FOLLOW US: facebook twitter

Zizanio News – Anis Lassoued: “Για τα παιδιά το να κάνεις ταινία είναι ένα αστείο”

Ημερομηνία: 13-12-2022 | Συντάκτης:

Συνέντευξη του βραβευμένου Anis Lassouedσκηνοθέτη της ταινίας «Μια δεύτερη ζωή / A Second Life», Τυνησία /Tunisia, 93′, 2021”στους Ιάσονα Λουκίσα & Νίκο Νικολόπουλο 

  • Βραβείο Σενάριο Ταινίας Μεγάλου Μήκους
  • Βραβείο ΟΚΛΕ
  • Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» 
  • Βραβείο CIFEJ 

Είμαστε  εδώ σήμερα με τον κύριο Annis και την ταινία του που θα παρακολουθήσουμε σε λίγο με τίτλο “Second life” στα Αραβικά. Διαβάσαμε ότι πρόκειται για μία οικογένεια η οποία βοηθάει ένα παιδάκι που είχε ένα ατύχημα. Οι δύο οικογένειες έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους; Ποιο ήταν το κίνητρο για να φτιάξετε την ταινία αυτή; 

Δεν θα ήθελα να μιλήσω πολύ για την υπόθεση της ταινίας, αλλά αυτή η ταινία είναι εμπνευσμένη από την πραγματικότητα και έψαξα αρκετά για να βρω τους κατάλληλους ηθοποιούς. Πρωταγωνιστούν δυο μικρά αγοράκια από δύο τελείως διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα και στην ουσία είναι η αντιπαράθεση των επιλογών που κάνουν οι γονείς και των επιλογών που κάνουν τα παιδιά.

Είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα; Πιστεύετε ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα;

Σαφώς και θα μπορούσε να συμβεί και στην πραγματικότητα και σίγουρα συμβαίνει συνέχεια στον κόσμο. Πιστεύουμε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει στην πραγματικότητα, αλλά κάποιοι άνθρωποι το έχουν κάνει, και συνεχώς σε όλα τα κοινωνικά υπόβαθρα ο ένας βοηθάει τον άλλον και στο τέλος επωφελούνται όλοι.

Διαβάσαμε ότι είναι η πρώτη σας φορά που κάνετε ταινία μεγάλου μήκους. Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντήσατε στην παραγωγή της; 

Όλες μου οι ταινίες μιλάνε για τα παιδιά και είναι για παιδιά. Νομίζω πως το να δουλεύω με τα παιδιά είναι δύσκολο, επειδή χρειάζεται περισσότερο χρόνο, περισσότερα χρήματα για να φτιάξεις αυτές τις ταινίες. Αλλά οι ταινίες μεγάλου μήκους είναι περισσότερο δύσκολες επειδή, για παράδειγμα σε αυτή την ταινία “Second Life” χρησιμοποίησα οκτώ κινηματογραφικά κόλπα επειδή μερικές φορές κινηματογραφώ, μερικές φορές όχι. Επειδή έχω 5 παιδιά στην ταινία, τα οποία δεν είναι επαγγελματίες, κανένας δεν είναι επαγγελματίας. Έχω κάνει τρεις μήνες workshop πριν από την ταινία, για να προετοιμάσω το γύρισμα, να προετοιμάσω τον ηθοποιό. Πολλές προετοιμασίες.. είναι μία μεγάλη επένδυση, από την παραγωγή, από την διεύθυνση, από την ομάδα και πιστεύω πως για μία ταινία μεγάλου μήκους χρειάζεται περισσότερη σύγκριση από την ομάδα, από τον παραγωγό. Ειδικότερα, αν θες να κάνεις κάτι για την παιδική ηλικία και ο πρωταγωνιστής σου, οι ήρωες σου, είναι παιδιά, αλλά όχι επαγγελματίες ηθοποιοί. Αυτό είναι μια δυνατή δουλειά, μια δύσκολη δουλειά πρέπει να έχουμε θετικότητα για να γυρίσουμε και πολλές φορές τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για την επαγγελματικότητά σου, για τα γυρίσματα, για τα λεφτά και πολλές φορές δεν έχουν όρεξη για γυρίσματα και για αυτό πολλές πολλές φορές πρέπει να το αποδεχτείς αυτό, η ομάδα πρέπει να το αποδεχτεί γιατί έτσι είναι. 

Ναι μπορώ να το καταλάβω τη δυσκολία, γιατί συνήθιζα να παίζω θέατρο, όχι ταινίες, και τώρα μπορώ να καταλάβω, που μεγάλωσα, τη δυσκολία ενός σκηνοθέτη. Ειδικά όταν μιλάμε για πολλά παιδιά είναι δύσκολο να τα βάλεις σε τάξη, να τα κάνεις να νιώσουν ότι είναι αφοσιωμένοι σε αυτό. 

Όμως είναι πολύ διαφορετικό, στο θέατρο δεν είναι τόσο δαπανηρό, η κάθε μέρα γυρισμάτων είναι χρήμα και η παραγωγή πρέπει να φροντίσει αυτό το θέμα. Τα παιδιά, τα αγόρια γυρίζουν για έξι ώρες πριν το οτιδήποτε αν και όχι κάθε μέρα και κάποιες φορές δεν θέλουν να γυρίσουν ή είναι εκτός παιχνιδιού. Δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί. Πρέπει να αντιληφθείς, να αποδεχτείς, γιατί για τα παιδιά δεν είναι ταινία, δεν είναι δουλειά, είναι ένα αστείο. 

Είναι όλη ταινία γυρισμένη στην Τυνησία;

Ναι είναι 100% δουλειά στην Τυνησία, παραγωγή, χρήματα, ηθοποιία και τεχνικά. 

Υπήρξαν δυσκολίες μιλώντας για τη περιοχή της Τυνησίας, ειδικές δυσκολίες; Για παράδειγμα εδω στην Ελλάδα είναι δύσκολα οικονομικά και όσον αφορά στις τοποθεσίες είναι δύσκολο να βρεις καλά πλάνα. 

Είναι δύσκολα παντού στον κόσμο, πρέπει να επιλέξεις την τοποθεσία ή να φτιάξεις τη τοποθεσία. Στην πιο σημαντική τοποθεσία έχουμε οικοδομήσει ένα μικρό σπίτι σε αυτή τη ταινία που είναι χρήματα, επενδύσεις από την παραγωγή, από τον σκηνοθέτη, είναι μια ταινία. Φυσιολογικά έχεις αυτή την πραγματικότητα που βοηθά το κοινό εδώ που εκτιμά την ταινία. 

Είναι μια ξεχωριστή ταινία, πολύ ανεξάρτητη. 

Ανυπομονώ να τη δω τόσο πολύ! Διάβασα το σενάριο και θεωρώ θα είναι υπέροχη.. άρα θα σας δούμε μέσα.. σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Merci

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του σκηνοθέτη της βραβευμένης ταινίας «Second Life», Anis Lassoued, στους Ιάσονα Λουκίσα & Νίκο Νικολόπουλο και δηλώσεις του έπειτα από την τελετή λήξης του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους στη Ζωή Φλώκου

Ζιζάνια: Ιάσονας Λουκίσας, Νίκος Νικολόπουλος, Φώτης Λιανός, Σταύρος Μπέλλος, Ζωή Μπέκιου

Κάμερα: Τζίμης Γεωργιόπουλος

Μοντάζ: Τζίμης Γεωργιόπουλος

Μετάφραση: Φώτης Λιανός, Χάρης Φάφας, Μαρία Φλώκου

Υποτιτλισμός: Σοφία Τσαπάρα

Συντονισμός εργαστηρίου: Ηρώ Ρήγα

Βοηθός εργαστηρίου: Μαρία Φλώκου

Παραγωγή: Αέναον ΚοινΣΕπ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia