FOLLOW US: facebook twitter

Σταφιδοπαραγωγοί Ηλείας: Ζητούν την ένταξη της κορινθιακής σταφίδας στα deminimis και συνάντηση με Γεωργαντά

Ημερομηνία: 20-01-2023 | Συντάκτης:

Επιστολή Ηλείων σταφιδοπαραγωγών στον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Περιφερειάρχη και τους βουλευτές

Το άλυτο πρόβλημα της σταφίδας, επαναφέρει με επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον περιφερειάρχη και τους Ηλείους βουλευτές, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμαλιάδας και η Ομάδα Παραγωγών βιομηχανικής τομάτας και κορινθιακής σταφίδας « ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ». Με την επιστολή τους αυτή ζητούν την ένταξη της Κορινθιακής σταφίδας στα deminimis  στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων, προκειμένου να στηριχθούν οι σταφιδοπαραγωγοί και να μην χρεοκοπήσουν και φυσικά συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσία του περιφερειάρχη και των βουλευτών του νομού, για να του εκθέσουν συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είναι γεγονός ότι η κορινθιακή σταφίδα αν συνεχιστεί έτσι, πάει για ξερίζωμα και το προϊόν σε λίγο θα σβήσει από τον χάρτη της Ηλείας αν δεν δημιουργηθούν σοβαρές προϋποθέσεις για την στήριξη της και μια από αυτές είναι σιγουρα  σε πρώτη φάση η ένταξη στις κρατικές ενισχύσεις.

Ειδικότερα στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος  αναφέρει τα εξής:

«Αγανακτισμένοι οι σταφιδοπαραγωγοί μέλη μας, βλέπουν για 3η χρονιά να μην μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους και δίνουν την κορινθιακή σταφίδα σε εξευτελιστικές τιμές. Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα προέκυψε από το Απόθεμα αλλά και λόγω κοβιντ και του πολέμου στην Ουκρανία. Οι σταφιδοπαραγωγοί μας που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας, μη έχοντας άλλη εναλλακτική λύση λόγω μειονεκτικότητας της τοποθεσίας, αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο της χρεοκοπίας. Τα κτήματα θα εγκαταλειφθούν με αποτέλεσμα να έρθει η οικονομική καταστροφή σε πολλές δημοτικές ενότητες της Ηλείας.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι πρέπει να ενταχθεί η Κορινθιακή σταφίδα στα deminimis και να υπολογιστεί ότι τα τρία τελευταία χρόνια η σταφίδα πωλείται κάτω του 1 ευρω, όταν το κόστος φτάνει τα 1,5 ευρώ. Οι παραγωγοί περιμένουν άμεσες λύσεις και γι αυτό ζητάμε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσία του περιφερειάρχη και των βουλευτών του νομού. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος