FOLLOW US: facebook twitter

Ζητούν επαναφορά ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών και μείωση συντελεστή προστίμου για πολεοδομικές παραβάσεις

Ημερομηνία: 13-03-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Επιστολή Ν.Ε. ΤΕΕ Ηλείας στους Βουλευτές

Την άμεση και ταχεία παρέμβασή των Ηλείων βουλευτών προς το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΝ προκειμένου να προωθηθεί νομοθετικά α)η επαναφορά της δυνατότητας υποβολής δηλώσεων υπαγωγής σε ρύθμιση των αυθαιρέτων κατασκευών Κατηγορίας 5 και β) η τροποποίηση του συντελεστή υπολογισμού προστίμου για τις πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν συντελεστεί χρονικά το διάστημα 1983-1992 και ειδικότερα του συντελεστή (12γ) από 0.60 σε 0.30 ζητά με επιστολή της η Ν.Ε. ΤΕΕ Ηλείας.

Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ν.Ε. ΤΕΕ Ηλείας Χρ. Γεωργακόπουλος “Η ρύθμιση του Ν.4495/17 προβλέπει στις περιπτώσεις των “μεγάλων” αυθαιρέτων κατασκευών (Κατηγορίας 5) την υποχρεωτική υποβολή Μελέτης Στατικής Επάρκειας στα δικαιολογητικά στοιχεία του φακέλου και την διαδικασία στατικής ενίσχυσης αυτών στην περίπτωση που αποδειχθούν μή επαρκή. Εκτός αυτού δεν είναι εφικτή η οποιαδήποτε παρέμβαση επισκευής ή ενίσχυσης των εν λόγω κατασκευών χωρίς προηγουμένως να έχουν ρυθμιστεί υπαγόμενα στις διατάξεις του Ν.4495/17. Κάτι τέτοιο όμως σήμερα δεν είναι εκ του νόμου εφικτό καθώς έχει λήξει η προθεσμία υπαγωγής αυθαιρέτων Κατηγορίας 5 από τις 30/09/2020.

Εκτός των ανωτέρω χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν βρεθεί πλέον σε αδιέξοδο καθώς δεν μπορούν να προβούν είτε σε σύνταξη συμβολαίων, είτε σε έκδοση ΗΤΚ για την τελική έγκριση του προγράμματος Εξοικονομώ, όπως και δεν μπορούν να εκδώσουν νέα οικοδομική πράξη όπως επισκευή, προσθήκη κ.α.

Αυτή τη στιγμή, ο τεράστιος αριθμός των αρρύθμιστων κτιρίων στη χώρα μας, ειδικότερα των μεγάλων αυθαιρέτων της Κατηγορίας 5 του Ν.4495/17 είναι τέτοιος που καθιστά το ζήτημα της επαναφοράς της δυνατότητας ρύθμισης αυτών αναγκαία όσο και επείγουσα για λόγους ασφαλείας”.

Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα, επισημαίνουν ως πολύ σημαντικό και δίκαιο την επανεξέταση του συντελεστή υπολογισμού του προστίμου για τις πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν συντελεστεί χρονικά το διάστημα 1983-1992 τονίζοντας ότι οι διαθέσιμες αεροφωτογραφίες για την απόδειξη παλαιότητας των κτισμάτων στο διάστημα 1980 – 1983 είναι εξαιρετικά λίγες στο σύνολο της επικράτειας ενώ κατά το έτος 1990 υπάρχει σχεδόν πλήρης κάλυψη.

“Αυτό έχει ως συνέπεια ακόμα και εάν μια αυθαίρετη κατασκευή είχε πραγματοποιηθεί κατά τα έτη 1980-1983 να μην μπορεί να αποδειχθεί και αναγκαστικά να εισάγεται στην αμέσως επόμενη κατηγορία υπολογισμού προστίμου (1983-1993) όπου διατίθενται αεροφωτογραφίες και να επιβαρύνεται με πρόστιμο τέσσερις (4) φορές μεγαλύτερο. Για αυτό το λόγο προτείνουμε ως ένα δίκαιο μέτρο λαμβάνοντας υπόψη την δύσκολη οικονομική συγκυρία , την τροποποίηση του υψηλού συντελεστή υπολογισμού προστίμου του Παραρτήματος Α του ν.4495/17 – (12γ) από 0.60 σε 0.20 πάλι μεγαλύτερος του συντελεστή (12β=0,15) της κατηγορίας ετών 1975-1983 αλλά όχι τετραπλάσιος όπως ισχύει σήμερα”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος