε Νοέμβρη, ο νους και η καρδιά όλων μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο, στην εξέγερση των φοιτητών, της ηρωικής νεολαίας κατά της χουντικής τυραννίας, το Νοέμβρη του 1973.
Το Πολυτεχνείο, δεν είναι, απλά, μια επέτειος. Είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς του αγώνα για δημοκρατία, ένα διαχρονικό σύμβολο της απαίτησης για ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Τα συνθήματα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και «Εθνική Ανεξαρτησία», σήμερα, 45 χρόνια από την εξέγερση ενάντια στον ολοκληρωτισμό των συνταγματαρχών, ενάντια σε αυτούς που καταπατούσαν συστηματικά την ελευθερία των πολιτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ηχούν επίκαιρα και διαχρονικά.
Σήμερα που ο λαός μας συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές και την αδιάκοπη εξαθλίωση, αντιμέτωπος με τη διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και Υγείας,σήμερα που τα συσσίτια έχουν επανέλθει στα σχολεία, τα διδάγματα του Πολυτεχνείου μας δείχνουν πως όταν ο λαός θέλει, μπορεί. Μπορεί και πρέπει να πάρει την υπόθεση των αγώνων στα χέρια του.
Να δώσει σκληρούς αγώνες για την παιδεία, για το εισόδημα, για τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, για τις δημοκρατικές κατακτήσεις που αμφισβητούνται με βίαιο τρόπο.
Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί αλλά και το σύνολο των εργαζομένων με συνέπεια περιφρουρούμε τη δημοκρατία και το αγαθό της δημοσίας παιδείας. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου μας εμπνέει και μας καθοδηγεί.
Το Πολυτεχνείο ζει. Ζει μέσα στις καρδιές όλων εκείνων που αντιλαμβάνονται ότι η ελευθερία είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να αγωνίζεται κανείς.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]