FOLLOW US: facebook twitter

Ζητείται λύση στο πρόβλημα των Μακρισίων

Ημερομηνία: 12-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

makrisaioi1

Σύσκεψη για το φράγμα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας

Σύσκεψη για το θέμα των πλημμυρών στα Μακρίσια και τον επηρεασμό της περιοχής από τη λειτουργία του φράγματος, πραγματοποιήθηκε χθες στην Π.Ε. Ηλείας ανάμεσα σε αντιπροσωπεία φορέων του χωριού και του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γεωργιόπουλου. Εκεί τέθηκαν όλες οι παράμετροι του θέματος και αναζητήθηκαν εφαρμόσιμες λύσεις που θα βάλουν ένα τέλος στο πρόβλημα που υπάρχει από το 1965 που κατασκευάστηκε το φράγμα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Χατζόπουλος και ο πρόεδρος του χωριού Παναγιώτης Γριβάκης συνοδευόμενοι από παλιότερους προέδρους της κοινότητας, ζήτησαν τη συνάντηση με τον κ. Γεωργιόπουλο. Για αρκετή ώρα συζήτησαν, απευθύνθηκαν σε αρκετούς εμπλεκόμενους με το θέμα φορείς και κατέληξαν στο να ζητηθεί να εκπονηθεί μελέτη από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να υπάρξουν παράλληλες παρεμβάσεις που να εκτονώσουν προσωρινά την κατάσταση.

makrisaioi2

Όπως είπε ο κ. Χατζόπουλος «το πρόβλημα είναι έντονο και δεν μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι να ερχόμαστε να αναζητήσουμε ευθύνες. Έχουμε υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου και αναζητούμε τη λύση. Έχουμε προσκομίσει έγγραφα και στον αντιπεριφερειάρχη, του δείξαμε το πρακτικό του 1965 που αναφέρει πως θα υπάρχει πρόβλημα στον κάμπο των Μακρισίων από την κατασκευή του φράγματος και όταν γίνονται πλημμύρες θα πρέπει να αποζημιώνονται οι παραγωγοί της περιοχής, κάτι που εφαρμόστηκε μόνο την πρώτη χρονιά. Το πρόβλημα δημιουργείται από τη λειτουργία του φράγματος και του υδροηλεκτρικού εργοστασίου, όπου αν τα θυροφράγματα ανοίγουν στο ύψος 4,7μ. τότε θα έχει πλημμυρίσει ο κάμπος. Υπήρξε επικοινωνία με τον υπεύθυνο για το έργο κ. Καραγιάννη και περιμένουμε να γίνει μελέτη για την καλύτερη διαχείριση του όγκου του νερού και σε ποιο ύψος πρέπει να ανοίγουν τα θυροφράγματα, πως θα λειτουργεί η άρδευση κ.α. Αυτό φαίνεται να είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα.

Ο κ. Γεωργιόπουλος παραδέχθηκε πως οι κάτοικοι έχουν δίκιο στα παράπονά τους και αναφέρθηκε στις κινήσεις που έγιναν μέσα από αυτή τη σύσκεψη. «Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά. Είχε προηγηθεί σύσκεψη όπου είχαν ληφθεί αποφάσεις, όμως τα φαινόμενα έχουν μια δυναμική και οι αποφάσεις που τότε ελήφθησαν πρέπει να αναθεωρηθούν. Ζήτησα από τον κ. Καραγιάννη να σταλεί έγγραφο στην Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης ώστε να εκπονηθεί μελέτη διαχείρισης του όγκου των υδάτων στην περιοχή, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του φράγματος, το αρδευτικό δίκτυο που πρέπει να δέχεται συγκεκριμένες ποσότητες νερού για την άρδευση, να προστατεύονται οι παρόχθιοι αγρότες από τα πλημμυρικά φαινόμενα και τέλος να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει το μικρό υδροηλεκτρικό έργο, το οποίο  φαίνεται να αποτελεί το «μήλον της έριδος» στην περιοχή» σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος. Έως ότου εκπονηθεί η μελέτη θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος