FOLLOW US: facebook twitter

Zizanio News: «To Χρυσόψαρο»

Ημερομηνία: 11-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους (Κριτική Επιτροπή Παιδιών)

Κριτική ταινίας από τους: Χάρη Φαφά, Στέλιο Λύγκα & Αλέξανδρο Τσαπάρα

Αφού παρακολουθήσαμε την ταινία «To Χρυσόψαρο», του σκηνοθέτη Γιώργου Αγγελόπουλου, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε τις σκέψεις μας για το νόημα και τα μηνύματα που προσπαθούσε να περάσει. Το έργο έχει ως θέμα την απόρριψη της διαφορετικότητας από τους γονείς του πρωταγωνιστή και την περιθωριοποίησή του. Η ταινία στοχεύει στο να εξαλείψει τα στερεότυπα από τον περιορισμένο πνευματικό κόσμο των γονέων και να τους ωθήσει να δεχθούν την μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Είναι μια ταινία που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει γιατί είναι ικανή να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες του θεατή σχετικά με κάθε είδους σεξουαλικότητα.

 

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Κάθε άνθρωπος είναι ένα ψηφιδωτό από διάφορα χαρακτηριστικά…»

Συνέντευξη του σκηνοθέτη στους: Μαρισόφη Καλομοίρη, Τζωρτζίνα Αργυροπούλου, Φώτη Παπαδόπουλο & Γιώργο Αθανασόπουλο

Πώς προέκυψε η ιδέα της ταινίας σας «Το Χρυσόψαρο»;

Είναι μια αρκετά προσωπική μου ιστορία. Δεν έχει γίνει ακριβώς έτσι όπως την αποτύπωσα, αλλά έχει αρκετές στιγμές που έζησα και εγώ με τον πατέρα μου, και όλα αυτά λειτούργησαν σαν έμπνευση για να ανέβει η ταινία.

Τι σημαίνει για εσάς ο μικρός Στρατής;

Ο Στρατής είναι ένα παιδί της ηλικίας του, δεν έχει σημασία τι του αρέσει, πώς συμπεριφέρεται, γιατί κάθε παιδί μπορεί να συμπεριφέρεται και να σκέφτεται όπως θέλει αυτό. Είναι ένα παιδί που δεν τον νοιάζει καθόλου η γνώμη των άλλων και θα κάνει αυτό που θέλει. Θεωρώ ότι έτσι πρέπει να συμπεριφέρονται όλα τα παιδιά.

Ποια ήταν η αφορμή που σας ώθησε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τον κινηματογράφο;

Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω επάγγελμα την ενασχόληση με τον κινηματογράφο, γιατί ήταν κάτι που απλά το απολάμβανα ως θεατής και μόνο. Το να έχω την δυνατότητα να το σπουδάσω και τελικά να το εξασκήσω είναι για εμένα ευλογία και μακάρι να  συνεχίσω να το κάνω όσο μου επιτρέπουν οι συνθήκες οι οποίες ζούμε όλοι μας.

Υπάρχει κάποιος σκηνοθέτης που να είναι πρότυπο για εσάς και γιατί;

Είναι πολλοί. Ο Κιούμπρικ είναι ένας από τους αγαπημένους μου, γιατί έκανε ταινίες επικές, έκανε ταινίες από όλα τα είδη, έκανε ταινίες που ήταν χτισμένες στην λεπτομέρεια και που πραγματικά θα μείνουν στην ιστορία γιατί ακριβώς έδωσε την δική του ταυτότητα σε κάθε του έργο.

Πώς βλέπετε τον τρόπο που εκφράζονται τα παιδιά μέσω των ταινιών;

Πιστεύω ότι είναι πολύ ελπιδοφόρο και αυτό που γίνεται στο Φεστιβάλ, αλλά και γενικά το ότι τα νέα μέσα έχουν κάνει τόσο εύκολο να μπορεί κάθε παιδί να γυρίσει κάτι και να το ανεβάσει στο Youtube. Εγώ θεωρώ ότι είναι πολύ όμορφο όλο αυτό και είναι πολύ σημαντικό να εκφράζονται τα παιδιά με όποιο τρόπο μπορούν μεταξύ των οποίων και το βίντεο.

Κατά την γνώμη σας πώς νομίζετε ένας γονιός ότι μπορεί να διαχειριστεί την ομοφυλοφιλία του παιδιού του;

Κατά την γνώμη  μου θα έπρεπε να μπορούσε να το διαχειριστεί όπως αν του έλεγε το παιδί του ‘’δεν μου αρέσουν τα φασόλια’’, αλλά αυτό είναι προσωπική μου άποψη. Κάθε άνθρωπος δεν ταχτοποιείται μόνο από την σεξουαλική του προτίμηση. Κάθε άνθρωπος είναι ένα ψηφιδωτό από διάφορα χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων και η σεξουαλική ταυτότητα. Δεν πιστεύω ότι χαρακτηρίζει κάποιον και ούτε θα έπρεπε.

Έχετε λάβει μέρος σε παρόμοια Φεστιβάλ;

Έχω λάβει μέρος με τις σπουδαστικές μου ταινίες διάφορα Φεστιβάλ, αλλά αυτή είναι πρώτη μου ταινία μετά την σχολή, επομένως το ότι κάνω πρεμιέρα σε αυτό το Φεστιβάλ με το κοινό ακριβώς που ήθελα είναι πολύ σημαντικό.

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στο δικό μας Φεστιβάλ;

Γνώριζα  ότι είναι ένα από τα καλύτερα Φεστιβάλ στην Ελλάδα και από τα καλύτερα στην Ευρώπη για παιδιά. Επομένως την ταινία την έφτιαχνα με το σκεπτικό να μπορούν να την δουν παιδιά και νεαρά άτομα, οπότε δεν ήθελε και πολύ σκέψη, ήταν η πρώτη μου επιλογή.

Ποια είναι η γνώμη και η εμπειρία σας μέχρι στιγμής απ’ το Φεστιβάλ;

Η αλήθεια είναι ότι επειδή δούλευα ήρθα πριν λίγες ώρες και δεν έχω προλάβει να το ζήσω το Φεστιβάλ, αλλά θα κάτσω λίγες μέρες ακόμα οπότε ανυπομονώ να δω όλες τις δράσεις και τις προβολές που θα γίνουν. Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι εδώ πέρα και να είμαι μέλος όλου αυτού του όμορφου πράγματος.

Επισκεφτείτε το blog των παιδιών zizanionews.wordpress.com για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος